Ένα παζάρι πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων για το μοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας εξελίσσεται χωρίς προσχήματα μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού.
του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Ο Νίκος Παππάς παραμένει αρμόδιος υπουργός για τα τηλεοπτικά κανάλια, οι διαδικασίες για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης παραμένουν μετέωρες και οι τηλεοπτικές συχνότητες παραμένουν στα χέρια των εφοπλιστών, των εργολάβων και των επιχειρηματιών που κερδοσκοπούν από τη πολιτική του ευρωμονόδρομου και των μνημονίων. Με αυτά τα …δεδομένα συνεχίζονται από αύριο, οι «διαπραγματεύσεις» του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου προκειμένου να δούμε σε πόσα «οικόπεδα» και σε ποιους θα μοιραστεί το δημόσιο αγαθό του τηλεοπτικού αέρα. Πρώτος σταθμός η νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Δευτέρας για την ανάδειξη του ΕΣΡ.
Όποιος παρακολούθησε την συνεδρίαση της Βουλής την προηγούμενη Τετάρτη ―όπου ψηφίστηκαν οι 3 τροπολογίες προσαρμογής του ισχύοντος νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ― έγινε μάρτυρας του «παζαριού».
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Νίκου Παππά σχετικά με το ότι «διαγράφεται στην πολιτική ατμόσφαιρα μια πορεία σύγκλισης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων» τόσο για την ανάδειξη του ΕΣΡ όσο και για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Μάλιστα ο ίδιος γλαφυρά περιέγραψε τον τρόπο που πρακτικά θα γίνει η διαπραγμάτευση μεταξύ των πολιτικών πόλοι και τα επιχειρηματικά συμφερόντα, αναφερόμενος στην τροπολογία με βάση την οποία τον αριθμό των καναλιών θα συναποφασίζει κυβέρνηση και Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Όπως είπε «αιτιολογημένη γνώμη (σ.σ του ΕΣΡ) σημαίνει ότι προφανώς θα ανοίξει μια συζήτηση. Η θέση της κυβερνητικής παράταξης, της πλειοψηφίας της Βουλής, είναι γνωστή όσον αφορά τον αριθμό των αδειών, αλλά η αιτιολογημένη γνώμη αυτό ακριβώς υπογραμμίζει, ότι εάν υπάρξουν άλλες απόψεις, βεβαίως, θα είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να τις συζητήσουμε και με όρους σύγκλισης και σύνθεσης να καταλήξουμε και σε αυτό το ζήτημα». Παράλληλα σημείωσε ότι «η ελληνική Πολιτεία βγαίνει πιο πλούσια, πιο κερδισμένη από αυτή τη διαδικασία ακόμα και εδώ που είμαστε, διότι έχει αποδειχθεί, πρώτον, ότι υπάρχει τρόπος και πρέπει και οφείλει το πολιτικό σύστημα να τηρήσει το Σύνταγμα και να αποδώσει άδειες». Μάλιστα χαρακτήρισε την όλη διαδικασία «μια μεγάλη τομή». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι «όλοι μαζί θα πρέπει να προσπαθήσουμε και να βρούμε τους κοινούς τόπους για τη θεραπεία αυτών των πραγμάτων και να προχωρήσουμε συναινετικά από εδώ και πέρα, δεν είναι ανάγκη να οξύνονται και να δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις».
Αντίθετα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί …διαφορετικού είδους «γήπεδο» για την διαπραγματευση. Όπως ανέφερε «εμείς δεν ικανοποιούμαστε με τη σύμφωνη γνώμη. Λέμε από την αρχή αυτής της συζήτησης ότι το άρθρο 15 (σ.σ. του συντάγματος) αναθέτει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης συνολικά αυτό το θέμα. Δεν επιφυλάσσει ρόλο στον Υπουργό Επικρατείας ή σε οποιονδήποτε άλλον Υπουργό». Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν μπορεί με διαρκείς υποχωρήσεις ο Υπουργός να εκχωρεί λίγο πολιτικό έδαφος κάθε φορά, προσπαθώντας να κρατήσει για τον εαυτό του εξουσίες που δεν του επιφυλάσσει το Σύνταγμα της χώρας». Διχοτομημένο εμφανίστηκε στην όλη διαδικασία το ΠΑΣΟΚ το οποίο παρότι ψήφισε 2 από τις 3 κυβερνητικές τροπολογίες, την επόμενη ημέρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έβαλε ευθέως κατά της Φώφης Γεννηματά υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν λάθος και έπρεπε να αποφανθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ.
Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση απέδειξε περίτρανα ότι δεν έχει κανένα δισταγμό και είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να διαμοιραστούν οι τηλεοπτικές άδειες στα «παλιά» και «νέα» επιχειρηματικά τζάκια. Η επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα ―που άφησε άφωνους ακόμη και τους εναπομείναντες οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ― είναι ενδεικτική. Προφανώς σε σύγκριση με αυτό η συναίνεση που επιχειρείται να διαμορφωθεί με ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειας μοιάζει με πιο …ήπια εκδοχή. Αποτελεί όμως τη άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος.