«Τα 10 σημεία που πρότεινε η Υπουργός Παιδείας στη χθεσινή Σύνοδο των Πρυτάνεων στη Χαλκιδική, αποτελούν ευθεία όξυνση της επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου στο δημόσιο πανεπιστήμιο στοχοποιώντας ευθέως τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση εντός του», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Attack στα ΑΕΙ διαμηνύοντας στο υπουργείο Παιδείας ότι «το πανεπιστήμιο των κερδών, του νόμου και της τάξης, δεν πρόκειται να περάσει!»
Η Attack στα ΑΕΙ δηλώνει ότι «το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και τις συλλογικές διαδικασίες του θα μπλοκάρει τις πολιτικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, της ΕΕ και του κεφαλαίου για την διάλυση και απονέκρωση του δημόσιου πανεπιστήμιου» καθώς και ότι «θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα, πολιτικά και μαχητικά, σπάζοντας το φόβο στην πράξη, παλεύοντας για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας!»
Η ανακοίνωση της Attack στα ΑΕΙ
Τα 10 σημεία που πρότεινε η Υπουργός Παιδείας στη χθεσινή Σύνοδο των Πρυτάνεων στη Χαλκιδική, αποτελούν ευθεία όξυνση της επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου στο δημόσιο πανεπιστήμιο στοχοποιώντας ευθέως τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση εντός του. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δήλωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αυτοδίκαιη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξεις βίας κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ή για σημαντική καταστροφή εγκαταστάσεων- μέτρο που καταργεί την αρχή της αθωότητας και δεν προβλέπεται για αλλα αδικήματα-, σε αυτοδίκαιη διαγραφή σε περιπτώσεις αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, υποχρεωτική χρήση ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσο ελέγχου εισόδου και εξόδου έως το τέλος του 2025, καθώς και θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για τα πανεπιστήμια με επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων. Μερίδα πρυτάνεων (μπορούμε να φανταστούμε κάποιους), μάλιστα, ζήτησε την κήρυξη εκτός νόμου «ακραίων οργανώσεων» που δρουν στα ΑΕΙ.
Ξέρουμε πολύ καλά τί προετοιμάζουν. Ένα πανεπιστήμιο στο οποίο η αστυνομία θα αλωνίζει και με την αγαστή συνεργασία των καλοθελητών της κυβέρνησης εντός των πανεπιστημίων οι φοιτητές που αγωνίζονται και διεκδικούν τα αυτονόητα θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πλαστά κατηγορητήρια, πειθαρχικές διώξεις και δικαστήρια, με στόχο να εξωθηθούν από το πανεπιστήμιο. Ένα πανεπιστήμιο φόβου και τρομοκρατίας με μόνιμη επιτήρηση όπως αποδείχθηκε πρόσφατα με την εγκατάσταση καμερών στο Κάτω Πολυτεχνείο. Ένα πανεπιστήμιο που πνίγει την ελεύθερη έκφραση, χτυπά τη συνδικαλιστική δράση και στοχοποιεί κάθε πολιτικοποιημένη φωνη. Ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο, χωρίς καμία κοινωνική ή πολιτιστική δραστηριότητα, παρά μόνο χώρος διεξαγωγής μαθημάτων κάτω από διαλυμένα ταβάνια, τοίχους και ασανσέρ λόγω της υποχρηματοδότησης.
Είναι σαφές, ότι τα παραπάνω μέτρα αποτελούν αυταρχικό κατήφορο σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές επιλογές για τα πανεπιστήμια. Παρουσιάζοντας πως «δίνει λύση» σε ένα ανύπαρκτο στην πραγματικότητα πρόβλημα, η κυβέρνηση έχει μια διπλή στόχευση: Αφενός, ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας από τα πραγματικά προβλήματα των πανεπιστημίων που δεν είναι άλλα από την υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, τη διαλυμένη φοιτητική μέριμνα προς όφελος των ιδιωτών, την παρέλαση των επιχειρήσεων μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά και των επικείμενων διαγραφών και την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Αφετέρου, την επίθεση σε όσους αγωνίζονται ενάντια σε όλα τα παραπάνω, η επίθεση στους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις συλλογικές διαδικασίες τους που με τη δράση τους όλα τα προηγούμενα χρόνια βάζουν ανάχωμα στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση (πχ αγώνας ενάντια σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, νόμο Κ-Χ) παλεύοντας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η στοχοποίηση της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, αλλά και των οργανώσεων και συλλογικοτήτων που ενισχύουν την αγωνιστική διάθεση των φοιτητ(ρι)ών και τη σύγκρουση με την αστική πολιτική στα πανεπιστήμια, δηλαδή όλων αυτών που είναι πραγματικά επικίνδυνοι για τα σχέδια τους.
Η χουντικής έμπνευσης στοχοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης με μέτρα όπως η αυτοδίκαιη αναστολή φοιτητικής ιδιότητας θυμίζει σκοτεινές εποχές, επαναφέροντας τη λογική των πολιτικών φρονημάτων ως προϋπόθεση για πρόσβαση στη γνώση. Η ίδια λογική επεκτείνεται στην εκπαίδευση, με πειθαρχικά μέτρα κατά εκπαιδευτικών που αντιτίθενται στην αποδόμηση της δημόσιας παιδείας και την απειλή απολύσεων για όσους εναντιώνονται στην αξιολόγηση. Η παιδεία μετατρέπεται σε πεδίο αυταρχισμού και κερδοφορίας, όπου οι φωνές αντίστασης πρέπει να ποινικοποιηθούν.
Η μετατροπή του πανεπιστημίου σε ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο-φυλακή είναι αναγκαία για να μπορούν ανεμπόδιστα οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις να εξασφαλίζουν την ιδιωτικοποίηση ολοένα και περισσότερων πλευρών της λειτουργίας των ΑΕΙ, την κερδοφορία των επιχειρήσεων μέσα στα πανεπιστήμια, την αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας εις βάρος της συνολικής εποπτείας του γνωστικού αντικειμένου, την αποξένωση των φοιτητών και αυριανών εργαζομένων από οποιαδήποτε συλλογική δράση και διεκδίκηση.
Ως Attack στα ΑΕΙ δηλώνουμε, πως το πανεπιστήμιο των κερδών, του νόμου και της τάξης, δεν πρόκειται να περάσει! Το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και τις συλλογικές διαδικασίες του θα μπλοκάρει τις πολιτικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, της ΕΕ και του κεφαλαίου για την διάλυση και απονέκρωση του δημόσιου πανεπιστήμιου. Η Attack θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα, πολιτικά και μαχητικά, σπάζοντας το φόβο στην πράξη, παλεύοντας για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας!