Μπάμπης Συριόπουλος
Ένοχη σιωπή για την εισβολή και τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ
Οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Συρία με την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και οι επιπτώσεις τους δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστες. Η ελληνική κυβέρνηση με ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών «χαιρετίζει την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ» επιδιώκοντας την «ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση» με αναφορές για «επιστροφή των προσφύγων» (βλ. βάση).
Το ΠΑΣΟΚ μέσω του Δημήτρη Μάντζου, υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών, θεωρεί «σημαντική» την «πτώση ενός αυταρχικού και ανελεύθερου καθεστώτος», ελπίζοντας κι αυτό «να αποφευχθεί η εγκαθίδρυση ενός νέου αυταρχικού καθεστώτος με θεοκρατικά χαρακτηριστικά και να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση της χώρας σε ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης». Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η πτώση του αυταρχικού και εγκληματικού καθεστώτος Άσαντ από δυνάμεις τζιχαντιστών που έχουν τη στήριξη της Τουρκίας δεν προμηνύει μια δημοκρατική προοπτική για τη χώρα, αλλά μια νέα φάση συγκρούσεων και καταπίεσης του Συριακού λαού». Ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει στη «διεθνή κοινότητα», «προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση». Κοινό στοιχείο των τοποθετήσεων κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι οι προσδοκίες για θετικό ρόλο στη «δημοκρατική μετάβαση» στη Συρία από την Ελλάδα με την επικείμενη συμμετοχή της ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ποιά Ελλάδα αλήθεια, αυτήν που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ; Ο Στ. Κασσελάκης το πρώτο που βρήκε να σχολιάσει είναι ότι «είναι ανησυχητικό ότι η Τουρκία φαίνεται να επεκτείνει την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή» καταλήγοντας με εθνικιστική πλειοδοσία ότι «η συναίνεση των κομμάτων στα εθνικά θέματα είναι αναγκαία, με κόκκινη γραμμή για εμάς το “ξεπούλημα” του Αιγαίου».
Το αποτέλεσμα «χαροποιεί» Βαρουφάκη και Νέα Αριστερά, εθνική συναίνεση ζητάει ο Κασσελάκης
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει ότι «η επέμβαση στη Συρία και η επικράτηση των τζιχαντιστών είναι ένας ακόμη “κρίκος στην αλυσίδα” των – επικίνδυνων για τους λαούς- εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις». Το ΚΚΕ υπενθυμίζει «τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές με το αστικό συριακό καθεστώς» θεωρώντας το ωστόσο «μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη γνώμη που μπορεί να έχει κανείς γι’ αυτή» (Ριζοσπάστης 11/12). Ο Γ. Βαρουφάκης μετά την πρώτη του ανάρτηση που έγραψε πως «είναι πάντα έξοχο το θέαμα της πτώσης ενός δικτάτορα» καθώς «οι Σύροι έχουν υποφέρει αρκετά», σε άρθρο του στην Εφσυν κατέληξε: «χαιρετίζουμε την πτώση του δικτάτορα και καταδικάζουμε τους τζιχαντιστές που τον έριξαν». Η ΝΕΑΡ σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι «η κατάρρευση ενός αυταρχικού καθεστώτος δεν μπορεί παρά να μας χαροποιεί» αλλά «δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι η δύναμη που ανέτρεψε το καθεστώς Άσαντ είναι επίσης μια ακραία ισλαμιστική οργάνωση», ενώ ο Α. Χαρίτσης δήλωσε ότι «η Ελλάδα ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει ένας παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας».
Η πλειονότητα των τοποθετήσεων θεωρώντας θετική την πτώση ενός πράγματι αυταρχικού, καταπιεστικού (και νεοφιλελεύθερου επίσης) καθεστώτος, κάνουν ότι δεν βλέπουν τις δυνάμεις που το ανέτρεψαν. Ωστόσο, «οι εξελίξεις στη Συρία όχι μόνο είναι επώδυνες για τον λαό της, αλλά απειλούν με γενικότερη ανάφλεξη και με πολεμικό χάος στην περιοχή» (ανακοίνωση ΝΑΡ) όχι γιατί έπεσε το συριακό καθεστώς, αλλά γιατί αυτοί που το ανέτρεψαν -με τη βοήθεια ιμπεριαλιστικών δυνάμεων- δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη δημοκρατία ούτε με τα συμφέροντα των λαών της Συρίας και της Μ.Ανατολής.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 14-15 Δεκεμβρίου
Με αφορμή την αντιπαράθεση στην Αριστερά για τις εξελίξεις στη Συρία