Κυριάκος Νασόπουλος
Έκτος από τα γήπεδα του Μουντιάλ της Ρωσίας, ασφυκτικά γεμάτη σε καθημερινή βάση είναι και η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Χιλιάδες φίλαθλοι, από όλες τις χώρες του κόσμου, σχηματίζουν ουρές εκατοντάδων μέτρων έξω από το Μαυσωλείο του Λένιν και περιμένουν τουλάχιστον μιάμιση ώρα μέχρι να καταφέρουν να το επισκεφτούν. Όπως σημειώνουν τα τοπικά μέσα, οι κάτοικοι της Μόσχας είχαν να αντικρύσουν τέτοιες εικόνες στο κέντρο της πόλης από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όταν κάθε χρόνο στις 7 Νοεμβρίου οι ουρές κατέληγαν στο Κήπο του Αλεξάνδρου.
Μαραντόνα:Θεός ή τσαρλατάνος;
Η ακραία συμπεριφορά του Ντιέγκο Μαραντόνα, στις εξέδρες του γηπέδου της Αγίας Πετρούπολης, όπου η Αργεντινή νίκησε την Νιγηρία και προκρίθηκε στην επόμενη φάση, βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης. Οι επικριτές του βρήκαν ακόμη μια ευκαιρία να τον χλευάσουν και οι φανατικοί υποστηριχτές του να τον αποθεώσουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ντιεγκίτο, με όλα του τα πάθη, τα λάθη, τις αντιφάσεις, την αντισυμβατικότητα του και την τρέλα που «κουβαλάει», είναι για εκατομμύρια φιλάθλους ο μεγάλος και λαϊκός «θεός» του ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό ίσως μισείται και τόσο επίσης.
Και στο τέλος χάνει… η Γερμανία!
Την ώρα που το Πριν όδευε για το τυπογραφείο, Γαλλία και Αργεντινή, «μάχονταν» για μια θέση στην οχτάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ το βράδυ θα «έλυναν» τις διαφορές τους η Ουρουγουάη με την Πορτογαλία. Τα άλλα ζευγάρια της νοκ-άουτ φάσης των «16», είναι Ισπανία-Ρωσία, Κροατία-Δανία, Βραζιλία-Μεξικό, Βέλγιο-Ιαπωνία, Σουηδία-Ελβετία και Κολομβία-Αγγλία.
Συνηθίζουμε να λέμε, ότι οι μεγάλες διοργανώσεις ξεκινούν όταν ολοκληρώνεται η φάση των ομίλων και μπαίνουμε στην διαδικασία των νοκ-άουτ παιχνιδιών. Το Μουντιάλ της Ρωσίας το επιβεβαίωσε, καθώς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, το ποδόσφαιρο που παρακολουθήσαμε μέχρι τώρα ήταν μετρίου επιπέδου. Οι λεγόμενες «μικρές» ομάδες αμύνονταν με διπλή ζώνη άμυνας και έψαχναν το γκολ στην αντεπίθεση και τα μεγαθήρια, με δυσκολία κατάφεραν να τις «ανοίξουν», σημειώνοντας ένα ή το πολύ δυο γκολ. Έκτος βεβαίως από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, η οποία απέτυχε παταγωδώς και πήρε πρόωρα το αεροπλάνο της επιστροφής. Κάνοντας παράλληλα …χαρούμενη την μισή και πλέον ποδοσφαιρική, και όχι μόνο, υφήλιο. Τέλος, στην ποδοσφαιρική καθημερινότητα εισέβαλλε και το λεγόμενο VAR, το σύστημα με το οποίο ο διαιτητής έχει την δυνατότητα μέσω οθόνης να επανεξετάσει την απόφασή του σε μια αμφισβητούμενη φάση. Η τεχνολογία μπήκε για τα καλά στο ποδόσφαιρο, διχάζοντας σε μεγάλο βαθμό και τους φιλάθλους.
Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, έκαναν την εμφάνισή τους στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, φαινόμενα φασισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Στον αγώνα Ελβετία-Σερβία, οι δυο σκόρερ των νικητών Ελβετών, Τζάκα και Σακίρι, έσπευσαν να πανηγυρίσουν τα γκολ τους μπροστά στους Σέρβους οπαδούς, σχηματίζοντας με τα χέρια τον αλβανικό αετό. Ο Σουηδός Τζίμι Ντουρμάζ, ο οποίος γεννήθηκε στη Σουηδία από Τούρκους γονείς που είχαν μεταναστεύσει από την Τουρκία, υπέστη θύελλα φυλετικού μίσους και απειλών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή το φάουλ στο οποίο υπέπεσε από όπου και προήλθε το νικητήριο γκολ των Γερμανών. Ενώ και ο τερματοφύλακας των «πάντσερ», Μάνουελ Νόιερ έγινε δέκτης ομοφοβικών συνθημάτων από την κερκίδα των οπαδών του Μεξικού. Το «αυγό του φιδιού» γιγαντώνεται ξανά τα τελευταία χρόνια στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, όπως και σε ολόκληρη την κοινωνία. Στο χέρι μας είναι να το «τσακίσουμε».