Συντονισμένο μπλόκο στα εργοστάσια πολεμικών βιομηχανιών στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, οι οποίες παράγουν όπλα τα οποία χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη σφαγή της Γάζας, πραγματοποίησαν την Πέμπτη εκατοντάδες εργαζόμενοι, με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Η αλληλεγγύη είναι και θα είναι πάντα το όπλο όλων των λαών, κατά των καταπιεστών τους.
«Έτοιμοι για κακές ειδήσεις» από Ουκρανία
«Οι πόλεμοι εκτυλίσσονται σε διάφορες φάσεις. Οφείλουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία τόσο στις καλές όσο και στις κακές στιγμές. Και πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι και για να λάβουμε κακά νέα». Τα λόγια του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε σε γερμανικό Μέσο, επιβεβαιώνουν αυτό που κυκλοφορεί εδώ και καιρό, από διάφορες πηγές: Ότι ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για το Κίεβο, παρά τα δισεκατομμύρια και τα όπλα και πυρομαχικά που έχει λάβει από ΗΠΑ, ΕΕ και άλλες χώρες. «Κοιτάξτε, δεν θα τα εγκαταλείψουμε και είμαι ικανοποιημένος με αυτό. Πολεμάμε τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό του κόσμου», δήλωσε στο πρακτορείο AP ο Ζελένσκι, σε εμφανώς πιο ήπιους τόνους από ό,τι πρόσφατα – και σε μια στιγμή που οι εσωτερικοί του αντίπαλοι, όπως ο δήμαρχος του Κιέβου, τον αμφισβητούν ανοιχτά.
Τέρμα τα δολάρια για τον Ζελένσκι;
Την ίδια στιγμή, στην Ουάσιγκτον, παρά τους δραματικούς τόνους που χρησιμοποίησε ο Τζο Μπάιντεν, δεν κατάφερε να πείσει τη Γερουσία να υπερψηφίσει τον έκτακτο προϋπολογισμό των 106 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει και ένα νέο γενναιόδωρο πακέτο για το Κίεβο. «Μην αφήσετε τον Πούτιν να νικήσει», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην παρέμβασή του, προειδοποιώντας μάλιστα πως εάν δεν συνεχιστεί η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια τότε είναι ορατή η απειλή σε λίγο καιρό «τα αμερικανικά στρατεύματα να πολεμούν με ρωσικά στρατεύματα». Πάντως, τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών του, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισαν ότι τα κονδύλια έχουν ήδη εξαντληθεί και η ροή θα σταματήσει άμεσα αν δεν εγκριθεί η πρόταση. Ακόμη κι αυτό αν γίνει, πάντως, όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2024 τα πράγματα θα γίνονται πιο περίπλοκα για τον Ζελένσκι…
Η Γουιάνα και το ρίσκο του Μαδούρο
Σε μια επιθετική και άκρως ριψοκίνδυνη κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο: Μετά το σχετικό δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, αποφάσισε να προχωρήσει στην προσάρτηση μιας διαφιλονικούμενης περιοχής της γειτονικής Γουιάνα, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα της έκτασής της. Πρόκειται για μια έκταση περίπου 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, πλούσια σε πετρέλαιο, αέριο και χρυσό, η οποία πρακτικά ενσωματώθηκε στη Γουιάνα την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας. Ο Μαδούρο, μάλιστα, έδωσε τελεσίγραφο σε διεθνή κοινοπραξία που πραγματοποιεί ήδη εξορύξεις, στην οποία μετέχει και η Exxon Mobil, να αποδεχθεί το νέο καθεστώς. Πού στηρίζεται, άραγε, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας; Μήπως στο γεγονός ότι και η (διαλυμένη) αντιπολίτευση συμφωνεί μαζί του σε αυτό το θέμα; Ή στο γεγονός ότι έχει ανοίξει παρτίδες με τις ΗΠΑ και θεωρεί ότι θα επιλέξουν τη συνεργασία από την ανατροπή του;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (9.12.23)