Γιώργος Μουρμούρης
Από την πρώτη στιγμή το πόρισμα μετατράπηκε σε «φέιγ βολάν» για την κυβερνητική προπαγάνδα
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Αργά το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 δύο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση στην ίδια γραμμή επί 13 λεπτά, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί, με αποτέλεσμα ένα δυστύχημα με 57 νεκρούς και πολλαπλάσιους τραυματίες. Ένα δυστύχημα που αμέσως χαρακτηρίστηκε έγκλημα γιατί όλοι στους εμπλεκόμενους φορείς (ΟΣΕ, Hellenic Train, ΡΑΣ, υπουργείο Υποδομών, Μέγαρο Μαξίμου) γνώριζαν ότι ενδέχετο να συμβεί, χωρίς κανείς, στο όνομα του κέρδους και της εξουσίας, να κάνει το παραμικρό για να το αποτρέψει.
Και όμως, δύο και πλέον χρόνια μετά οι πρωταγωνιστές του εγκλήματος, οι θύτες, επιχειρούν ξανά και ξανά να εμφανιστούν ως θύματα – και προς τούτο γαντζώνονται άλλοτε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ και τα αμφισβητούμενα βίντεο της Interstar, άλλοτε στην έκθεση του καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Καρώνη, υπό το κουτοπόνηρο αφήγημα ότι «αν καταπέσουν τα περί παράνομου φορτίου, είμαστε αθώοι».
Δεν θα μπορούσε λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση Καρώνη να μην μετατραπεί σε «φέιγ βολάν» από την κυβερνητική προπαγάνδα, που μέσα σε ελάχιστα λεπτά από τη δημοσιοποίησή της έσπευσε να διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι «τα έλαια σιλικόνης ευθύνονται για την έκρηξη» – ερμηνεία που έσπευσαν να μετατρέψουν σε αδιαμφισβήτητη αλήθεια τα πάντα πρόθυμα φίλια ΜΜΕ. Τι πραγματικά όμως είναι και τι λέει το πόρισμα Καρώνη;
Καταρχάς δεν πρόκειται για ολοκληρωμένο πόρισμα. Πρόκειται για απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε στον καθηγητή ο εφέτης ανακριτής της Λάρισας. Απαντήσεις που, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων που καταστράφηκαν από το «μπάζωμα», βασίζονται σε επιστημονικές εκτιμήσεις και σενάρια – και ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από αντίστοιχες εκτιμήσεις, υπολογισμούς και εικασίες άλλων έγκριτων ερευνητών οι οποίοι αποδίδουν την έκρηξη και τη φωτιά σε άγνωστη καύσιμη ύλη ή σε φορτίο υδρογονανθράκων.
Αν σε κάτι εκφράζεται με βεβαιότητα ο καθηγητής Καρώνης αυτό είναι ότι τα έλαια σιλικόνης, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν μπορούν να προκαλέσουν πυρόσφαιρα. Αυτό το οποίο ωστόσο υποστηρίζει είναι ότι «είναι εφικτός» ο «σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος» και στη περίπτωση των Τεμπών πρόκειται για «ένα πιθανό ενδεχόμενο, αφού έχουν καταγραφεί αναλαμπές που αποδίδονται σε ηλεκτρικό τόξο». Και αυτό γιατί – σύμφωνα πάντα με την υπόθεση του Δ. Καρώνη «από τη διάρρηξη των τοιχωμάτων του μετασχηματιστή της επιβατικής αμαξοστοιχίας εξήλθε όχι μόνο έλαιο αλλά και τα αέρια που προέκυψαν από τη διάσπαση του ελαίου σιλικόνης», όπως υδρογόνο και ακετυλένιο, που είναι εύφλεκτα.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ αναφέρει ακόμα ότι «πέραν του ενδεχόμενου του σχηματισμού της πύρινης σφαίρας λόγω του σχηματισμού εύφλεκτων αερίων σε συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης, το άλλο ενδεχόμενο που ερευνάται είναι της ύπαρξης υδρογονάνθρακα ή κάποιου άλλου υλικού με αντίστοιχα χαρακτηριστικά». Όχι μόνο δεν διαγράφει δηλαδή το σενάριο των υδρογονανθράκων, αλλά το παρουσιάζει ως ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται, υπολογίζοντας μάλιστα τη ποσότητα του καυσίμου που θα έπρεπε να υπάρχει σε 2,3 – 3,1 τόνους, αναλόγως του μοντέλου – πολύ κοντά στα ευρήματα της ΕΔΑΠΟ. Τονίζει δε ότι θα έπρεπε να οφείλεται σε ουσία με σημείο ανάφλεξης κάτω των 10 βαθμών Κελσίου, με τον πραγματογνώμονα Κ. Λακαφώση να τονίζει ότι ένα τέτοιο υλικό είναι η νάφθα.
Ωστόσο κατόπιν προσθέτει (για πολλούς ως μη όφειλε, μιας και οι ακόλουθες παρατηρήσεις ξεπερνούν το πλαίσιο του ερωτήματος του Ανακριτή) ότι βάσει των βίντεο της Interstar και των φορτωτικών της Hellenic Train «δε φαίνεται να υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία φορτίο με πτητικό υλικό από το οποίο θα μπορούσε να σχηματιστεί νέφος εύφλεκτων ατμών που θα οδηγούσε σε σχηματισμό πύρινης σφαίρας».
Με άλλα λόγια, η έκθεση Καρώνη δεν λέει ότι «τα έλαια σιλικόνης προκάλεσαν την έκρηξη», όπως διατυμπανίζουν τα παπαγαλάκια του Μαξίμου. Λέει ότι υπό όρους και προϋποθέσεις, που το εάν συνέτρεχαν δεν μπορεί να υπολογιστεί με ασφάλεια, η διάσπασή τους από το ηλεκτρικό τόξο θα μπορούσε να παραγάγει εύφλεκτα, εκρηξιογόνα αέρια. Και ότι ένα φορτίο υδρογονανθράκων θα μπορούσε να προκαλέσει την έκρηξη, όμως αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει στα (αμφισβητούμενα) βίντεο της Interstar και τις φορτωτικές της ΗΤ. Συμπεράσματα, σε κάθε περίπτωση, ουδόλως κολακευτικά για την κυβέρνηση των Τεμπών…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 17-18 Μαϊου