Ματίνα Παπαχριστούδη
Ματίνα Παπαχριστούδη
Δύο δράσεις για την «ασφάλεια των δημοσιογράφων» πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, υπό την αιγίδα του Μεγάρου Μαξίμου. Ένα διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και το «σχολείο» νέων δημοσιογράφων στο κέντρο εκπαίδευσης των νατοϊκών δυνάμεων στο Κιλκίς. Διοργανωτής ήταν το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και Εργαζομένων στα ΜΜΕ (ICSJ), το οποίο συστάθηκε με συνεργασία κυβερνητικών, κρατικών, πανεπιστημιακών και συνδικαλιστικών φορέων και προβάλλεται στην ΕΕ ως «πρότυπο» για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Αποτελεί, όμως, έκφραση της πλήρους ένταξης του δημοσιογραφικού κλάδου στον κυβερνητικό μηχανισμό, γι’ αυτό και ο Δ. Γαλαμάτης, ΓΓ ενημέρωσης, έκανε λόγο για «πρωτοπόρα κίνηση».
Το διεθνές συνέδριο ήταν το επιστέγασμα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Safety for Journalists», που διοργανώθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης του ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για κέντρο στο Κιλκίς, στο οποίο εκπαιδεύονται στελέχη του στρατού και του ΝΑΤΟ για συμμετοχή στις επεμβάσεις και επιχειρήσεις σε άλλες χώρες. Είναι ένα από τα 26 διεθνή κέντρα που στόχο έχουν να προωθούν πολυεθνικό στρατιωτικό προσωπικό στις αμερικανονατοϊκές ή και ευρωενωσιακές πολεμικές αποστολές.
Αυτό το κέντρο στηρίζουν οι συνδικαλιστικοί φορείς της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΜ-Θ, αλλά και τα κρατικά ΜΜΕ. Σε αυτό εκπαιδεύτηκαν για πέντε ημέρες νέοι δημοσιογράφοι με στόχο να εξοπλιστούν κατάλληλα με «γνώσεις και εργαλεία», να αποκτήσουν δεξιότητες που σχετίζονται με την προσωπική τους ασφάλεια, να μάθουν «πρακτικές τεχνικές για την αντιμετώπιση κρίσεων, την αναγνώριση απειλών ή την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων. Κι ακόμη, πώς να διαχειρίζονται τις πληροφορίες και να κατανοούν τις δύσκολες καταστάσεις στο (πολεμικό) πεδίο.
Να υπενθυμίσουμε: Η εκπαίδευση δημοσιογράφων από τον στρατό σε νατοϊκές κατευθύνσεις στηρίζεται από τη ΓΓ Ενημέρωσης του Μαξίμου, το ΑΠΘ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμο Θεσσαλονίκης, την ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΗΕΜ-Θ και τα κρατικά ΜΜΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ και ΔΕΠΘΕ. Σε όλες τις σχετικές δράσεις, ο εκπρόσωπος του Μαξίμου δίνει τις κεντρικές κατευθύνσεις, δηλώνοντας πως η εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας των δημοσιογράφων στις εμπόλεμες ζώνες είναι σημαντική.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Σημαντικές απώλειες για το δημοσιογραφικό κλάδο. Πρώτος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 59 ετών, ο δημοσιογράφος της ΕφΣυν Μπάμπης Αγρολάμπος, σκορπίζοντας θλίψη σε όλους τους συναδέλφους. Διακρινόταν για την πραότητα, τη σεμνότητα και την αλληλεγγύη που έδειχνε, ενώ διατέλεσε μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ από το 2008 ως και το 2010 και συμμετείχε ενεργά σε αγώνες του κλάδου.
Μια ημέρα μετά έφυγε από τη ζωή ο Τάσος Χατζηγεωργίου, δημοσιογράφος στη ραδιοφωνία της ΕΡΤ από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2021. Ήταν μέλος της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στα ΜΜΕ. Μετείχε για πολλά χρόνια στο ψηφοδέλτιο του σχήματος, ήταν εκπρόσωπος μιας γενιάς δημοσιογράφων που έδιναν με πάθος τη μάχη για το ρεπορτάζ φωνή της κοινωνίας. Μετείχε ενεργά στον αγώνα ενάντια στο «μαύρο» στην ΕΡΤ.
Ενημέρωση στα «ελεύθερα» εμπορικά ελληνικά ΜΜΕ, κυρίως τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και ιντερνετικά, σημαίνει να εκφωνείται η είδηση ότι έπεσε η οροφή σε φοιτητική εστία με πέντε λέξεις αλλά να ασχολείται με εκτενή ρεπορτάζ 20 και πλέον λεπτών με τον τυφώνα στη Φλόριντα. Να κάνει πρωτοσέλιδο τη συναυλία της Βίσση των 65.000 εισιτηρίων αλλά να θάβει την καταγγελία ότι για τη συναυλία για τα Τέμπη δόθηκε άδεια μόνο για 38.000 εισιτήρια…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (12.10.24)