Aκόμα και το φιλοδώρημα φορολογείται, εφόσον ο πελάτης πληρώνει και το δίνει πιστωτική κάρτα. Αυτό ορίζει η πρόσφατη απόφαση-λαγός του Αρείου Πάγου η οποία θέτει στο στόχαστρο της εφορίας τα πουρμπουάρ στα καταστήματα εστίασης. Το φιλοδώρημα θεωρείται «εκκρεμής συναλλαγή» ή «πρόσθετη αμοιβή» επί της οποίας πρέπει να επιβληθούν κρατήσεις. Η νέα αυτή ρύθμιση δεν περιλαμβάνει το φιλοδώρημα που δίνεται με τη μορφή μετρητών, αλλά τίποτα δεν αποκλείει, στο κοντινό μέλλον, οι ελεγκτές της εφορίας να κάνουν «σαφάρι» σε καφέ και εστιατόρια για να διαπιστώνουν ποιος εργαζόμενος/-νη, εισέπραξε πουρμπουάρ χωρίς να το δηλώσει. Ακόμα και το βαζάκι με τα κέρματα (τα «tips») πλάι στο ταμείο μπορεί να κατασχεθεί για να περιοριστούν τα αδήλωτα εισοδήματα!
Τα τρία κακά της μοίρας μας
Τρία είναι τα κύρια κριτήρια ψήφου: Η ακρίβεια, η οικονομία και η δημόσια υγεία. Αυτό προκύπτει από την πανευρωπαϊκή μετεκλογική δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «Ευρωβαρόμετρο». Τα τρία αυτά ζητήματα φαίνεται να απασχολούν τους Έλληνες πολίτες πολύ εντονότερα από ό,τι τους ψηφοφόρους άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Ας σημειωθεί ότι τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», καθώς και τα ζητήματα δημοκρατίας (στην ελληνική περίπτωση, βλέπε παρακολουθήσεις) δεν κατέχουν εξίσου υψηλές θέσεις στη σχετική λίστα. Σημειώνεται ότι το 43% των Ελλήνων κρίνει ότι το βιοτικό επίπεδο θα επιδεινωθεί ενώ σε επίπεδο ΕΕ το ποσοστό αυτό είναι 26%.
Διαφημιστικές καμπάνιες και …ελλείμματα στη ΔΥΠΑ
Ροκανίζονται τα αποθεματικά της ΔΥΠΑ, καθώς όπως καταγγέλλει η ΠΟΠΟΚΠ (εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία) το 41.5% αυτών έχει χρησιμοποιηθεί τη διετία 2023-2024. Για να καλύψει τις δαπάνες για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, χρησιμοποιεί κονδύλια από τα αποθεματικά της. Τα λεφτά της ΔΥΠΑ βέβαια δεν πάνε στους ανέργους κυρίως. Αλλά σε αχρείαστες και πανάκριβες εκδηλώσεις, φιλοξενίες, εκθέσεις, με τη σχετική πίστωση να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ! Εάν αθροίσουμε τα ελλείμματα του 2023, (711 εκατ.) και του 2024 μέχρι σήμερα (967 εκατ.) τότε η ΔΥΠΑ σε δύο χρόνια έχει κληθεί να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά της συνολικού ποσού 1,6 δισ. Μήπως για αυτό τόση πρεμούρα με τα επιδόματα ανεργίας;
Μοιράζει εκατ. το Ταμείο Ανάκαμψης
Χορός εκατομμυρίων έχει ανοίξει με τα ποσά που μοιράζει η κυβέρνηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα περισσότερα καταλήγουν στους εγχώριους επιχειρηματικούς κολοσσούς. Στον κατάλογο με τους 100 τελικούς αποδέκτες με την υψηλότερη χρηματοδότηση φιγουράρουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε έργα ενέργειας, ΑΠΕ, κατασκευές-ακίνητα, Real Estate, τουρισμό και τηλεπικοινωνίες. Η ΔΕΗ λαμβάνει 204 εκατ., η ΤΕΡΝΑ 250 εκατ., εταιρείες ΑΠΕ όπως Φοίβη Ενεργειακή και Αιολική Βερμίου πάνω από 180 εκατ. , μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων από 40 εκατ. έκαστη. Η περιβόητη Ελληνικός Χρυσός χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ και η Sunlight Group δανειοδοτείται με 59,6 εκατ. ευρώ. Ακόμα και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ βάζουν στο ταμείου τους δεκάδες εκατ. όπως η Σκλαβενίτης και η Μέτρο.
Η εποχή των… κουβάδων
Ξάφνου ο ταπεινός πλαστικός κουβάς γίνεται σύμβολο της εγκατάλειψης των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που πρόσφατα δημοσιοποίησε η ΠΕΟΔΗΝ, σε διαδρόμους, ακόμα και σε θαλάμους ασθενών τοποθετούνται κουβάδες καθώς, όταν βρέχει, στάζουν από τις ψευδοροφές νερά. Επίσης παράθυρα που δεν κλείνουν στεγανά μπάζουν νερά με τη βροχή. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο σε παλαιά κτίρια αλλά και σε σχετικά νέα και οφείλεται σε κακοτεχνίες, προβλήματα στη στεγάνωση και στην έλλειψη συστηματικής συντήρησης και επισκευών. Η υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών του ΕΣΥ οφείλονται στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας που δεν επιτρέπει τη λειτουργία αποτελεσματικών τεχνικών υπηρεσιών εντός των νοσοκομείων (5,5% οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 7,5% του ΑΕΠ).