Δημήτρης Σταμούλης
«Αναμόρφωση επιδομάτων» διά της… περικοπής, ψίχουλα για συντάξεις, «δωράκια» στο κεφάλαιο
Με… άδειο καλάθι θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός καθώς οι περιβόητοι «4 άξονες» μέτρων που θα εξαγγείλει δεν περιλαμβάνουν καμιά ουσιαστική ελάφρυνση για τον εργαζόμενο λαό. Μάλιστα από τα επιπλέον 3 δισ. δαπανών που «σκέφτεται» να διαθέσει η κυβέρνηση, για τις συντάξεις θα δοθούν όσα και για τις… φρεγάτες Belharra (σχεδόν 1 δισ.)! Βέβαια ο Μητσοτάκης δεν είναι και… «θαυματοποιός», όπως είπε και ο Κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στην ακρίβεια, ενώ το υπουργείο του με περισσή… αγανάκτηση «διαμαρτυρήθηκε» ότι «απαξιώνονται τα πολύ σημαντικά επιτεύγματα της οικονομίας». Εν ολίγοις, για ποια φτώχεια, ποια ακρίβεια μιλάτε… με χρυσά κουτάλια σας έχουμε με τόση ανάπτυξη που γνωρίζει ο τόπος…
Φάρος για το συστημικό οικονομικό και πολιτικό επιτελείο δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες, αλλά η «δημοσιονομική σταθερότητα» και τα όποια «τυράκια» δοθούν στους πληβείους θα είναι αυστηρώς μετρημένα. Τι θα υποσχεθεί η κυβέρνηση; Περισσότερα δάνεια για σπίτι, «αναμόρφωση επιδομάτων» διά της.. περικοπής, αυξήσεις- ψίχουλα στους συνταξιούχους, νέα «δωράκια» προς τους εργοδότες και το κεφάλαιο. Στο ζήτημα της στέγης, με το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» θα ωθηθούν σε δανεισμό μερικές χιλιάδες παραπάνω δικαιούχοι, ενώ για να πέσουν τα νοίκια, κανένα μέτρο, πέραν της… «αύξησης της προσφοράς». Διαρρέουν διάφορες υποσχέσεις περί αύξησης του επιδόματος παιδιού που σήμερα κυμαίνεται από 28 έως 70 ευρώ το παιδί, κι εδώ το «δωράκι» για τις επιχειρήσεις είναι νέες φοροελαφρύνσεις σε όσες προσφέρουν έξτρα παροχές σε εργαζόμενους που έχουν παιδιά αλλά και νέα μείωση 0,5% στις εργοδοτικές εισφορές. Στις συντάξεις, γίνεται λόγος για 2,5-3% αυξήσεις, δηλαδή για τη μέση σύνταξη των 700 ευρώ αυτό σημαίνει 17 ευρώ αύξηση το μήνα. Πώς να μην έχουν γυρίσει στη δουλειά 190.000 συνταξιούχοι, γεγονός που αποτελεί όνειδος και όχι έπαινος για την κυβέρνηση. Όσο για το περιβόητο κοινωνικό επίδομα στο τέλος του έτους, άγνωστο πόσοι παραπάνω θα το πάρουν, καθώς κριτήριο είναι «να μην διαταραχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα». Τέλος, μια αντιδραστική εξαγγελία είναι η ανατροπή στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας που πλέον δεν θα είναι το ίδιο για όλους, αλλά θα συνδεθεί με τα χρόνια προϋπηρεσίας και τις ώρες εργασίας. Εδώ η κυβέρνηση επικαλείται την… ισότητα – «είτε δουλεύεις 20 είτε 40 ώρες την εβδομάδα έπαιρνες το ίδιο επίδομα» – χρησιμοποιώντας την ως πρόσχημα για να ρίξει το επίδομα ακόμα και στο 50% του κατώτατου μισθού.
Κι όλα αυτά όταν ο λαός βιώνει … ακραίες συνθήκες ακρίβειας και διαρκούς φτωχοποίησης. Έρευνα του ΙΝΚΑ έδειξε ότι 9 στους 10 αναγκάστηκαν να αλλάξουν αγοραστικές συνήθειες λόγω μείωσης εισοδήματος, περιορίζοντας τις δαπάνες για υγεία, εκπαίδευση ή ψυχαγωγία. Η ενέργεια συνεχίζει να «καίει» καθώς η Ελλάδα τον Αύγουστο είχε την δεύτερη πιο ακριβή τιμή στο ρεύμα, ενώ από τον Μάιο έως τον Ιούλιο οι τιμές χονδρικής εκτοξεύθηκαν κατά 125%. Η επιδότηση της κυβέρνησης είναι ανέκδοτο αφού για λογαριασμό π.χ. 130 ευρώ ανέρχεται σε μόλις 4,5 ευρώ! Αλλά και ο τιμάριθμος στα τρόφιμα κατέγραψε νέα άνοδο φτάνοντας το 2,4% τον Ιούλιο από 2,1% τον Ιούνιο, με αύξηση σε ελαιόλαδο 56,7%, ψάρια 8,4%, κρέατα 1,7%, λαχανικά 3,5%, φυσικό αέριο 23,4%.