της Ηλέκτρας Γεωργίου
Η αύξηση των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη είναι γεγονός με τις εξελίξεις στην Τουρκία και την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία. Μετά το πραξικόπημα έφτασαν στην Ελλάδα τρεις χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ στη Βουλγαρία τον Ιούλιο εισήλθαν πάνω από δύο χιλιάδες. Κύρια διαδρομή παραμένει η θαλάσσια με ανερχόμενες τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, ειδικά από τα ταξίδια που ξεκινούν από τις ακτές της Β. Αφρικής. Ωστόσο, αυξάνεται και ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων με το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων των χωρών της Ευρώπης και την όλο και σκληρότερη πολιτική των φρακτών.
Ο επικεφαλής της Φρόντεξ προτείνει τη στρατιωτική ενίσχυση των βουλγαρικών συνόρων και ήδη ανακοινώθηκε το κτίσιμο φράκτη από την Βουλγαρία μήκους 484 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Ελλάδα. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία, την Παρασκευή 2/9. ήταν εγκλωβισμένοι 59.505 πρόσφυγες. Η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί Γερμανίας και Αυστρίας εμμένουν στην πιστή τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που απελαύνει πρόσφυγες στην «ασφαλή» εμπόλεμη Τουρκία. Ο συντονιστής προσφυγικής πολιτικής στη Γερμανία δήλωσε κυνικά πως «δεν έχουμε ενδείξεις ότι οι πρόσφυγες που έφτασαν ή επαναπροωθήθηκαν έτυχαν χειρότερης μεταχείρισης». Παρά τις όποιες διοικητικές καθυστερήσεις, η κυβέρνηση απελαύνει πρόσφυγες στην Τουρκία, ενώ η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στην Κρήτη και η συνάντησή του με τον Κοτζιά δείχνουν πως η κυβέρνηση σπεύδει να στηρίξει στο πλευρό του Ερντογάν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήδη από τις αρχές του χρόνου έχει επιστρέψει συνολικά στις χώρες καταγωγής τους 10.658 άτομα, προς την Τουρκία έχει απελάσει 1.582 πρόσφυγες και ανακοίνωσε ότι 3.691 ήταν οι «εθελοντικές» επιστροφές μέχρι τέλος Ιουλίου.
Παράλληλα, το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο οργανώνει την αντεπίθεσή του για να αναστρέψει το κλίμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Πρωτοστατούν δήμαρχοι, περιφερειάρχες, ενώσεις ξενοδόχων και άλλοι παράγοντες στην οργάνωση αντιδράσεων που σπονσοράρουν και τα ΜΜΕ και ταυτόχρονα εκδηλώνονται επιχειρήσεις κρατικής καταστολής. Μέσα στο καλοκαίρι εκκενώθηκε βίαια η κατάληψη στέγης του Ορφανοτροφείου στη Θεσσαλονίκη. Ενώ, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μαφιόζικη εμπρηστική επίθεση στην κατάληψη στέγασης προσφύγων στην οδό Νοταρά. Εν τω μεταξύ η ΧΑ συνεχίζει αχαλίνωτη τις μισαλλόδοξες δράσεις της και οργανώνει δίπλα στο χώρο διαμονής προσφύγων στις Θερμοπύλες συγκέντρωση. Η ανάγκη να περιφρουρηθούν από φασιστικές επιθέσεις αλλά και από την κρατική καταστολή οι χώροι διαμονής προσφύγων είναι επιτακτική και ήδη η «Αριστερή Παρέμβαση» στη Στερεά Ελλάδα κάλεσε σε συγκέντρωση χθες, Σάββατο 3/9, στο χώρο διαμονής των 300 προσφύγων στις Θερμοπύλες την ώρα που οι ναζιστές έκαναν συγκέντρωση στην περιοχή. Πρόσφυγες και κίνημα δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια και οργανώνουν τις δράσεις για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των προσφύγων. Ο Σεπτέμβρης βάζει στο επίκεντρο το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και της εγγραφής τους στα σχολεία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους. Θέτει ως προϋπόθεση την προκαταγραφή τους και ετοιμάζει εκπαιδευτικές δομές εντός των κέντρων, ενώ αποδεσμεύει ΕΣΠΑ για το σκοπό αυτό, προκειμένου να προσληφθούν εκπαιδευτικοί και από ΜΚΟ. Αρκετά σωματεία εκπαιδευτικών παίρνουν πρωτοβουλίες ένταξης προσφυγόπουλων στα σχολεία, ώστε να μπορέσουν από κοινού με τους άλλους μαθητές και με την κατάλληλη υποστήριξη να παρακολουθήσουν με το άνοιγμα των σχολείων μαθήματα.
Οι πρόσφυγες συνεχίζουν να κινητοποιούνται στους καταυλισμούς και στα στρατόπεδα, ζητώντας άνοιγμα των συνόρων και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Στον Κατσικά αποχώρησαν από το στρατόπεδο και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της περιοχής, αφού οι υποσχέσεις για μεταφορά τους σε καλύτερο χώρο δεν υλοποιούνται και η περαιτέρω παραμονή τους γίνεται επικίνδυνη. Στη Ριτσώνα έστειλαν ανοικτή επιστολή για τα προβλήματά τους και έκαναν απεργία πείνας οι έγκυες. Στις 1/9 πρόσφυγες έκαναν συγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ πολλοί πρόσφυγες συμμετείχαν και στη διαδήλωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 29/8 για τη εμπρηστική επίθεση στην κατάληψη στέγασης προσφύγων στην οδό Νοταρά. Σε αρκετές περιοχές συλλογικότητες του κινήματος συνεχίζουν τις δράσεις στήριξης των προσφύγων όπως σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Πρέβεζα. Ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων σε συνεδρίαση της γραμματείας του την Πέμπτη 1/9 έβγαλε πρόγραμμα επικοινωνίας με τους πρόσφυγες για την καλύτερη οργάνωση των κοινών αγώνων ενάντια στον πόλεμο και για τα δικαιώματα τους με πρώτη δράση την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία.