Χρίστος Κρανάκης
Μαζικότατες οι πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνας τους οι φοιτητές/τριες
Σε κατεύθυνση κλιμάκωσης οδεύει το φοιτητικό κίνημα. Εκατοντάδες συνελεύσεις κατέληξαν σε αγωνιστικές αποφάσεις, ενώ σημαντικά μαζικότερες και περισσότερες ήταν οι πορείες που διεξήχθησαν σε διάφορες πόλεις της χώρας. Μετά και τη δεύτερη εβδομάδα κλιμάκωσης του αγώνα στους χώρους της εκπαίδευσης, η πεποίθηση της κυβέρνησης πως η ιδιωτικοποίηση της παιδείας θα περάσει αναίμακτα, καταρρέει! Το φοιτητικό κίνημα – και οι αγωνιστικές δυνάμεις εντός του – έχουν καταφέρει να πετύχει ένα πρώτο, αλλά καίριο «πλήγμα» στο γόητρο της κατά τα άλλα «πανίσχυρης» Νέας Δημοκρατίας και φαίνεται πως συγκροτούν τους όρους για έναν αγώνα διαρκείας.
Φυσικά, το στοίχημα της διαρκούς όξυνσης και κλιμάκωσης παραμένει ανοιχτό, καθώς οι καθεστωτικές παρατάξεις (ιδίως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της ΝΔ) προσπαθούν ήδη να συσπειρώσουν μπλοκ «αντι-κατάληψης» εκμεταλλευόμενες το γεγονός πως η εξεταστική έχει ήδη ξεκινήσει σε κάποια ιδρύματα, ή «κοντοζυγώνει» σε άλλα. Άλλωστε, λίγες μέρες πριν την… επανεμφάνιση της ΔΑΠ είχε πέσει και το ανάλογο «σύρμα» από τις καθεστωτικές φυλλάδες.
Προς το παρόν πάντως, τεράστια μερίδα του φοιτητόκοσμου δεν φαίνεται διατεθειμένη να γυρίσει στα θρανία, τη στιγμή που διακυβεύεται η δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση. Η μαζικοποίηση των συνελεύσεων και των διαδηλώσεων, μάλιστα, συνηγορούν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα.
Στην Αθήνα, διεξήχθη το μεγαλύτερο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων, με τους διαδηλωτές να ξεπερνούν τις 8.000 (από 5.000 την προηγούμενη εβδομάδα). Φοιτητικά, μαθητικά κι εκπαιδευτικά μπλοκ γέμισαν τους δρόμους του κέντρου και φώναξαν συνθήματα όπως: «εκπαίδευση για λίγους, ακριβά πτυχία – αυτό η κυβέρνηση το λέει αριστεία», «οργάνωση και αγώνας μέσα στους συλλόγους, έτσι θα τσακίσουμε παλιούς και νέους νόμους», «σίτιση και στέγαση στων φοιτητών τη πλάτη, αλλά τώρα θα έχουμε το Harvard στο Παγκράτι», «πουλάτε την παιδεία στων ιδιωτών τα κέρδη, την “ανάπτυξή” σας την είδαμε στα Τέμπη». Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτή τη φορά η παρουσία της αστυνομίας ήταν αισθητά πιο «αναιμική» κατά τη διάρκεια της πορείας.
Μετά το πέρας της διαδήλωσης, ακολούθησε ενιαίο και μαζικό (άνω των 1.000 συμμετεχόντων) Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων στο κατειλημμένο Κάτω Πολυτεχνείο. Ως θετική παρακαταθήκη πρέπει να σημειωθεί πως αυτή τη φορά οι σύλλογοι στους οποίους υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της ΚΝΕ συμμετείχαν στη διαδικασία, από κοινού με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους. Η αστυνομία εκμεταλλευόμενη επεισόδια γύρω από το χώρο του ΕΜΠ πέταξε δακρυγόνα και εντός του πανεπιστημιακού χώρου ενώ άνδρες της επιχείρησαν να εισχωρήσουν εντός του. Η περιφρούρηση των συλλόγων δεν επέτρεψε την είσοδο της αστυνομίας στο άσυλο και το Συντονιστικό συνεχίστηκε κανονικά. Στην Αθήνα πάνω από 25 σχολές έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις και κινούνται σε τροχιά καταλήψεων.
Στη Θεσσαλονίκη στη πορεία συμμετείχαν περίπου 20 φοιτητικοί σύλλογοι (περισσότεροι από την προηγούμενη εβδομάδα), δεκάδες σχολεία και σωματεία εκπαιδευτικών. Οι πάνω από τους 1.500 διαδηλωτές ξεκίνησαν από την Καμάρα, φώναξαν συνθήματα έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και κατέληξαν έξω από το κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ.
#Θεσσαλονίκη | Η τεράστια πανεκπαιδευτική διαδήλωση ολοκληρώθηκε καταλήγοντας στο υπό κατάληψη #ΑΠΘ όπου θα γίνει Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων! Μεγάλη συμμετοχή από μαθητές και εκπαιδευτικούς! #antireport #Άρθρο16 #πανεπιστήμια #ιδιωτικα_πανεπιστημια #καταλήψεις #κυβέρνηση pic.twitter.com/AWpGzKnTNW
— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@menoume_energoi) January 18, 2024
Στην Πάτρα οι πορείες που έλαβαν χώρα προσέγγισαν περί τους 1.500 διαδηλωτές, με σημαντική τη συνεισφορά των μαθητών της πόλης. Πριν την πορεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι είχαν προχωρήσει σε κοινή κινητοποίηση στη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών ώστε να μεταφέρουν τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων. Ο Πρύτανης, αρχικά, «υποδέχτηκε» τους περίπου 200 διαμαρτυρόμενους με κλειστές πόρτες προσπαθώντας να τους απαγορεύσει να παρακολουθήσουν τη διαδικτυακή διαδικασία της συγκλήτου. Οι φοιτητές/τριες δεν πτοήθηκαν και κατάφεραν να παρέμβουν ενώ στη συνέχεια ανάρτησαν πανό κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων στα γραφεία της διοίκησης. Δυστυχώς, στην Πάτρα δεν έχει καταστεί, ακόμα, εφικτή η διεξαγωγή ενός συντονιστικού όλων των συλλόγων.
#Πάτρα | Μεγάλη πανεκπαιδευτική διαδήλωση και συνεχίζουμε με Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων!
Πιερρακάκη βγες, τα μάτια σου ν’ ανοίξεις να δεις μειοψηφίες που κάνουν #καταλήψεις! Αγώνας για ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. #antireport #Άρθρο16 #ιδιωτικα_πανεπιστημια pic.twitter.com/sYWjRfInCa
— νΚΑ – νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (@neolaiaKA) January 18, 2024
Στην Κρήτη, διεξήχθησαν μαζικές πορείες στις βασικές πόλεις του νησιού. Στα Χανιά οι φοιτητικοί σύλλογοι ανάρτησαν πανό και γέμισαν με συνθήματα κεντρικά σημεία της πόλης. Η ιδιαίτερη μαζική συνέλευση που διεξήχθη στο Πολυτεχνείο Κρήτης θύμισε κάτι από τα… παλιά με το πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης να «κατατροπώνει» αυτό της ΔΑΠ με 496–343!
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως Βόλος, Γιάννενα, Φλώρινα, Τρίκαλα, Λάρισα, Κομοτηνή και Ξάνθη.
Σήμερα οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κυριολεκτικά από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη. Με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή και όλους μας πλάι της.
Να το πούμε ξανά μαζί. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.#antireport #Άρθρο16 #Πανεπιστήμια #κυβέρνηση pic.twitter.com/5r1C1fwmkv
— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@menoume_energoi) January 18, 2024
Η αναβάθμιση των διεργασιών του κινήματος στην εκπαίδευση φαίνεται πως δεν είναι μονάχα ποσοτική αλλά και ποιοτική. Αυτό άλλωστε δείχνει η εμφάνιση μαθητικών καταλήψεων και η συμμετοχή του μαθητικού κινήματος στις κινητοποιήσεις, όπως και η ευρύτερη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων στην εκπαίδευση τόσο στις πορείες όσο και στις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων.
Μαζικοποίηση παρά την καταστολή
Εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο, μαχητική απάντηση από φοιτητικούς συλλόγους
Στην αρχή της εβδομάδας, η κυβέρνηση επέλεξε να κάμψει τις αντιστάσεις των φοιτητών /τριων με τον τρόπο που εκείνη ξέρει καλύτερα… Την καταστολή! Προχωρώντας σε μία βίαιη επίθεση, δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΔΙΑΣ εισέβαλαν την Δευτέρα στο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, ξυλοκόπησαν και τραμπούκισαν φοιτητές/τριες που βρίσκονταν στον χώρο προκειμένου να υπερασπιστούν τις αγωνιστικές αποφάσεις των συλλόγων τους και τις καταλήψεις των σχολών τους. Πρόσχημα για την επίθεση της Αστυνομίας αποτέλεσε κατάληψη γραφείων της διοίκησης από μέλη συλλογικοτήτων της αναρχίας/αυτονομίας, τους οποίους τα καθεστωτικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν ως «κουκουλοφόρους». Μετά από κάλεσμα, μέλη φοιτητικών συλλόγων συγκεντρώθηκαν και απαίτησαν την απομάκρυνση των ΜΑΤ από το ΕΜΠ, τα οποία όμως απάντησαν με χτυπήματα φοιτητών/τριων στο κεφάλι και δακρυγόνα. Η διαρκής κινητοποίηση των φοιτητών, όμως, τελικά έφερε αποτελέσματα με την Αστυνομία να αποχωρεί «ηττημένη». Την ίδια μέρα το απόγευμα, φοιτητικοί σύλλογοι κάλεσαν σε αντικατασταλτική πορεία στα Προπύλαια, στην οποία παρευρέθηκαν (παρά τη βροχή) περίπου 500 άτομα.
🔴Τι έγινε σήμερα στο #ΕΜΠ;
Οι φοιτητές αγωνίζονται για τη δημόσια δωρεάν #παιδεια – Η κυβέρνηση απαντά με αυταρχισμό και βία! #antireport #πανεπιστημια #πολυτεχνειο #αρθρο16 #κυβερνηση #φοιτητες pic.twitter.com/uyQF9DBpg5— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@menoume_energoi) January 15, 2024
Η επίθεση της αστυνομίας τη Δευτέρα δεν αποτέλεσε μία σπασμωδική κίνηση. Αντίθετα, εντάσσεται στη λογική της «προληπτικής καταστολής» και επεδίωκε να τρομοκρατήσει το κίνημα εν γένει. Η τακτική είναι γνωστή… Το κράτος πρώτα χτυπάει μια κινητοποίηση που βαφτίζει ως «παράνομη» και αγωνιστές που χρωματίζει ως «κουκουλοφόρους», ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει σε καθολικές κατασταλτικές κινήσεις. Ευτυχώς, το κίνημα έδειξε τα απαιτούμενα αντανακλαστικά και εγρήγορση και κατάφερε όχι μόνο να απομακρύνει την Αστυνομία από το Πολυτεχνείο αλλά και να διοργανώσει άμεσα αντικατασταλτική πορεία ως απάντηση.