Χρίστος Κρανάκης
▸Σάρκα και οστά παίρνει η εκδικητικότητα απέναντι σε ένα κίνημα που κατάφερε να «θαμπώσει» το κυβερνητικό αφήγημα περί ομαλότητας.
Την αυταρχική απόφαση του πρόεδρου της σχολής Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, Αθανάσιου Τριανταφύλλου, υποστήριξε –για ακόμη μία φορά- η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή από τα έδρανα της βουλής, δείχνοντας πως οι διώξεις συνδικαλιστών φοιτητών αποτελούν κεντρική κατεύθυνση.
Ο A. Τριανταφύλλου ανακοίνωσε με mail, την τελευταία μέρα λειτουργίας της σχολής πριν το Πάσχα, τις ποινές στους τέσσερις διωκόμενους φοιτητές. Σύμφωνα με την απόφαση, επιβάλλεται «αποκλεισμός από τη συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων της εξεταστικής περιόδου Ιουνίου 2024». Το καθηγητικό κατεστημένο της σχολής φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης. Τόσο ο κοσμήτορας Νικόλαος Αβούρης, ο οποίος επιτέθηκε στις αποφάσεις του Φοιτητικού Συλλόγου κατά την διάρκεια ορκωμοσίας, όσο και η Σύγκλητος με ανακοίνωσή της, «σηκώνουν το γάντι» της αντιπαράθεσης.
Η δίωξη παίρνει χαρακτήρα κοινωνικού πειράματος. Στόχος τους είναι να αρχίσει ο «χορός» των διώξεων φοιτητών, όπως ακριβώς έγινε με τον εργαζόμενο του ΕΚΠΑ Δ. Αντωνίου, αλλά και τους εκπαιδευτικούς σχολείων που καλούνται σε απολογία. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στην Ελλάδα δέχτηκε σημαντικό «πλήγμα» από το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και το εγχείρημα της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, αντίθετα απ’ ότι θα ήλπιζε η κυβέρνηση και το διαπλεκόμενο καθηγητικό κατεστημένο. Για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, απαιτείται «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» εντός των σχολών και των σχολείων.
Η μάχη, λοιπόν, απέναντι στις διώξεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη της υπεράσπισης της Δημόσιας Παιδείας. Γι’ αυτό και στο πλευρό των τεσσάρων φοιτητών, δύο εκ των οποίων μέλη της ATTACK, κινητοποιούνται δεκάδες σύλλογοι φοιτητών πανελλαδικά, ο σύλλογος μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου Πατρών, εργατικά σωματεία, όπως και πλήθος αποφοίτων της σχολής.
Το κίνημα απαντά στις διώξεις με πορείες και κινητοποιήσεις, ενώ μία ημέρα πριν την Πρωτομαγιά φοιτητές και εργαζόμενοι του πανεπιστημίου Πατρών ανάρτησαν την παλαιστινιακή σημαία έξω από το κτίριο της πρυτανείας, αφού πρώτα κατέβασαν εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.