Κυριάκος Νασόπουλος
▸Την επιχείρηση τρομοκράτησης του μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος με συνεχείς διώξεις, πειθαρχικά, επιδόσεις διαπιστωτικών πράξεων καθαίρεσης και μη έκδοση πράξεων μονιμοποίησης εκατοντάδων νεοδιορισμένων, συνεχίζει το υπουργείο Παιδείας. Η απάντηση των εκπαιδευτικών σωματείων δόθηκε στην απεργία της 23ης Οκτωβρίου…
Η «φάμπρικα» ποινικών διώξεων κατά εκπαιδευτικών για τη συνδικαλιστική και αγωνιστική τους δράση, καλά κρατεί. Τον «τόνο» στο ρεσιτάλ αυταρχισμού και τρομοκράτησης του εκπαιδευτικού κινήματος, έδωσε πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης με την αγωγή του κατά της ΔΟΕ, με την οποία ζητούσε να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία των δασκάλων και των νηπιαγωγών την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.
Και μπορεί να τον δικαίωσαν ως συνήθως τα δικαστήρια, όμως η απάντηση που πήρε από τη μεγάλη συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική απεργία, τα κλειστά σχολεία και τις μαχητικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, ήταν ηχηρή. Απέναντι στις απαγορεύσεις, τις διώξεις και τα πειθαρχικά, το εκπαιδευτικό κίνημα σήκωσε την παντιέρα του αγώνα και έσπασε στην πράξη τις απειλές και τις δικαστικές προσφυγές κυβέρνησης και υπουργείου Παιδείας.
Το δυναμικό μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε κάθε εκπαιδευτικό που διώκεται, το οποίο επίσης δόθηκε την ημέρα της απεργίας, «οδήγησε» και το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο να εισηγηθεί την απαλλαγή για τη Χρύσα Χοτζόγλου και τον Γιώργο Καββαδία. Οι δύο εκπαιδευτικοί είχαν παραπεμφθεί με το ερώτημα της δυνητικής αργίας, έπειτα από ΕΔΕ πού διέταξε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Η δε κλήση του Γιώργου Καββαδία, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή δεν εξετάστηκε καν, αφού είναι πλέον συνταξιούχος. Πάντως σε εκκρεμότητα παραμένει η δίωξη με το ερώτημα της δυνητικής αργίας για τον αναπληρωτή εκπαιδευτικό Δημήτρη Χαρτζουλάκη, ενώ να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση λαμβάνει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, καθώς η απόφαση του πειθαρχικού έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο και ο διοικητικός του μηχανισμός έδειξαν για ακόμη μια φορά τα αντανακλαστικά τους, θέλοντας να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου» στο μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα. Η Ελευθερία Παλαιστίδου, δασκάλα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου και μέλος του ΣΕΠΕ «Παρθενώνα», κλήθηκε σε έγγραφη απολογία από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας για «παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος». Το «παράπτωμα» της εκπαιδευτικού ήταν ότι σε μια αντιπολεμική εργασία που έφτιαξε μαζί με τους μαθητές/τριες της για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης στις 21 Σεπτεμβρίου, υπήρχε και το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Γίνεται ξεκάθαρο ξανά πως κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, με βάση και τις οδηγίες ΕΕ και ΟΟΣΑ, θέλουν οι εκπαιδευτικοί να είναι τυφλά όργανα των αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών τους. Όποιος/α τολμήσει να προσφέρει πραγματική μόρφωση και «εφόδια» στα παιδιά, ώστε να γίνουν σκεπτόμενοι και ενεργητικοί πολίτες, είναι πολύ πιθανό να τυλιχθεί σε μια κόλα χαρτί και να παραπεμφθεί με συνοπτικές διαδικασίες για «παράβαση καθήκοντος».
Εισήγηση του πειθαρχικού για απαλλαγή των εκπαιδευτικών Χρύσας Χοτζόγλου και Γιώργου Καββαδία
Στο στόχαστρο, μέσω του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) Αττικής Θανάση Νικολόπουλου βρέθηκε και ολόκληρος ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά, αφού «τόλμησε» να επισημάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια των νηπίων, καθώς και στο εν λόγω νηπιαγωγείο υπάρχουν ελλείψεις σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ). Πιο συγκεκριμένα, στο 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο υπάρχει μόλις μια εκπαιδευτικός ΕΒΠ για 19 παιδιά.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Νίκαιας-Πειραιά, σε ανακοίνωσή του, αφού κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας για τα τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, κατήγγειλε ότι με εντολή της ΠΔΕ Αττικής, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά καλεί σε ΕΔΕ όλες τις εκπαιδευτικούς του Ειδικού Νηπιαγωγείου. Ανακοίνωση συμπαράστασης στον Σύλλογο Διδασκόντων εξέδωσαν και άλλα εκπαιδευτικά σωματεία. Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, ο ΠΔΕ Αττικής, λίγο – πολύ θέλησε να βγάλει «τρελούς» τους εκπαιδευτικούς, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε ποτέ… πρόθεση να ζητήσει ΕΔΕ.
Αλλά και στο μέτωπο της αξιολόγησης, το υπουργείο προχωρά σε περαιτέρω ένταση της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού χιλιάδων εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην απεργία – αποχή. Οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) σε Λάρισα και Αχαΐα άρχισαν τις επιδόσεις διαπιστωτικών πράξεων καθαίρεσης από τη θέση τους σε διευθυντές/τριες που συμμετείχαν στην απεργία – αποχή. Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει και άλλες ΔΔΕ, όπως σε Κιλκίς, Λάρισα, Βοιωτία και Ανατολική Αττική. Τέλος, σε «ομηρεία» παραμένουν εκατοντάδες νεοδιορισμένοι εκπαιδευτικοί, καθώς το υπουργείο αρνείται να εκδώσει τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησής τους, επιμένοντας στον εκβιασμό του υπουργείου «ή αξιολογείσαι ή δεν μονιμοποιείσαι»…