Αιμιλία Τσαγκαράτου
Σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας The Guardian, του ισραηλινο-παλαιστινιακού περιοδικού +972 και της ιστοσελίδας Local Call, ο ισραηλινός στρατός δημιουργεί ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο χρησιμοποιεί μια τεράστια συλλογή δεδομένων που έχει προκύψει από υποκλοπές συνομιλιών. Ο προφανής σκοπός είναι να γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο η παρακολούθηση και η στοχοποίηση των Παλαιστινίων.
Συγκεκριμένα, η Μονάδα 8200 του ισραηλινού στρατού «εκπαίδευσε» το μοντέλο της τεχνητής νοημοσύνης έτσι ώστε να κατανοεί την προφορική αραβική γλώσσα χρησιμοποιώντας έναν τεράστιο αριθμό τηλεφωνικών συνομιλιών και μηνυμάτων, που έχουν αποκτηθεί από την εκτεταμένη παρακολούθηση των κατεχόμενων περιοχών. Τα δεδομένα «εκπαίδευσης» του μοντέλου αποτελούνται από περίπου εκατοντάδες εκατ. λέξεις και ξεκίνησε να δημιουργείται πριν τον Οκτώβρη του 2023, όμως μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία υπήρξε επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξής του για ευνόητους λόγους.
Όπως αποκάλυψε πρώην αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού, «προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή βάση δεδομένων που το κράτος του Ισραήλ είχε ποτέ στα αραβικά. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μεγιστοποιεί τη δύναμή μας, δεν είναι απλά μέσο που αποτρέπει τις επιθέσεις. Μπορούμε να εντοπίζουμε τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να παρακολουθούμε ό,τι κατασκευάζουν οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη. Έχουμε πια ένα εργαλείο, έτσι ώστε να ξέρουμε τι κάνει το κάθε άτομο που ζει στη Δυτική Όχθη». Όπως δήλωσε άλλος αξιωματούχος, «μας επιτρέπει να έχουμε πληροφορίες για πολύ περισσότερους ανθρώπους και να τις χρησιμοποιούμε με όποιον τρόπο θέλουμε. Και ο ισραηλινός στρατός έχει πολύ λίγους περιορισμούς σε αυτή την κατεύθυνση».
Όπως όμως επισημαίνουν ειδικοί και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα συστήματα αυτά είναι επιρρεπή στο να κάνουν λάθη. Η αδιαφανής φύση τους μπορεί να καταστήσει δύσκολη την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο έχουν προκύψει τα συμπεράσματα που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Ζακ Κάμπελ, ερευνητής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλώνει ότι το εν λόγω εργαλείο «είναι μια μηχανή που μαντεύει. Θα παίρνει αποφάσεις για τις ζωές των Παλαιστινίων υπό στρατιωτική κατοχή. Και τελικά, αυτές οι εικασίες μπορεί να καταλήξουν να χρησιμοποιηθούν για την ενοχοποίηση ανθρώπων».
Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι τα επιτεύγματα της ανθρώπινης νόησης, όσο βρίσκονται αποκλειστικά στον έλεγχο εκείνων που κατέχουν την εξουσία, στα πλαίσια ενός διαρκώς πιο βάρβαρου ολοκληρωτικού καπιταλισμού, θα χρησιμοποιούνται όλο περισσότερο για τον έλεγχο και των «πιο κρυφών κυττάρων μας» και για τη διαιώνιση της κυριαρχίας σε έναν λαό και τον ολοκληρωτικό έλεγχο της ζωής του. Όσων, βεβαίως, μείνουν ζωντανοί μετά από τη γενοκτονία που συνεχίζεται…