Μια συλλογή με 19 διηγήματα και ισάριθμες ζωγραφιές και, όπως μας λέει ο υπότιτλος, Ιστορίες και εικόνες, ταξίμια της λαϊκής ψυχής (εκδ. Τόπος). Ο συγγραφέας, γέννημα θρέμμα του Κολωνού, με μακρά και φωτεινή θητεία στην πεζογραφία, το θέατρο, τη συγγραφή σεναρίων, τη δημοσιογραφία αλλά και στον αντιδικτατορικό αγώνα (ναι, να το λέμε κι αυτό) γράφει και ζωγραφίζει ιστορίες. Ιστορίες μέσα στις οποίες φτερουγίζουν ο λαϊκός πολιτισμός, η περηφάνια, οι καημοί, ο έρωτας, το φιλότιμο, η φιλία, η προδοσία, η δίκαιη εκδίκηση. Κάθε ιστορία είναι εμπνευσμένη από ένα ρεμπέτικο ή λαϊκό τραγούδι και συνοδεύεται από μια ολοσέλιδη ζωγραφιά φιλοτεχνημένη από τον συγγραφέα.
Ο λαϊκός πολιτισμός δεν είναι μια ονειρική έννοια, πλασμένη σε εργαστήρια θεωρητικών. Στις σελίδες του βιβλίου του Θανάση Σκρουμπέλου, οι αξίες, τα όνειρα και οι ανάγκες του λαού ζωντανεύουν, πάλλονται, μιλούν με απλότητα και δύναμη μέσα από τα πρόσωπα. Πρόσωπα που κινούνται στους δρόμους φτωχών συνοικιών, σε σπίτια και μαγαζιά, στις φυλακές, στο γήπεδο. Αρκετές ιστορίες είναι εμπνευσμένες από πραγματικά περιστατικά (όπως τα τραγούδια έξω από τις Φυλακές Αβέρωφ ή ο διαβόητος «σερίφης» του Έβρου), άλλες είναι γέννημα της φαντασίας του συγγραφέα αλλά μοιάζουν πιο αληθινές και από τις «αληθινές».
Το βιβλίο αυτό φέρνει στη ζωή μας χρώμα, χαμόγελο, ελπίδα. Αξίζει να το διαβάσουμε αλλά και να το προσφέρουμε σαν χριστουγεννιάτικο δώρο στους φίλους μας.
Μαριάννα Τζιαντζή