Ανύπαρκτος προσυνεδριακός διάλογος, βέβαιη διάσπαση και συρρίκνωση
Δημήτρης Τζιαντζής
Και εκεί που νόμιζες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε πάτο, η κατρακύλα συνεχίζεται, ενώ την Κυριακή 3 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν σε τοξικό κλίμα οι εκλογές ανάδειξης συνέδρων στις Οργανώσεις Μελών για το συνέδριο-αρένα της 8ης Νοέμβρη.
Για «συντριπτική νίκη» κάνουν λόγο πηγές από το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη. Από την πλευρά των «87+» μιλάνε και αυτοί για «καθαρή επικράτηση» με βάση τα πρώτα αποτελέσματα. Όλα αυτά μέσω καταγγελιών για προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος και συνεχείς πολεμικού χαρακτήρα ανακοινώσεις. Η κόντρα αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, ενώ με όσα έχουμε δει κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Αποτελέσματα: Πού κρύβεται η αλήθεια ;
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης «βάσει των πρακτικών των εφορευτικών επιτροπών στις ΟΜ» η πλευρά του εξέλεξε 1983 συνέδρους στην επικράτεια (56,32%) και η ομάδα των «87+» 1538 συνέδρους (ποσοστό 43,68%).
Στους αποδήμους δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση (12-4 σύμφωνα με Σ.Κ).
Περιφέρειες: Αττική : 805-532 Κεντρική Μακεδονία: 267-195 Πελοπόννησος : 126-70 Κρήτη: 148-142 Στερεά Ελλάδα: 97-44 Θεσσαλία: 95-93 Ανατ. Μακεδονία-Θράκη: 66-53 Δυτική Ελλάδα: 140- 163 Ήπειρος: 72-86 Δυτική Μακεδονία: 52-53 Βόρειο Αιγαίο: 33-15 Νότιο Αιγαίο: 47-30 Ιόνια: 23-58 Απόδημοι*: 12-4 *Δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.
Αντίθετα σύμφωνα με τη συμμαχία των «87+» ο συσχετισμός που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές αντιπροσώπων είναι γύρω στο 65% υπέρ τους (και 35% με τον Σ. Κασσελάκη). Ωστόσο δεν έχει δώσει ακόμα συγκεντρωτικά αποτελέσματα με νούμερα.
Επίσημα στοιχεία για τη συμμετοχή δεν έχουν δοθεί. Σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας της Κ.Ε, η Κεντρική Ενημέρωση αναφορικά με τον αριθμό των ψηφισάντων το ύψος της συμμετοχής στην διαδικασία, θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της παραλαβής των πρακτικών των εφορευτικών επιτροπών, που έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη.
Σε ανάρτηση του ο Στέφανος Κασσελάκης μιλάει για μεγάλη νίκη και “fake αποτελέσματα” από τους «87+». Επιπλέον εκφράζει την ανησυχία του για την «επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων». Πηγές της πλειοψηφίας της ΚΕ υποστήριζαν πριν τις εκλογές συνέδρων ότι αυτός ο περίεργος μηχανισμός που ποτέ δεν έχει ενεργοποιηθεί σε άλλο κόμμα θα έχει τυπικό και τεχνικό ρόλο, ωστόσο με την αβεβαιότητα που επικρατεί κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να περιμένει. Σύμφωνα με τον Στ. Κασσελάκη: «Η ενεργοποίηση επιτροπής έκδοσης πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων για να κοπούν εκλεγμένοι σύνεδροι είναι μία πράξη που δεν έχει επιστροφή. Μας γυρίζει σε σκοτεινά χρόνια της μετεμφυλιακής Δεξιάς και θα αποτελέσει κηλίδα που θα μείνει για πάντα στο σώμα της Αριστεράς».
Πηγές των «87+» σχολίασαν ότι η ανάρτηση Κασσελάκη αποτελεί ομολογία ήττας, ενώ «παράλληλα χτίζει την επιχειρηματολογία του για την αμφισβήτηση του αποτελέσματος του συνεδρίου που θα είναι συντριπτικό εναντίον του».
Ανεξαρτήτως πραγματικών αποτελεσμάτων στις εκλογές συνέδρων η σημερινή πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής της Οργανωτικής Επιτροπής αναμένεται να ελέγχει και το προεδρείο του συνεδρίου, το οποίο θα έχει κύρια αποστολή να ακυρώσει κάθε πρόταση στο συνέδριο για έγκριση υποψηφιοτήτων που αποκλείστηκαν από την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία. Αν η πλευρά Κασσελάκη έχει την πλειοψηφία, θα επιχειρήσει να ορίσει νέο προεδρείο με πιθανότερη εξέλιξη να μετατραπεί ο χώρος σε ρινγκ και να τιναχτεί το συνέδριο στον αέρα.
Τι απουσιάζει από αυτή την αδυσώπητη σύγκρουση μηχανισμών; Μα κάθε συζήτηση για την πολιτική φυσιογνωμία και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από την επιθυμία να συνεχίσει να είναι εν δυνάμει κυβερνητικό κόμμα και όχι αντιπολιτευόμενο. Μοναδικό επίδικο του συνεδρίου φαίνεται να είναι η άρση ή μη του αποκλεισμού της υποψηφιότητας Κασσελάκη.
Οι όποιες διαφορές αφορούν κυρίως την αυτοτέλεια του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα –αποδυναμωμένα από τις εξελίξεις– κεντροαριστερά σενάρια, με την πλευρά Κασσελάκη πιο ανοιχτά να τάσσεται εναντίον της «ρευστοποίησης» δηλαδή της υποβάθμισης του κόμματος σε ρόλο πολιτικού σαπόρτ του ΠΑΣΟΚ.
Tι σημαίνει κόμμα “business friendly”;
Όχι δεν πρόκειται για λεκτικό ατόπημα, ούτε τυχαία αναφορά. Ο Στέφανος Κασσελάκης προσφέροντας για άλλη ότι φορά έτοιμη τροφή στους πολέμιους του ερωτηθείς σε συνέντευξή του στον ANT1 για το κατά πόσον μπορεί να ηγηθεί ενός νέου κόμματος, απάντησε: «Δεν πρόκειται να μικρύνω τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ρευστοποιηθεί, θα πρέπει να κάνουμε ένα κόμμα πιο business friendly το οποίο θα καταλαβαίνει πώς θα λειτουργούν οι αγορές»! Οι «87+» φυσικά δεν μπορούσαν να αφήσουν ασχολίαστη την «περιγραφή του πραγματικού σχεδίου του έκπτωτου προέδρου» σημειώνοντας ότι «το νέο κόμμα που ετοιμάζει, θα είναι σίγουρα unfriendly για την Αριστερά, τον προοδευτικό χώρο και τα συμφέροντα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας».
Στην πράξη βέβαια, το τσίρκο της Κουμουνδούρου με ευθύνη όλων των πλευρών έχει απολέσει κάθε ψήγμα αξιοπιστίας, έχει κατρακυλήσει δημοσκοπικά κοντά στο 6% και αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να αντιστραφεί μετά τη νέα αναπόφευκτη διάσπαση που έρχεται.
Η Νέα Αριστερά που δίνει μάχη για την πολιτική της επιβίωση πραγματοποιεί και αυτή συνέδριο στις ίδιες πάνω-κάτω ημερομηνίες (7-10 Νοεμβρίου) απέναντι και στις σειρήνες για «επιστροφή στο μαντρί» στην περίπτωση που διώξουν τον Κασσελάκη και ηττηθεί και ο Πολάκης.
Ωστόσο –έστω και από ανάγκη – στη Νέα Αριστερά διεξάγεται μια υποτυπώδης και ίσως προσχηματική συζήτηση και αυτοκριτική για τις περιόδους 2015-2019 και ’19-’23 κάτι που απουσιάζει πλήρως στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ όπου κυριαρχεί το ποιος θα βγάλει το μάτι του άλλου. Ο πλήρης ευτελισμός της αντιπαράθεσης στην Κουμουνδούρου συμπυκνώνεται στο ερώτημα «ποιος έφταιξε» για την πορεία συρρίκνωσης. Σύμφωνα με τους σταυροφόρους του Κασσελάκη, έφταιξαν οι «υπονομευτές» και ο Αλέξης Τσίπρας που ήθελε να ελέγχει τον διάδοχό του, ενώ σύμφωνα με τους «87+» φταίει αποκλειστικά ο έκπτωτος πρόεδρος. Ότι ευθύνεται κυρίως ο κυβερνητισμός über alles και η πορεία συνθηκολόγησης και μετάλλαξης σε «νέο ΠΑΣΟΚ» είναι εκτός ατζέντας.