Δήμητρα Παπανικολάου
▸Με συμμετοχή πολλών υγειονομικών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 27/6 στάση εργασίας και κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ στα γραφεία του ΚΕΣΥ.
Κεντρικό αίτημα των γιατρών είναι η άμεση ακύρωση της απόφασης του ΚΕΣΥ συμβουλευτικού οργάνου του υπουργείου Υγείας–, η οποία εισάγει μια σειρά φραγμών για την έναρξη ειδικότητας για τους αποφοίτους των ιατρικών σχολών. Συγκεκριμένα, στις αρχές Μαΐου εκδόθηκε ως υπουργική απόφαση η εισήγηση του ΚΕΣΥ που ορίζει νέα κριτήρια για την έναρξη ειδικότητας ή εξειδίκευσης. Η απόφαση προβλέπει τη σύσταση επιτροπής, αποτελούμενης από πανεπιστημιακούς καθηγητές, η οποία τέσσερις φορές τον χρόνο θα συνεδριάζει και θα επιλέγει το 20% των νέων γιατρών που θα ξεκινούν ειδικότητα ή εξειδίκευση στα τμήματα όπου υπάρχει αναμονή άνω του ενός έτους, παραβιάζοντας έτσι τη σειρά αναμονής που μέχρι τώρα αποτελεί το μοναδικό κριτήριο. Η επιλογή, σύμφωνα με την απόφαση, θα γίνεται βάσει του βαθμού πτυχίου, της βαθμολογίας στο διαγωνισμό επιλογής της επιτροπής, και της σειράς προτίμησης κάθε υποψηφίου, που μπορεί να δηλώνει τρεις ειδικότητες και δύο εκπαιδευτικά κέντρα για κάθε ειδικότητα ή μία εξειδίκευση και δύο εκπαιδευτικά κέντρα.
Ένα τέτοιο μέτρο οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ιατρικής και τη δημιουργία ιατρών πολλών ταχυτήτων, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση της ΟΕΝΓΕ, ενώ η ΕΙΝΑΠ τονίζει επίσης ότι «η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των κλινικών και φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό».
Το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι ότι «δεν έχουν λόγο οι γιατροί να κάνουν στάση εργασίας για το θέμα της ειδικότητα, καθώς η απόφαση για την ειδικότητα των νέων ιατρών έχει ήδη αποσυρθεί {…} γιατί υπάρχουν κενά», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθει αντίστοιχη «βελτιωμένη» ρύθμιση. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που αναγγέλλεται τέτοιο μέτρο. Η κατεύθυνση εισαγωγής φίλτρων στην έναρξη ειδικότητας και η «επιλογή» γιατρών από δοτές επιτροπές σχεδιάζεται μεθοδικά χρόνια, πάντα υπό την αιγίδα του μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου.
Μια τέτοια αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης ειδικευόμενων ιατρών συνάδει με το συνολικό σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» που έχουν στα σκαριά κυβερνήσεις και ΕΕ, που προϋποθέτει την ύπαρξη νοσοκομείων πολλών ταχυτήτων, με τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία να υποστελεχώνονται και να υποβαθμίζονται και τα πανεπιστημιακά να μετατρέπονται σε «τσιφλίκια» των καθηγητών, που διατηρούν το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος, και… «διεκδικούν» τη δυνατότητα πρόσληψης με «ειδικά κριτήρια» των υποψηφίων που θέλουν στις κλινικές τους.
Οι υγειονομικοί και οι συνδικαλιστικοί φορείς τους δηλώνουν ρητά ότι δεν θα επιτρέψουν μια τέτοια σαρωτική αλλαγή, και θα μπλοκάρουν αυτά τα σχέδια ΚΕΣΥ και υπουργείου, όπως άλλωστε έχει συμβεί κάθε φορά που έχει αναγγελθεί ανάλογη ρύθμιση. Διεκδικούν ουσιαστική αναβάθμιση του περιεχομένου της εκπαίδευσης και εξασφάλιση ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος ώστε να απορροφάται άμεσα το σύνολο των αποφοίτων της ιατρικής και να καταργηθεί η αναμονή για την ειδικότητα, καθώς μόνο έτσι θα εξαλειφθεί το φαινόμενο ορισμένα τμήματα να έχουν πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές και άλλα να έχουν πολλές κενές θέσεις ειδικευόμενων. Απαιτούν μοναδική προϋπόθεση για έναρξη ειδικότητας να παραμείνει το πτυχίο ιατρικής.