Δημήτρης Τζιαντζής
Ο Ανδρουλάκης περιμένει να «κάτσει ο κουρνιαχτός» της λαϊκής οργής
Επιμένει ο Σωκράτης Φάμελλος ότι η απάντηση στη σημερινή ρευστή κατάσταση είναι ένα «προοδευτικό άθροισμα» απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ουσιαστικά προτείνει ένα συνονθύλευμα χωρίς πρόγραμμα και αρχές στη λογική «ενωθείτε γιατί χανόμαστε» που αποτελεί μια επανάληψη της χρεοκοπημένης πρότασης της Προοδευτικής Συμμαχίας του 2023 Μόνο που τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 17,8% ενώ σήμερα δημοσκοπικά βρίσκεται γύρω στο 5-6%.
Ο Σ. Φάμελλος υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να «βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο» την ίδια ώρα που κάνει αυτό ακριβώς καθώς ουσιαστικά παραδέχεται ότι στρατηγική πρόταση δεν υπάρχει και δηλώνει έτοιμος «να κάνουμε (με το ΠΑΣΟΚ) δημόσια συζήτηση και για το πρόγραμμα».
Χαρακτηριστικό της δεξιόστροφης κατεύθυνσης του συρρικνωμένου ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Σ. Φάμελλος ξεκαθαρίζει ότι τόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης «δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που λέμε ένα κυβερνητικό προοδευτικό πρόγραμμα» ενώ το ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισε ακόμα και το μιλιταριστικό πρόγραμμα Re-Arm Europe στην ευρωβουλή προφανώς και ανταποκρίνεται σύμφωνα με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης ο Φάμελλος επιμένει ότι, παρά την άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη, η απόφαση για εκλογική συνεργασία με προοπτική ακόμα και για κοινό φορέα είναι ειλημμένη (από ποιους;) και «τροχοδρομείται».
Ακόμα αφήνει ανοιχτό το ζήτημα για το ποιος θα είναι επικεφαλής μιας τέτοιας κίνησης. Η Όλγα Γεροβασίλη πάντως δήλωσε επί τούτου ότι «κάποιοι τρέμουν την επιστροφή Τσίπρα», σχολιάζοντας την φιλολογία για σχετική πρωτοβουλία-γέφυρα του πρώην πρωθυπουργού.
Όσον αφορά τη συνεργασία με τη Νέα Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε ότι η συμφωνία είναι τελειωμένη, καθώς αναμένεται και η συνεδρίαση της Κ.Ε της πρώτης για τους «όρους και τις προϋποθέσεις». Ενδιαφέρον πάντως θα έχει να δούμε πόσες εκπτώσεις στις αξίες του είναι διατεθειμένο να κάνει το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση, (π.χ στο θέμα των στρατιωτικών δαπανών), για να χωρέσει στο πλαίσιο αυτής της συμπόρευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσκοπικά από τα τέσσερα κόμματα που προέρχονται από διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (Πλεύση, ΝΕΑΡ, ΜέΡΑ-ΛΑΕ- Κίνημα Δημοκρατίας), τα τρία φαίνεται ότι μένουν εκτός βουλής.
Σε αυτό το τοπίο ξετυλίγεται και το –προδιαγεγραμμένο- σκηνικό ρήξης μεταξύ Φάμελλου και Πολάκη με τον πρώτο να προειδοποιεί ότι «πρέπει να έχουμε ενιαίο και σοβαρό λόγο» και τον κρητικό πολιτικό να αφήνει αιχμές για την πολιτική συνεργασιών της ηγεσίας.
Φαγούρα επικρατεί και στο επιτελείο του ΠΑΣΟΚ που δημοσκοπικά «τρώει τη σκόνη» της Πλεύσης Ελευθερίας και παρά το σπρώξιμο από τα συστημικά ΜΜΕ δεν μπορεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στη ΝΔ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει γιατί υπάρχει μια αντίθεση της κοινωνίας στα συστημικά κόμματα.
Η Χαριλάου Τρικούπη πάντως παρά τη φθορά του επιμένει να λέει πάνω-κάτω τα ίδια με τη ΝΔ ασκώντας αντιπολίτευση στα σημεία επιμένοντας στη λογική του ώριμου φρούτου.
Στη Χαριλάου Τρικούπη ελπίζουν και περιμένουν να «κάτσει ο κουρνιαχτός» της λαϊκής οργής για τα Τέμπη και στην επικράτηση των δικομματικών διλημμάτων όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Όσο συνεχίζεται η καθίζηση βέβαια θα ενισχύονται και οι φωνές αμφισβήτησης στην υιοθέτηση επιχειρημάτων του κυβερνητικού στρατοπέδου. Αυτό εκφράζει και η παραπομπή της Κατερίνας Μπατζελή στο πειθαρχικό επειδή τόλμησε να ασκήσει κριτική σε αυτή την κατεύθυνση.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 5-6 Απριλίου