Γιάννης Ελαφρός
25 δισ. για μηχανές θανάτου σε πολυεθνικές και κεφάλαιο
Πολεμική οικονομία από Μητσοτάκη, που οδηγεί σε περικοπές κοινωνικών δαπανών και σε υπερχρέωση του δημοσίου
«Σκάσε και πλήρωνε» 25 δισ. για εξοπλισμούς στις πολυεθνικές της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθώς και στις ελληνικές επιχειρήσεις, ζήτησε από τον λαό ο Κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας στη βουλή την Τετάρτη το νέο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ). Ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με την επικίνδυνη στροφή της ΕΕ στην πολεμική οικονομία και στο εξοπλιστικό μνημόνιο ReArm Europe των 800 δισ. (βλ. σελίδες 8-9), αλλά και τις προτροπές Ντόναλντ Τραμπ για μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ο πρωθυπουργός δίνει πακτωλό χρημάτων για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων.
Ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως «η άμυνα είναι πυλώνας ευημερίας», ενώ χαρακτήρισε το σύνθημα της Αριστεράς «κανόνια ή βούτυρο» «ένα δίλημμα σαθρό αλλά και επικίνδυνο, ιδίως σήμερα». Γιατί, «ο παγκόσμιος χάρτης των γεωπολιτικών συμφερόντων αναδιατάσσεται, συχνά με τρόπο δραματικό, με πολέμους οι οποίοι πλέον αμφισβητούν σύνορα και διεθνές δίκαιο, […] ενώ οι δασμοί ενδέχεται να απειλούν συνολικά τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις». Βεβαίως για όλα αυτά ευθύνεται η αποχαλίνωση των καπιταλιστικών ανταγωνισμών, την οποία υπηρετεί η πολιτική της ΝΔ, σε τοπικό ή συνολικό επίπεδο. Ενώ η διεθνής κούρσα των εξοπλισμών είναι λάδι στη φωτιά των πολέμων.
Δύο ήταν τα νέα ατού της κυβέρνησης της ΝΔ. Το πρώτο είναι η περιβόητη «ρήτρα διαφυγής» της ΕΕ, που επιτρέπει οι επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες από τα επίπεδα του 2021 να μην υπολογίζονται στο κρατικό έλλειμμα. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως τα ποσά αυτά δεν θα πρέπει να κοπούν από αλλού, από κοινωνικές δαπάνες δηλαδή, και πως δεν θα βαρύνουν το ήδη τεράστιο χρέος της Ελλάδας. Δεύτερο, η «δέσμευση» πως ένα μέρος των δαπανών αυτών (25%) θα πάνε στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ιδού λοιπόν νέο πεδίο κερδοφορίας και μάλιστα με κρατικό ζεστό χρήμα για το ελληνικό κεφάλαιο (και τους συνεταίρους του, όπως το Ισραήλ), που ήδη παίρνει θέσεις με εργοστάσια εξοπλισμών, όπως ο όμιλος του Μυτιληναίου. Δεν αποτελεί όμως δέλεαρ για τους εργαζόμενους η παραγωγή μηχανών θανάτου για τους πολέμους του κεφαλαίου.
Εξάλλου ο Κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε απέναντι σε ποιους «αμύνεται» ο ελληνικός στρατός. Μιλώντας για την αναγκαιότητα των ισχυρών ενόπλων δυνάμεων είπε πως η χώρα μας «απέτρεψε κινδύνους, όπως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο (σ.σ. αυτό έβαλε πρώτο!), υπερασπίστηκε τα δίκαιά της σε κάθε κρίση που εκδηλώθηκε στο Αιγαίο, ενώ ήδη διαθέτει στρατηγικές συμφωνίες με κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία» δίνοντας το στίγμα της εξυπηρέτησης των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, από τη Σαουδική Αραβία και την Ερυθρά Θάλασσα, μέχρι τη ΝΑ Μεσόγειο και την Ουκρανία.
Απέναντι στο πολεμικό προσκλητήριο Μητσοτάκη η συναινετική αντιπολίτευση είχε χαμηλές πτήσεις. Εξάλλου η εκδήλωση διαφωνιών δεν κρύβει πως ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Νίκη και «Σπαρτιάτες» υπερψήφισαν τον περασμένο Δεκέμβριο τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες του προϋπολογισμού του 2025, οι οποίες είναι στο πλαίσιο του ΜΠΑΕ. Ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε μάλιστα πως δεν διαπίστωσε σημαντικές διαφοροποιήσεις στην τοποθέτηση του Ν. Ανδρουλάκη από το κυβερνητικό σχέδιο, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε στο ευρωκοινοβούλιο μαζί με τη ΝΔ το σχέδιο Επανεξοπλισμού της ΕΕ.
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν κριτική στα σημεία, χωρίς αμφισβήτηση του συνολικού πλαισίου κυβέρνησης, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η ΝΕΑΡ καταδίκασε το εξοπλιστικό πακέτο, παραμένει όμως δέσμια της ευρω-αριστεράς. Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στο κυβερνητικό σχέδιο που «αφορά τα συμφέροντα της αστικής τάξης», τονίζοντας πως είναι κυρίως εξοπλισμοί για το ΝΑΤΟ. Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο πως ο Δ. Κουτσούμπας επέμεινε ιδιαίτερα στο να αποδείξει πως ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν την Τουρκία, ενισχύοντας αντικειμενικά την κυρίαρχη λογική της «τουρκικής απειλής», που τελικά οδηγεί σε εξοπλισμούς. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου είπε πως «οι εξοπλιστικές συμβάσεις είναι πηγή διαφθοράς και ιστορικά έχουν συντελέσει στην υπερχρέωση της χώρας», αποφεύγοντας όμως την εναντίωση στο ΝΑΤΟ και στα σχέδια της ΕΕ. Επίσης, τόνισε πως το ελικόπτερο στα Ίμια το έριξε η Τουρκία… Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος είπε πως «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας, Τραμπ και Πούτιν. Για εμάς εχθρός είναι μόνο η Τουρκία, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 5-6 Απριλίου