Γιώργος Κρεασίδης
Στη ρουλέτα του «επανεξοπλισμού» της ΕΕ οι αποταμιεύσεις
Άμεσα κινδυνεύουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων από την στρατηγική επιλογή της ΕΕ να τα «αξιοποιήσει» για την πολεμική οικονομία, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης τα κονδύλια της πανεπιστημιακής έρευνας και οι ιδιωτικές καταθέσεις.
Από αυτές τις πηγές η ΕΕ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU, Savings and Investments Union), ένα νέο μηχανισμό οικονομικής αιμοδοσίας του κεφαλαίου στα πλαίσια της επιλογής για την εξασφάλιση 800 δισ. ετησίως για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά και 800 δισ. για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης. Στο μεταξύ ήδη έχει ξεκινήσει από την Πολωνία η διάθεση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για πολεμικούς σκοπούς.
Ο τρόπος για να ρουφήξει τα αποθεματικά των ταμείων η μαύρη τρύπα των εξοπλισμών, θα είναι η επενδυτική λειτουργία τους. Είναι θεσμοθετημένη από τη ΝΔ με το ΤΕΚΑ και την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Ήδη τοποθετήθηκε θετικά η ΕΑΕΕ (Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος), ζητώντας φυσικά διεύρυνση της σχετικής αγοράς, με την ΕΕ να μιλάει «για μια στρατηγική για την προώθηση της αυτόματης ένταξης σε επικουρικά συνταξιοδοτικά συστήματα».
Σήμερα οι χαμηλές συντάξεις, που παίρνουν όσοι καταφέρουν να συμπληρώσουν τα υψηλά όρια ηλικίας, είναι βασικός πυλώνας της φτώχειας, καθώς το 60% είναι κάτω από 1.000 ευρώ. Σε συνδυασμό με την υποβάθμιση και τον αυξανόμενο αποκλεισμό από την έγκαιρη, αξιόπιστη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι καθοριστικοί παράγοντες για την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου του κόσμου της εργασίας. Ακόμα, σαν αποτέλεσμα των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και των μνημονίων, με το πέρασμα των χρόνων η ελαστική και μαύρη εργασία περιορίζουν την πρόσβαση σε σύνταξη και ασφάλιση για τις νέες γενιές που μπαίνουν στην παραγωγή.
Χωρίς να εγκαταλείπεται η πρόθεση για νέους περιορισμούς και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, που αποτελεί σταθερό μοτίβο στα επιτελεία του κεφαλαίου και παρουσιάζεται σαν προϋπόθεση ανάπτυξης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μαζί με τους εταίρους της μέσα από τον σχεδιασμό της ΕΕ θα προχωρήσουν σε νέα ληστεία των ασφαλιστικών για να ταΐσουν την πολεμική βιομηχανία. Η «πολεμική οικονομία» σήμερα φέρνει κοινωνική καταβύθιση και ετοιμάζει για αύριο τη σφαγή της νέας γενιάς και σωρούς ερειπίων.
Την ίδια στιγμή στο στόχαστρο μπαίνουν οι πόροι του προγράμματος Horizon, το οποίο είναι το βασικό κανάλι για τη χρηματοδότηση της πανεπιστημιακής έρευνας. Στην Ελλάδα, μάλιστα, του πολέμου ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο και ειδικά τους φοιτητές και το κίνημά τους, το Horizon αποδίδει το 95% των σχετικών δαπανών, αφού η κρατική χρηματοδότηση είναι ψίχουλα. Η επιλογή για την ένταξη αυτών των πόρων στο ταμείο που θα χρηματοδοτήσει τα 800 δισ. του επανεξοπλισμού της ΕΕ, πέρα από τον περιορισμό τους θα σημαίνει ακόμα πιο ασφυκτικά πλαίσια και πίεση για προσανατολισμό στην έρευνα για την πολεμική βιομηχανία.
Η υπεράσπιση της ειρήνης και η πάλη ενάντια στην πολεμοκαπηλεία και τους εξοπλισμούς δένεται στενά με τη διεκδίκηση για το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση αλλά και την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης για τις ανάγκες της νεολαίας και της κοινωνίας. Δεν είναι κάποιου είδους παρεκτροπή από τον σκοπό της η στροφή της ΕΕ στην πολεμική ρητορική και τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια που αγκαλιάζουν τον εθνικισμό και τον ρατσισμό. Γι’ αυτό «ευρωπαϊστές» και «τραμπιστές» συμφωνούν στη στρατηγική της πολεμικής οικονομίας, για να διχαστούν μετά στα συμφέροντα που θα κερδίσουν και στην επιλογή των στρατοπέδων στο πεδίο των οξυμένων διεθνών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Το αντιπολεμικό κίνημα και ο εργατικός διεθνισμός παίρνουν ζωτικής σημασίας διάσταση στον αγώνα της κοινωνίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική για μισθούς, συντάξεις, δημόσια αγαθά.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 18-20 Απριλίου