Γιάννης Ελαφρός
ΔΕΘ αλλάξει τίποτα
Να ξορκίσει τους εφιάλτες του επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις παρεμβάσεις του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Καταρχάς, πίσω από το βήμα της ομιλίας του υπήρχε ένα τεράστιο «Ελλάδα 2027», που ήταν και το μότο της συνολικής του παρουσίας. Εν ολίγοις: Η κυβέρνησή μου θα μείνει μέχρι το 2027, «κατσικωθήκαμε» και δεν φεύγουμε. Ο κυβερνητικός προγραμματισμός μέχρι το 2027, που υπήρχε σε όλες τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, ήταν μια από τα πάνω επίδειξη σταθερότητας σε μια εποχή που τα ποσοστά της ΝΔ πέφτουν και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη λιώνουν από τη δυσαρέσκεια.
Σε αυτό το μοτίβο ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να «επικοινωνήσει» με τη λαϊκή δυσαρέσκεια (πόσο δύσκολο του είναι…) αναδεικνύοντας σε βασικούς στόχους για την τετραετία την άνοδο των μισθών και την ενίσχυση του ΕΣΥ, υπερασπιζόμενος βέβαια το έργο της κυβέρνησης στα πεδία αυτά. Η ιεράρχησή τους πάντως από τον πρωθυπουργό δείχνει πως μόνο λυμένα δεν είναι…
Στα πολιτικά ζητήματα, αν και δεν κυριάρχησαν, ο Κ. Μητσοτάκης επιδίωξε να εμφανιστεί σταθερός στη γραμμή του, αρνούμενος πως το μήνυμα των ευρωεκλογών ήταν για στροφή προς τα ακροδεξιά, σημειώνοντας πως μπορεί να διαφωνεί με Σαμαρά και Καραμανλή, υπερασπιζόμενος την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (αν και οι διαρροές λένε πως είναι απίθανο να την ξαναπροτείνει) και λέγοντας πως δεν έχει σκοπό να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Ας σημειωθεί πάντως πως πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στα Νέα μιλούσε για πλαφόν 5% για είσοδο στη βουλή, παροχή του μπόνους 40-50 εδρών στο πρώτο κόμμα (χωρίς κλιμάκωση ποσοστών) αλλά και σε συνασπισμούς κομμάτων, για να καλύπτεται περίπτωση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων… Πάντως με την επιλογή να στείλει επίτροπο στην ΕΕ τον Απόστολο Τζιτζικώστα ο Κ. Μητσοτάκης έδειξε πως υπολογίζει ιδιαίτερα την από τα δεξιά πίεση.
Ο Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ εμφανίστηκε ως διαχειριστής μιας πολυκατοικίας υπό επιτήρηση, που πρέπει να μοιράσει ψίχουλα
Χωρίς «αλόγιστες παροχές» λόγω ευρω-κόφτη, αλλά με όργιο εξοπλισμών
Επικεφαλής μιας κυβέρνησης κοινωνικών παχύδερμων με σκληρά ταξική πολιτική, που δεν νοιάζεται για την αγωνία των εργαζομένων που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα και τον τρόμο στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ, ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ατσαλάκωτος στη ΔΕΘ αλλά για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε λίγος. Η παρουσία του πρωθυπουργού Θεσσαλονίκη φέτος ήταν πλήρως ανέμπνευστη, χωρίς όραμα ακόμα και για την αστική πλευρά. Απεναντίας ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως ο διαχειριστής μιας πολυκατοικίας υπό αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση για να μοιράσει ψίχουλα και να κλείσει τρύπες. Σε αυτή την κατάσταση ακόμα και οι λέξεις χάνουν το νόημά τους, όταν οι «αυξήσεις» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι πραγματικές μειώσεις. Για παράδειγμα, το 2,2-2,5% που είπε πως θα αυξηθούν οι συντάξεις από 1/1/2025 είναι κάτω από την άνοδο του πληθωρισμού. Κι αυτό μόνο για όσους/όσες δεν έχουν «προσωπική διαφορά», για τους υπόλοιπους θα υπάρξει χαρτζιλίκι χριστουγεννιάτικο 100-200 ευρώ…
Εισαγωγικά στην ομιλία του στην ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε εννιά προτεραιότητες, πριν προχωρήσει σε έναν εξαντλητικό κατάλογο 45 μέτρων, που συνήθως παρουσίαζαν οι… γενικοί γραμματείς υπουργείων. Οι προτεραιότητες κατά Μητσοτάκη είναι: Η σύζευξη της ανάπτυξης με τα εισοδήματα των πολιτών. Η αύξηση της απασχόλησης. Η ανάγκη βελτίωσης τη παραγωγικής και τεχνολογικής ωριμότητας της οικονομίας. Η ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση. Η μείωση των παρενεργειών μιας γρήγορης ανάπτυξης. Η ισορροπημένη οργάνωση του δημοσίου χώρου. Η αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημογραφικού. Η αντιμετώπιση των πιέσεων που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό το τελευταίο μοιάζει σαν το «ακροτελεύτιο» άρθρο του οικονομικού συντάγματος της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Να τι είπε ο πρωθυπουργός: «Η ανάγκη για δημοσιονομική υπευθυνότητα, με κάνει να καταστήσω σαφές ότι δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιο σάκο με αλόγιστες παροχές, αλλά μόνο προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές. Πολύ περισσότερο όταν ήδη οκτώ κράτη, ανάμεσά τους μεγάλες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν ήδη τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καθεστώς εποπτείας για υπέρβαση δαπανών. Κάτι τέτοιο προσωπικά δεν θα το επιτρέψω να συμβεί στην Ελλάδα και αυτό είναι και το σαφές μήνυμα προς τους θεσμούς και προς τους διεθνείς επενδυτές»! Άρα η Ελλάδα θα παραμείνει –κατά Μητσοτάκη και λοιπές ευρω-μνημονιακές δυνάμεις- δεμένη με τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας, ακόμα κι αν άλλες χώρες το παραβιάζουν. Μητσοτάκης, ο σπασίκλας της ΕΕ!
Αλλά που θα πάνε οι όποιες επιπλέον δαπάνες προκύπτουν, κυρίως από το όργιο της λεηλασίας μέσω έμμεσων φόρων των λαϊκών στρωμάτων; Από τα 3,5 δισ. που υπολογίζονται, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του είπε πως στην «άμυνα, θα κατευθυνθούν το 2025 κάτι παραπάνω από 1,6 δισ.», ποσά «αυξημένα κατά 850 εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γιατί το 2025 θα παραλάβουμε την πρώτη φρεγάτα Μπελαρά […] Ακόμα ένα δισ. θα αφορά την αύξηση της στρατιωτικής δαπάνης και 1 δισ. θα διατεθεί σε στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες». Άρα, 2,6 από τα 3,5 δισ. που θα δοθούν επιπλέον στον προϋπολογισμό του 2025 πάνε για στρατιωτικές και πολεμικές δαπάνες! Μητσοτάκης, όλα για το ΝΑΤΟ τίποτα για τον λαό!
Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο ήρθαν οι πιο συγκεκριμένες εξαγγελίες. Η πρώτη αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% το 2025, με το 0,5% να αφορά τον εργοδότη και το υπόλοιπο τον εργαζόμενο, με κόστος για το 2025 440 εκατ. ευρώ. Το κέρδος για έναν εργαζόμενο με μισθό 1.000 ευρώ είναι μόλις 5 ευρώ τον μήνα, ενώ για τους εργοδότες με πολύ προσωπικό είναι σαφώς πιο σημαντικό. Από την άλλη η συνολική μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές από το 2019 έως και το 2025 έφτασε το 5,4% (με στόχο το 2027 να φτάσει στο 6%). Πρόκειται για μια σημαντική αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων που σίγουρα θα φανεί στο μέλλον. Αλλά η κυβέρνηση αυτή σπρώχνει προς την ανταποδοτική ασφάλιση και την ιδιωτικοποίηση και του ασφαλιστικού.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ως μέτρο τη δεδομένη αύξηση του κατώτατου μισθού την άνοιξη του 2025, υποσχόμενος αυξήσεις έως το 2027. Σε κάθε περίπτωση η μέχρι τώρα πορεία δεν αναπληρώνει τις τεράστιες περικοπές των μνημονίων και την απόσταση από τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έγινε η χώρα με τις χαμηλότερες πραγματικές αποδοχές στην ΕΕ! Πρόκληση αποτελεί και η αναφορά πως θα ανέβει ο εισαγωγικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων για να μην είναι κάτω από του ιδιωτικού τομέα! Καταρχάς μοιάζει με συναγωνισμό στη μιζέρια, με τους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους να είναι με άθλιους μισθούς μετά το μνημονιακό τσεκούρι και χωρίς βέβαια να ανοίγει συζήτηση για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Όσον αφορά στους γιατρούς και τους εργαζόμενους του ΕΣΥ οι εξαγγελίες Μητσοτάκη αποδομήθηκαν άμεσα, καθώς αποκαλύφθηκε πως οι όποιες αναπροσαρμογές ανακοινώνονται είναι με βάση έναν πλασματικό μισθό του… 1981, άρα πρακτικά είναι πολύ-πολύ μικρότερες από ό,τι ακούγεται και βεβαίως ό,τι απαιτείται. Η κυβέρνηση προχώρησε σε πολύ μικρή αύξηση και στις νυκτερινές προσαυξήσεις των σωμάτων ασφαλείας, το οποίο όμως κι αυτό δεν ξεπερνά το 0,5 ευρώ την ώρα…
Παρότι το επιτελείο της ΝΔ προσπαθεί να «μπαζώσει» κάπως το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί από τη θέσπιση των φορολογικών τεκμηρίων στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι κινήσεις ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, δείχνοντας πόσο σφίγγει ο ευρω-μνημονιακός κορσές. Χαρακτηριστικά διευρύνθηκαν οι οικισμοί που δεν προβλέπονται τεκμήρια (μέχρι 1.500 κάτοικοι) και ανακοινώθηκε η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο βέβαια πληρώνεται πολλαπλάσια μέσω της αυξημένης φορολόγησης.
Στο εκρηκτικό θέμα της στέγασης, με την απογείωση των ενοικίων αλλά και των τιμών αγοράς σπιτιού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως όποιος ιδιοκτήτης μετατρέψει από τις 8/9/2024 και έως 31/12/2025 κενό ακίνητο για τρία έτη ή ακίνητο που βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση (για ίδιο διάστημα) σε μακροχρόνια μίσθωση, θα έχει απαλλαγή φόρου εισοδήματος για το εν λόγω ενοίκιο για τρία έτη. Τo μέτρο αφορά ακίνητα έως 120 τ.μ. Κι εδώ η κυβέρνηση κινείται με λογική αγοράς (να αυξήσω την προσφορά, άρα να πέσουν οι τιμές), αλλά και κοινωνικής συμμαχίας με το «μπλοκ των ιδιοκτητών» , που θα δουν μια φοροαπαλλαγή για τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι τις επόμενες εκλογές. Μέτρα πιο δραστικά, όπως η κοινωνική-εργατική στέγη, το πλαφόν στα νοίκια, ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης κλπ. αποκλείονται από την κυβερνητική πολιτική.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (14.9.24)