Κώστας Παπαγεωργίου
▸Με τη συμμετοχή και στήριξη 11 περιφερειακών κινήσεων από Αττική, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο, Θεσσαλία, Ιόνια, Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα και 21 δημοτικών κινήσεων από Αγίους Αναργύρους – Καματερό, Αθήνα, Αμπελόκηπους – Μενεμένη, Βύρωνα, Γλυφάδα, Δάφνη – Υμηττό, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Νέο Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καλλιθέα, Καισαριανή, Λευκάδα, Μαρούσι, Νεάπολη – Συκεές, Νέα Ιωνία, Νέα Σμύρνη, Νίκαια, Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι και Πρέβεζα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12/11 στην αίθουσα του ΔΣΑ η πανελλαδική συνάντηση των κινήσεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς σε δήμους και περιφέρειες.
Στο άνοιγμα της συζήτησης, η Μαρία Μπικάκη μιλώντας για λογαριασμό της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα, η οποία πήρε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση, στάθηκε στα βασικά στοιχεία της περιόδου. Την επίθεση κυβέρνησης και ΕΕ στους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα, την ακρίβεια και τη φτώχεια που φέρνει το Σύμφωνο Σταθερότητας, τις ιδιωτικοποιήσεις στα βασικά κοινωνικά αγαθά, τις διώξεις αγωνιστών, την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, που συνθέτουν σήμερα το παζλ μιας δύσκολης πραγματικότητας για την κοινωνική πλειοψηφία.
Από την εξέλιξη της συζήτησης και τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν αναδείχθηκαν μια σειρά από σημαντικά θέματα. Η επίθεση στο περιβάλλον, η υποταγή της φύσης στους κανόνες του κέρδους και οι χωρικές αναδιαρθώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και η επίθεση σε βασικά λαϊκά αγαθά όπως είναι η παιδεία, η υγεία, το δικαίωμα στην κατοικία, το ρεύμα και το νερό. Ειδικά σήμερα που οι κάτοικοι των πόλεων έχουν να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των ενοικίων, τις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς.
Παράλληλα, οι εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα δήμων και περιφερειών, έρχονται σαν συνέχεια των προηγούμενων αλλαγών του νόμου Βορίδη. Μαρτυρούν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περαιτέρω θωράκιση του τοπικού κράτους από τον λαϊκό παράγοντα, προωθώντας ένα ακόμη πιο αντιδημοκρατικό μοντέλο τοπικών εκλογών, μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό στη λειτουργία τους, ενίσχυση της επιχειρηματικής τους λειτουργίας και εμπέδωσής τους ως ιμάντα του κεντρικού επιτελικού κράτους, ώστε να ασκούν καθοριστικό ρόλο στην επιβολή και υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Με βάση την πλούσια εμπειρία που ανταλλάχθηκε μέσα από τη συζήτηση και τις προτάσεις που κατατέθηκαν σ’ αυτήν, οι αριστερές ριζοσπαστικές και αντικαπιταλιστικές κινήσεις σε δήμους και περιφέρειες είναι κρίσιμο να αντιπαρατεθούν με την κυβερνητική πολιτική με κατεύθυνση σύγκρουσης και ανατροπής της, να οργανώσουν την κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση απέναντι στις πολιτικές που γεννούν πολέμους και φτώχεια και να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες οργάνωσης του λαού και συντονισμού των αγώνων.
Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκαν δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα: Πρώτον, προχωρούν σε δίμηνη καμπάνια με κοινό υλικό για το διάστημα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου για το ζήτημα της επίθεσης στα δημόσια αγαθά, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, την πάλη ενάντια στην ακρίβεια και στη φτώχεια που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα. Μια πρωτοβουλία υπεράσπισης και αγώνα του δικαιώματος για αξιοπρεπή κατοικία, διατροφή, νερό, ρεύμα, υγεία, παιδεία, τηλεπικοινωνίες, ενημέρωση, μετακίνηση, πολιτισμό.
Δεύτερον, προετοιμάζουν για τους επόμενους μήνες πανελλαδική ημερίδα των κινήσεων με θέμα «Περιβάλλον – Κλιματική Κρίση – Πολιτική Προστασία», με στόχο την ανάδειξη του αναγκαίου σήμερα πλαισίου στόχων πάλης ενάντια στη λεηλασία του περιβάλλοντος και τις καταστροφικές της συνέπειες για την κοινωνική πλειοψηφία.