του Στέλιου Δρίτσα
Φοιτητές καταλαμβάνουν τη Δευτέρα το τυπογραφείο του ΕΚΠΑ. Φοιτητές την Παρασκευή συγκρούονται με τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Παιδείας. Αντίστοιχες εικόνες σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, όπου σιγά-σιγά όλο και περισσότεροι αγώνες των φοιτητών ξεσπούν με ουσιαστικό αίτημα το «αυτονόητο» για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, τη δωρεάν και έγκαιρη διανομή των συγγραμμάτων. Σκηνές από τα προσεχώς, μιας αναγκαίας απάντησης του φοιτητικού κινήματος κόντρα σε μια ίσως άνευ προηγουμένου επίθεση που προωθείται στην εκπαίδευση από το καλοκαίρι, με αποκορύφωμα το νόμο Γαβρόγλου και τώρα την πρωτοφανή απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) για το μπλοκάρισμα της πλατφόρμας διανομής των συγγραμμάτων.
Με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, που πέρασε μέσα στο καλοκαίρι σε αρμονία με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, ξεκινάει πάλι μια επίθεση στην ίδια τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Βασικές πτυχές του νόμου είναι η μείωση των εισακτέων, το σπάσιμο των γνωστικών αντικειμένων και των κύκλων σπουδών σε bachelor και master, η εισαγωγή των ανταποδοτικών μεταπτυχιακών, δηλαδή η εγκαθίδρυση της τζάμπα εργασίας σε μεταπτυχιακό επίπεδο, και η περαιτέρω υποβάθμιση της μέριμνας. Επίσης, είναι σημαντικό να δούμε την αναβάθμιση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), δηλαδή του διαχειριστή της εξωτερικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, την εισαγωγή των περιφερειακών συμβουλίων αλλά και την ολική αναδιάρθρωση που προωθείται στα ΤΕΙ, με την κατάργηση ή τη συγχώνευση διάφορων τμημάτων, με χαρακτηριστική περίπτωση την ολική συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο νεοϊδρυθέν πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η μαγική λέξη όμως σε αυτό το νομοσχέδιο είναι η επιχειρηματικοποίηση. Τα πανεπιστήμια καλούνται «να βγουν στη γύρα» να ψάξουν χορηγούς και ιδιώτες, μιας και το υπουργείο πλέον παραδέχεται πως η δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι μια «ανωμαλία» παλαιοτέρων εποχών.
Σε συνάρτηση αυτών των επιλογών του υπουργείου, το κόψιμο των συγγραμμάτων έρχεται να αποκρυσταλλώσει με τους πλέον υλικούς όρους τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, τη στιγμή που η σίτιση, η στέγαση και οι μεταφορές είναι ήδη ξεπουλημένη στους ιδιώτες, το κόψιμο των συγγραμμάτων πραγματικά είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Σε αυτή την κατάσταση το φοιτητικό κίνημα, παρά την παρατεταμένη αμηχανία του τα τελευταία χρόνια, δείχνει ήδη μια δυναμική αντίστασης και ανατροπής. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις αυτής της εβδομάδας, η δυναμική κινητοποίηση στο τυπογραφείο του ΕΚΠΑ που σαν στόχο είχε να δείξει πως και δομές του δημοσίου υπάρχουν για την τύπωση των συγγραμμάτων αλλά και πως αν χρειαστεί οι φοιτητές θα καταλάβουν αυτές τις δομές για να τυπώσουν τα συγγράμματα, αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιτεθεί με τον κατασταλτικό της βραχίονα τα ΜΑΤ την Παρασκευή στους φοιτητές που διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Παιδείας, δείχνει πως αυτή τη στιγμή νέα πιο αναβαθμισμένα καθήκοντα τίθενται για το φοιτητικό κίνημα από τη μία αλλά και από την άλλη πως οι φοιτητές απαντούν, διεκδικούν και είναι έτοιμοι να παίξουν το ρόλο του «φύλακα» της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, αλλά και του «μαχητή» για την παιδεία των αναγκών μας.
«Η προσπάθεια των φοιτητικών συλλόγων να μεταφέρουν τα αιτήματα των συλλογικών τους αποφάσεων, βρήκε κλειστές πόρτες και ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ. Η αδιάλλακτη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και πολιτική επιλογή αποκλεισμού του χώρου, βρήκε απέναντι τους φοιτητές οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν. Η απάντηση των δυνάμεων καταστολής ήταν πρωτοφανής, με χρήση χημικών και έντονη σωματική βία […] Οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν τρομοκρατούνται, οι κινητοποιήσεις θα συνεχίσουν κόντρα στο νόμο Γαβρόγλου, που έρχεται σε συνέχεια των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, διαλύουν το δημόσιο, δωρεάν, πανεπιστήμιο και εντείνουν την επίθεση στην προοπτική της νεολαίας», σημειώνουν στην ανακοίνωση τους οι 12 φοιτητικοί σύλλογοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν ένα νέο πολιτικό φοιτητικό κίνημα το οποίο είναι αναγκαίο δείχνει να γεννάται. Ακριβώς ίσως γιατί αν χαθεί ο αγώνας για τα συγγράμματα, η δημόσια δωρεάν παιδεία ουσιαστικά δεν θα υφίσταται, τα δίδακτρα σε προπτυχιακό επίπεδο δεν θα είναι «υπερβολές» κάποιων τρελών αριστερών, αλλά η βάρβαρη πραγματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο οι φοιτητικοί σύλλογοι μέσω των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών τους, μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις και τον συντονισμό τους, ανασυγκροτούνται και επιλέγουν να συγκρουστούν με το νόμο Γαβρόγλου και τους μεγαλοεκδότες, αρχής γενομένης από την επόμενη βδομάδα με τις κινητοποιήσεις των ΤΕΙ ενάντιά στη συγχώνευση τους, αλλά και σε κάθε κοινωνικό χώρο που ζει και αναπνέει η νεολαία, τείνοντας «χείρα αγώνα» στο εργατικό κίνημα για την πάλη απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της.