Χρίστος Κρανάκης
Κλιμάκωση με 48ωρη απεργία για μόνιμες προσλήψεις και αξιοπρεπείς ΣΣΕ
Εργαζόμενοι σε e-food και Wolt συνεχίζουν τις κοινές τους κινητοποιήσεις απέναντι στην εργοδοσία των δύο εταιρειών. Μετά τα θετικά επίπεδα συμμετοχής στην 24ωρη απεργία στις 11/10, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις, το επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων της e-food και εργαζόμενοι στη Wolt κλιμακώνουν τη δράση τους προκηρύσσοντας 48ωρη απεργία την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Νοεμβρίου. Στην Αθήνα, το πρωί της Παρασκευής το μεσημέρι πραγματοποιείται συγκέντρωση και μοτοπορεία, ενώ το Σάββατο το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 6 μ.μ. στη συμβολή Κηφισίας και Αλεξάνδρας.
Ο κόμβος της 48ωρης απεργίας έρχεται ως απάντηση στην αδιαλλαξία της εργοδοτικής πλευράς και στις δύο πλατφόρμες να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των απεργών. Μάλιστα, στην περίπτωση της e-food, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Περιφέρεια Αττικής, η εργοδοσία κινήθηκε εκδικητικά μετά την επιτυχημένη πρώτη απεργιακή προσπάθεια, καθορίζοντας μονομερώς το ωράριο των εργαζομένων (σε πρώτη φάση στους 4ωρους/6ωρους), ενώ στο άκουσμα πως το επιχειρησιακό σωματείο της Μεσσηνίας προκήρυξε κι αυτό απεργία, στελέχη της διοίκησης στάλθηκαν στην Καλαμάτα με σκοπό να… συνετίσουν τους εκεί εργαζομένους!
Οι συνεχείς κινήσεις αντίστασης των διανομέων τα τελευταία χρόνια αποτυπώνουν τον υπερ-εκμεταλλευτικό πυρήνα, στον οποίο εδράζονται σύγχρονες τάσεις της εργασίας που αξιοποιεί το κεφάλαιο (εν τέλει) εις βάρος των εργαζομένων (εργολάβοι ως μεσάζοντες, freelancing κλπ). Μέσα από τις τάσεις αυτές, το κεφάλαιο εκμεταλλεύεται νεόκοπες ελαστικές μορφές εργασίας, ώστε να συμπιέσει/μετακυλήσει τα εργοδοτικά κόστη και να διαιρέσει τους εργαζομένους σε «υποκατηγορίες» (απευθείας μισθωτός στην πλατφόρμα, μισθωτός σε εργολαβικό στόλο, εξωτερικός συνεργάτης). Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι αυτή των freelancer («εξωτερικοί συνεργάτες»), που καταλήγουν να δουλεύουν για «ψίχουλα», χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους εξοπλισμό και πληρώνοντας μόνοι τους τις εισφορές. Η «συνταγή» αυτή, αρχικά παρουσιάστηκε ως «θελκτική» για τον/την εργαζόμενο/η, αλλά όπως αποδεικνύουν οι αντιδράσεις σε e-food και Wolt, δεν αποτελεί παρά όξυνση και εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης, αλλά και απόπειρα διάσπασης του εργατικού δυναμικού. Σε κόντρα με τις κινήσεις της εργοδοσίας, εργαζόμενοι σε e-food και Wolt σωστά ξεκαθαρίζουν πως απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς, εγγυημένη αμοιβή ανά ώρα, κάλυψη εργατικού ατυχήματος και μέτρα προστασίας για κάθε εργαζόμενο, ανεξαιρέτως εργασιακής σχέσης!
Ο αγώνας των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες, λοιπόν, αποτελεί «αιχμή του δόρατος» απέναντι στις ελαστικές μορφές εργασίας που δοκιμάζει το κεφάλαιο στην εργατική τάξη. Για το λόγο αυτό, το εργατικό κίνημα και συνολικά η κοινωνία στέκεται στο πλευρό των διανομέων, ώστε η κάθε e-food και Wolt να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη των υπερκερδών τους και να προσλάβουν απευθείας μόνιμο προσωπικό, με ταυτόχρονη κατάργηση εδώ και τώρα του εργολαβικού μοντέλου εργασίας και υπογραφή ΣΣΕ σε κάθε εργαζόμενο/η. Έτσι, θα ανοίξει και ο δρόμος για την αναγκαία κατάργηση του μοντέλου freelancing, το οποίο αδυνατίζει τα δικαιώματα του ίδιου του εργαζομένου που εργάζεται υπό αυτές τις συνθήκες και δυσχεραίνει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος.