Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία και το Ιράν, τους δύο βασικούς ανταγωνιστές τους στην περιοχή, διεκδικώντας ένα νέο καταμερισμό, πιο ευνοϊκό για τις ίδιες και του συμμάχους τους. Οι Αμερικανοί, πάντως, δεν φροντίζουν να τηρήσουν έστω και τα προσχήματα, παρουσιάζοντας κάποιες αληθοφανείς αποδείξεις.
του Άρη Χατζηστεφάνου
Ισχυρό μήνυμα στη Μόσχα και την Τεχεράνη δια μέσω της Δαμασκού στέλνει η Ουάσινγκτον, καθιστώντας τις δυο χώρες συνυπεύθυνες για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων σε συριακό έδαφος. Όπερ μεθερμηνευόμενον …ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε προβοκάτσια για να κλιμακώσει τις διπλωματικές, και όχι μόνο, επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν.
Αποτελεί ίσως ειρωνεία της τύχης ότι αυτό ακριβώς το σενάριο παρουσιάζει στον τελευταίο κύκλο επεισοδίων της η αμερικανική τηλεοπτική σειρά House of Cards: Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «στήνουν» μια επίθεση με χημικά στην πόλη Χομς της Συρίας για να λύσουν εσωτερικά προβλήματα και ταυτόχρονα να χτυπήσουν υπογείως τη Μόσχα, η οποία συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Συρίας. Η μόνη ίσως διαφορά είναι ότι η «πραγματικότητα» του προέδρου Τραμπ είναι πολύ χειρότερα σκηνοθετημένη σε σχέση με την τηλεοπτική σειρά.
Χωρίς να παρουσιάσει κανένα ουσιαστικό στοιχείο που να συνδέει το καθεστώς του Άσαντ με τη χρήση χημικών όπλων (πέρα από κάποιες «κινήσεις» που παρατηρήθηκαν σε μια αεροπορική βάση η οποία φέρεται να είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη επίθεση), ο Λευκός Οίκος εξαπέλυσε μια προληπτική απειλή με πολλούς αποδέκτες. Ενδεικτικό της προχειρότητας ήταν ότι τα πρώτα 24ωρα από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου κορυφαίοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αλλά και των μυστικών υπηρεσιών δήλωναν άγνοια για το θέμα.
Η απειλή του Τραμπ, που δυναμιτίζει κάθε δυνατότητα συνεννόησης με τους βασικούς παίχτες στην περιοχή, έρχεται λίγα μόλις 24ωρα από τη στιγμή που ο βετεράνος δημοσιογράφος Σίμουρ Χερς, επικαλούμενος ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, αποκάλυπτε ότι η Συρία δεν είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στις αρχές Απριλίου — όπως υποστήριξε τότε η Ουάσινγκτον για να δικαιολογήσει την πυραυλική επίθεση που διέταξε ο Τραμπ εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού στρατού. Χωρίς να αποκλείουν ότι μπορεί να έγινε χρήση χημικών τύπου Σαρίν από τοπικές δυνάμεις, οι πηγές του βραβευμένου δημοσιογράφου απέκλειαν κατηγορηματικά ότι αυτό σχετίζεται με κυβερνητικές δυνάμεις. Αντίθετα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Σίμουρ Χερς, ο συριακός στρατός εκείνη την ημέρα είχε βομβαρδίσει κτίριο όπου είχαν συγκεντρωθεί ηγέτες από ομάδες τζιχαντιστών για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Όπως εξηγούσε ο Χερς, το μοναδικό στοιχείο που είχε στα χέρια του ο Τραμπ όταν διέταξε την επίθεση ήταν κάποιες φωτογραφίες με θύματα από χημικά — την πηγή των οποίων δεν φαίνεται να γνωρίζει κανένας ακόμη και σήμερα. Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ είχε μηδαμινή αξία σε επιχειρησιακό επίπεδο (οι ΗΠΑ φέρονται να είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία αλλά και τη Συρία ενώ το αεροδρόμιο που χτύπησαν λειτουργούσε κανονικά λίγες ώρες μετά την επίθεση), ο Τραμπ έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο αμερικανικό βαθύ κράτος ότι είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει όλα του τα αιτήματα — και κυρίως την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βραβευμένος με πούλιτζερ δημοσιογράφος Σίμουρ Χερς, που έχει στο ενεργητικό του ορισμένες από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις για το ρόλο των αμερικανικών δυνάμεων από το 1968 έως σήμερα, βρίσκεται εδώ και χρόνια σε άτυπη «μαύρη λίστα» των κυρίαρχων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφού βρήκε κλειστές τις πόρτες περιοδικών και εφημερίδων, με τα οποία συνεργαζόταν για δεκαετίες, στράφηκε αρχικά σε έντυπα της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ τελικά κατάφερε να δημοσιεύσει την τελευταία έρευνά του μόνο στη μεγάλη γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ.
Ενώ, λοιπόν, οι θεωρίες του Λευκού Οίκου για το τι πραγματικά συνέβη τον Απρίλιο του 2017, κινδύνευαν να καταρρεύσουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, υπηρεσία του ΟΗΕ έσπευσε να «στηρίξει» τα επιχειρήματα του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων υποστηρίζει ότι στις αρχές Απριλίου έγινε στην περιοχή χρήση σαρίν (ή χημικής ουσίας «παρόμοιας με το σαρίν»). Πάντως, οι εμπειρογνόμωνες του οργανισμού, οι οποίοι σύμφωνα και με τον Σίμουρ Χερς δεν έχουν επισκεφθεί την περιοχή, ανέφεραν ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν ποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές έκανε χρήση αυτών των χημικών. Παρόλα αυτά, ο χρόνος που επέλεξαν για τη δημοσίευση του πορίσματός τους, λίγα 24ωρα μετά τις απειλές του Λευκού Οίκου για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων, δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά: Είτε ο οργανισμός παρεμβαίνει ενεργά για να προσφέρει πολιτική κάλυψη στο Λευκό Οίκο, είτε ο Τραμπ γνώριζε για τη δημοσίευση του πορίσματος και τη χρησιμοποιεί για να ενορχηστρώσει την επικοινωνιακή του πολιτική. Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ φαίνεται να στήνουν σε παγκόσμιο επίπεδο το κλίμα για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να τις φέρουν σε άμεση αντιπαράθεση και με τη Ρωσία.
Ήδη οι αμερικανικές επιδρομές αυξάνονται σε καθημερινή βάση και μαζί τους αυξάνεται και ο αριθμός των αμάχων μεταξύ των θυμάτων. Τη Δευτέρα το Πεντάγωνο χτύπησε φυλακές του Ισλαμικού Κράτους με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, να χάσουν τη ζωή τους περίπου 70 άμαχοι κρατούμενοι του ISIS. Ανεξάρτητες οργανώσεις, που μόνο φιλικές προς το καθεστώς Ασάντ δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αναφέρουν ότι από τους πρόσφατους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους 1953 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 456 παιδιά και 330 γυναίκες.