Ιωάννα Καρδάρα
Αύξηση περίπου 17% στην Αθήνα, 14% στη Θεσσαλονίκη και 6% στην υπόλοιπη Ελλάδα
Με το σταγονόμετρο φαίνεται να βρίσκουν στέγη και φέτος οι νέοι φοιτητές, αντιμετωπίζοντας όλο και περισσότερα προβλήματα στην αναζήτηση καινούριας κατοικίας μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής. Οι νέοι φοιτητές και οι νέες φοιτήτριες εκτός από τα «τσουχτερά» ενοίκια που θα συναντήσουν καλούνται να αντιμετωπίσουν και μία άλλη δυσκολία, αυτή του AirbNb. Σε κάποιες περιοχές της Αθήνας, καθώς και πόλεις της επαρχίας που επωφελούνται από την τουριστική έκρηξη, ο περιορισμός των διαθέσιμων κατοικιών προς ενοικίαση αποδίδεται κυρίως στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μίσθωσης, όπως το Airbnb. Μάλιστα έχουν καταγραφεί και περιστατικά αντιδράσεων από κατοίκους που δυσκολεύονται πλέον να βρουν διαμερίσματα προς ενοικίαση. Ίδια φαίνεται να είναι κι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη καθώς τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι ελάχιστα και τα ενοίκια στα ύψη. Ενδεικτικά σύμφωνα με στοιχεία ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα οι τιμές εμφανίζονται φέτος αυξημένες, σε σχέση με πέρυσι, κατά περίπου 17% στην Αθήνα, κατά 14% στη Θεσσαλονίκη και κατά περίπου 6% στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ σε ορισμένες τουριστικές περιοχές η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των προσφερόμενων κατοικιών έχει μειωθεί κατά περίπου 24% στην Αθήνα, 20% στη Θεσσαλονίκη και 14% στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ πανελλαδικά η μείωση είναι περίπου 18%.
Όπως προκύπτει από την έρευνα οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών έχουν αυξηθεί σημαντικά σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε όσες παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, φοιτητής που θα θελήσει να μείνει στο κέντρο της Αθήνας, στην Καλλιθέα ή στο Παγκράτι, για ένα διαμέρισμα περίπου 60 τ.μ., θα αντιμετωπίσει απαιτήσεις για ενοίκιο μεγαλύτερο των 400 ευρώ, δηλαδή 7,6 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε περιοχές όπως το Κουκάκι, όχι μόνο οι τιμές στα μισθώματα έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά παρατηρείται και το φαινόμενο οι ιδιοκτήτες να διαπραγματεύονται τη μίσθωση του ακινήτου τους μόνον για τους μήνες από Οκτώβριο έως και Ιούνιο, ώστε το υπόλοιπο διάστημα να το διαθέτουν μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα ακόμη και για ένα διαμέρισμα τύπου γκαρσονιέρα, μπορεί κάποιος να κληθεί να δώσει έως και 400 ευρώ αν βρίσκεται σε περιοχή πλησίον ΑΕΙ ή ΤΕΙ!
Άπιαστο όνειρο μοιάζει η εύρεση φοιτητικής κατοικίας στις μικρότερες πόλεις, όπως στην Κέρκυρα, στην Κρήτη, στα Ιωάννινα και στην Πάτρα. Όσον αφορά την Πάτρα οι τιμές κυμαίνονται στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στην Πανεπιστημιούπολη από 280 έως 400 ευρώ για καινούργιες κατασκευές και 220 έως 300 για παλαιότερες. Στα Ιωάννινα οι τιμές στις γκαρσονιέρες και τα δυάρια είναι 200 και 400 ευρώ αντίστοιχα, σε νεόκτιστες πολυκατοικίες, Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κρήτη. Εκεί το πρόβλημα ανεύρεσης στέγης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια έχει προβληματίσει το Πανεπιστήμιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Κρήτης. Ακόμη και στέγη να βρουν οι φοιτητές, τα ενοίκια είναι υψηλά ή καλούνται να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα τους τον μήνα Απρίλιο.
Η άνθιση του φαινομένου Airbnb έχει αλλάξει την κατάσταση καθώς πολλοί ιδιοκτήτες τα μισθώνουν για τουριστικές κατοικίες μιας κι είναι πιο προσοδοφόρα για αυτούς. Διαμορφώνεται επίσης η τάση για αναζήτηση μεγαλύτερων διαμερισμάτων προς ενοικίαση με σκοπό τη συγκατοίκηση. Ορισμένοι ακόμη φοιτητές αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ξενοδοχεία μέχρι και για ετήσια διαμονή τους ώστε να διαπραγματευτούν την τιμή μίσθωσης δωματίου.
Το κυνήγι «φοιτητικής στέγης» έχει καταλήξει πλέον να ταλαιπωρεί και να ‘’βασανίζει’’ χιλιάδες νέους και νέες, που βιώνουν κάθε χρόνο μετά την ανακοίνωση των βάσεων μία ακόμη αγωνία. Αν θα βρουν ή δεν θα βρουν στέγη, αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές δυσκολίες κι ακόμη, σε όλο αυτό προστίθεται κι ο φόβος μήπως βρεθούν μεσούσης της χρονιάς χωρίς στέγη, μιας κι ο ιδιοκτήτης του μπορεί να αποφασίσει μια μέρα ξαφνικά να το μετατρέψει σε Airbnb «κερδίζοντας» πολλά περισσότερα, χωρίς να τον ενδιαφέρει κάτι άλλο παρά μόνο το κέρδος.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Υποβαθμισμένες υποδομές για μόλις το 9% των φοιτητών
Μία ακόμη επιλογή αποτελούν οι φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων. Ωστόσο οι περισσότερες από αυτές δεν τηρούν ούτε τις βασικές υποδομές ούτε δύναται να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό φοιτητών. Τα προβλήματα των εστιών είναι γνωστά εδώ και χρόνια, παρόλα αυτά καμία αρμόδια αρχή δεν έχει βελτιώσει τις συνθήκες στέγασης. Σοβαρή έλλειψη δωματίων, πλυντήρια χαλασμένα, ασυντήρητοι κλιματισμοί και καλοριφέρ, ανυπαρξία ζεστού νερού, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στοιχειωδώς. Για παράδειγμα στη φοιτητική εστία της Πάτρας αναλογεί ένα πλυντήριο για 700 φοιτητές! Η καθαριότητα και η φύλαξη είναι παραδομένα σε εργολάβους και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των φοιτητών.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ενώ οι αιτήσεις για διαμονή στις εστίες κάθε χρόνο αυξάνονται, η δυναμικότητα των εστιών και των ενοικιαζόμενων δωματίων είναι κάτω από το 9% του πλήθους των φοιτητών, με αποτέλεσμα ακόμα πολλοί πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν μακριά από τα σπίτια τους να μην ξεκινούν καν τις σπουδές.
Οι φοιτητικές εστίες του ΕΜΠ, εδώ και καιρό βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, δίχως θέρμανση και δίχως πολλές φορές να τηρούν τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Σε αρκετές φοιτητικές εστίες το σκηνικό απαρτίζουν τα σπασμένα τζάμια, οι τοίχοι με πεσμένους σοβάδες, χαλασμένα υδραυλικά, μία εικόνα που φανερώνει την αδιαφορία και την εγκατάλειψη από τους αρμόδιους φορείς.
Είναι επίσης δεδομένο ότι οι υπάρχουσες φοιτητικές εστίες δεν επαρκούν για να καλύψουν την ζήτηση, καθώς οι σχετικές αιτήσεις έχουν αυξηθεί από 20% έως και 50% τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 25 εστίες με 8.097 θέσεις, ενώ περίπου 6.000 ακόμα προσφέρουν τα ιδρύματα στους φοιτητές τους μέσω ενοικίασης δωματίων σε ξενοδοχεία.