Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, περικοπές στο λαϊκό εισόδημα
Oλα τα… αναμενόμενα χαρακτηριστικά ενός ακραίου μνημονιακού προϋπολογισμού διαθέτει αυτός που κατέθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας την Πέμπτη στη Βουλη και αναμένεται να ψηφιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.
Ξεκάθαρη ταξικότητα, μειωμένοι φόροι για το κεφαλαίο, πλεονάσματα 3,5%, ενίσχυση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, μειωμένα ποσά για κοινωνική πολιτική είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του. Ουσιαστικά, πρόκειται για την αριθμητική αποτίμηση της επίθεσης διαρκείας στα λαϊκά εισοδήματα που έχει ως πρόγραμμα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία συνοδεύεται από τις (μειωμένες) υποσχέσεις περί κάποιας μορφής κοινωνικού μερίσματος. Το υπουργείο Οικονομικών μιλά για θετικά μέτρα της τάξης του 1,89 δισεκατομμυρίου, όμως σε αυτά περιλαμβάνει και τις παροχές στις επιχειρήσεις (επιδοτήσεις εισφορών, κίνητρα κ.λπ.). Σ’ αυτά αθροίζει και τα μέτρα μείωσης του φορολογικού συντελεστή για το πρώτο κλιμάκιο στο 9% και τα 123 εκατομμύρια που θα διαθέσει για την ενίσχυση των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί – αν και τα στοιχεία λένε ότι το κονδύλι αυτό δεν μπορεί να καλύψει πάνω από το 70% των γεννήσεων. Επίσης, από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέουν σενάρια για ένα κονδύλι 200 ευρώ που θα διαμοιραστεί σε περιπτώσεις ακραίας φτώχειας, χωρίς όμως διευκρινίσεις. Επίσης, δεν αποκλείεται να πρόκειται απλώς για κάποιες εκπτώσεις στη φορολογία.
Στον ίδιο προϋπολογισμό όμως οι μειώσεις φόρων προς το κεφάλαιο ανέρχονται στα 616 εκατομμύρια ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να έχει η μείωση του συντελεστή στις επιχειρήσεις κατά 4%, που ισοδυναμεί με 541 εκατομμύρια, στην οποία συνυπολογίζεται και η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα της τάξης των 75 εκατομμυρίων, μιας και ο συντελεστής επίσης μειώνεται κατά 5%. Οι εργολαβικές εταιρείες θα έχουν έξτρα μείωση 26 εκατομμυρίων από τη μείωση της φορολογίας σε κατασκευές. Επίσης, σε ιδιώτες θα μοιραστεί άμεσα και το διόλου ευκαταφρόνητο κονδύλι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που φθάνει τα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, οι εταιρείες προβλέπεται να δώσουν στον κρατικό κορβανά 4 δισεκατομμύρια, δηλαδή 460 εκατομμύρια λιγότερα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ενώ καλύπτουν μόλις το 7,6% των συνολικών εσόδων. Την ίδια στιγμή η φορολογική επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα συνεχίζεται. Στον προϋπολογισμό προβλέπονται αυξήσεις φόρων 760 εκατομμυρίων, αφού οι εισπράξεις προβλέπεται να εκτιναχθούν στα 52,1 δισεκατομμύρια από 51,4 δις που είναι σήμερα. Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν 11,4 δισεκατομμύρια, 325 εκατομμύρια περισσότερα συγκριτικά με το 2019, ενώ οι εισπράξεις από τον πλέον αντιλαϊκό φόρο, το ΦΠΑ, θα ανέβουν στα 18,3 δισεκατομμύρια.
Στο θέμα των δαπανών προβλέπονται μειώσεις της τάξης των 634 εκατομμυρίων ευρώ για όλα τα υπουργεία, κάτι που προφανώς θα πλήξει τα λαϊκά στρώματα, αφού πρόκειται για επιπλέον μειώσεις στα ήδη μειωμένα κονδύλια για υγεία, παιδεία, πολιτική προστασία και κοινωνική μέριμνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι περικόπτονται τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ, που μειώνονται κατά 173 εκατομμύρια, τα οικογενειακά επιδόματα, που μειώνονται κατά 139 εκατομμύρια, και το επίδομα ενοικίου, που μειώνεται κατά 51 εκατομμύρια. Φυσικά, οι δαπάνες συνολικά για υγεία, παιδεία κοινωνική ασφάλιση παραμένουν στα γνωστά… μνημονιακά επίπεδα. Το συνολικό κονδύλι για κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι και αυτό μειωμένο κατά 192 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος.