Χρίστος Κρανάκης
▸Ο αέρας της παγκόσμιας φοιτητικής Ιντιφάντα έχει αρχίσει να «φυσάει» προς τη χώρα μας. Μέσα στην εβδομάδα κλιμακώθηκαν οι δράσεις αλληλεγγύης και οι ακτιβισμοί προς τον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης, από πλευράς φοιτητικού κινήματος.
Οι σχολές άνοιξαν μετά τη διακοπή λόγω Πάσχα και «ντύθηκαν» στα χρώματα της Παλαιστίνης. Αντιπολεμικά γιγαντοπανό, γκράφιτι, συνθήματα και κρεμασμένες σημαίες, θύμισαν κάτι από τις εικόνες των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων μπήκε η λήξη της ερευνητικής συνεργασίας των ελληνικών ΑΕΙ με εταιρείες ή πανεπιστήμια του Ισραήλ.
Στο ΕΚΠΑ, κεντρικό πανό στην πύλη του ιδρύματος έγραφε «Να λήξει τώρα η συνεργασία ΕΚΠΑ – Lockheed Martin». Όπως καταγγέλλουν φοιτητές, η Lockheed Martin, δηλαδή η μεγαλύτερη παραγωγός όπλων παγκοσμίως που συνεργάζεται άμεσα με την αμερικάνικη πολεμική αεροπορία και δίνει F-35 και όπλα στο Ισραήλ από το 1970, εκτέλεσε χρέη «Χρυσού Χορηγού» στην «Ημέρα Σταδιοδρομίας στις Διαστημικές Τεχνολογίες, Εφαρμογές και Υπηρεσίες Made in Greece». Κατά την εκδήλωση αυτή, μάλιστα, στέλεχος της Lockheed Martin δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που στηρίζουμε τα μελλοντικά, επιστημονικά μυαλά της Ελλάδας. Η εκπαίδευση STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας για τις ερχόμενες δεκαετίες, μέσω καινοτόμων μυαλών που εξελίσσουν καθημερινά την επιστήμη και την τεχνολογία». Ενώ, τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και η Lockheed Martin συμφώνησαν στο να «συνεργασθούν οι δύο οργανισμοί στενότερα σε θέματα έρευνας και εκπαίδευσης στην Αεροδιαστημική και σε θέματα STEM».
Στη Θεσσαλονίκη, ένα τεράστιο γιγαντοπανό ανέγραφε μεταξύ άλλων: «Όχι στα Μνημόνια Συνεργασίας του ΑΠΘ με τον ελληνικό στρατό και το πανεπιστήμιο του Τελ-Αβίβ». Αξίζει να σημειωθεί, πως το ΑΠΘ έχει υπογράψει ήδη 16 μνημόνια συνεργασίας με τον ελληνικό στρατό, συνεργάζεται με τομείς του ΝΑΤΟ στο θέμα των πρακτικών και των ερευνητικών και έχει ιδρύσει την εταιρεία «DefenceEduNet», που έχει ως μοναδικό σκοπό την σύνδεση των πανεπιστημίων με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ). Μάλιστα, πλέον προχωρά σε μνημόνια συνεργασίας με Ισραηλινά πανεπιστήμια, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας.
Υπέρμετρη αστυνομική καταστολή και χυδαία πολιτική στοχοποίηση απέναντι σε όσους αντιδρούν
Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, που περηφανεύεται για την δημιουργία του στρατιωτικού δόγματος Dahiya που χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα ο ισραηλινός στρατός για να καταστρέφει γενικευμένα πολυκατοικημένες περιοχές, με χρήση δυσανάλογης στρατιωτικής ισχύος. Όπως και συνεργασία με το Μπεν Γκουριόν, που φιλοξενεί τη Διοίκηση Πληροφορικών Συστημάτων του IDF και αναπτύσσει μη επανδρωμένα drone και ρομπότ που σκοτώνουν Παλαιστίνιους.
Οι αντιπολεμικές ενέργειες στις σχολές, κλιμακώθηκαν στη μεγάλη συναυλία/αγρυπνία αλληλεγγύης που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας τη Δευτέρα 13/5. Την αμέσως επόμενη ημέρα, σε μία επίδειξη ακραίας καταστολής, αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν την κατάληψη στη Νομική Αθηνών και συνέλαβαν 28 άτομα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται άτομα ξένης υπηκοότητας οι οποίοι κινδυνεύουν με… απέλαση! Τα αστικά ΜΜΕ, με τρομολαγνικές μεθόδους, προσπάθησαν να στοχοποιήσουν πολιτικά και νομικά τους συλληφθέντες. Τη σκυτάλη, πάντως, δεν άργησε να παραλάβει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε από την περιοδεία του: «αν νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν {…} να επαναλάβουν αυτά τα οποία μπορεί να είδαν σε άλλες χώρες και να καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, να στήνουν αντίσκηνα και να τα κάνουν γης μαδιάμ, είναι βαθιά γελασμένοι». Τόσο ο χρόνος όσο και η ποιότητα της δήλωσης Μητσοτάκη αναδεικνύουν τη σημασία που έχει για το αστικό πολιτικό σύστημα το να καταπνιγεί κάθε υποψία αντιπολεμικού ξεσηκωμού στην Ελλάδα, ανάλογα με αυτό άλλων χωρών.
Όπως, όμως, έδειξαν οι μαζικές διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα την Τετάρτη 15/6, για την 76η επέτειο της Νάκμπα, οι δυνατότητες για μία ανώτερη και πιο δυναμική παρέμβαση του αντιπολεμικού κινήματος υπάρχουν. Αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση των δυνάμεων του κινήματος να στοιχειοθετήσουν ατζέντα, αιτηματολογία και τρόπους πίεσης. Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών του εξωτερικού ανοίγουν δρόμους… Καταλαμβάνουν μαζικά πανεπιστήμια, μπλοκάρουν τη λειτουργία τους και αγωνίζονται να σταματήσουν οι σχέσεις συνεργασίας με εταιρείες ή πανεπιστήμια που συνδέονται με το Ισραήλ.
Δυστυχώς, προς το παρόν, η πρόταση της Attack για γύρο γενικών συνελεύσεων στις σχολές και αύξηση της πίεσης για μπλοκάρισμα της διαπλοκής των ελληνικών ΑΕΙ με ισραηλινά συμφέροντα, δεν βρήκε σύμφωνες τις υπόλοιπες δυνάμεις της