Νέο κύμα διαδηλώσεων έχει ξεσπάσει στην Αργεντινή, με μαζική συμμετοχή και ιδιαιτέρως μαχητικές διαθέσεις. Χιλιάδες άνθρωποι συγκρούονται καθημερινά με τις δυνάμεις καταστολής, παρά την πρωτοφανή – ακόμη και για τα δεδομένα της χώρας – βία σε βάρος τους, καταφέρνοντας να προσεγγίσουν ακόμη και το προεδρικό μέγαρο. Οι εικόνες καταρρίπτουν το αφήγημα αρκετών διεθνών ΜΜΕ για επιτυχία της οικονομικής πολιτικής του ακραία νεοφιλελεύθερου Χ. Μιλέι.
Πραξικόπημα διαρκείας στη Ρουμανία
Ένα πραξικόπημα σε πολλές δόσεις βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρουμανία, με τις «πλάτες» μάλιστα της ΕΕ. Η πιο πρόσφατη αφορά στην επικύρωση, από το ανώτατο δικαστήριο, της απόφασης για αποκλεισμό του Κάλιν Τζορτζέσκου από τις προεδρικές εκλογές της 4ης και 18ης Μαΐου. Υπενθυμίζεται πως ο Τζορτζέσκου – τον οποίο στήριξε η Ακροδεξιά και έχει εκφράσει φιλικές προς τη Μόσχα και εχθρικές προς το Κίεβο θέσεις – είχε αναδειχθεί νικητής στον πρώτο γύρο της 24ης Νοεμβρίου και θεωρούνταν μεγάλο φαβορί για τον επαναληπτικό της 8ης Δεκεμβρίου, ο οποίος όμως δεν διεξήχθη ποτέ, καθώς η διαδικασία ακυρώθηκε. Δεν αποκλείεται, βεβαίως, οι κινήσεις αυτές να αποδειχθούν τελικώς μπούμερανγκ – ενώ το σίγουρο είναι πως αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του Τραμπ, του Βανς και του Μασκ, οι οποίοι κατηγορούν ευθέως την ΕΕ για αντιδημοκρατική εκτροπή.
Η Βοσνία στα πρόθυρα διάλυσης
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα μια κανονική χώρα και περισσότερο έμοιαζε με «σφραγίδα» η οποία μπήκε με τη Συμφωνία του Ντέιτον, στο φόντο της βίαιης διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Τόσο η κροατομουσουλμανική όσο και η σερβική της συνιστώσα εκβιάστηκαν προκειμένου να δεχθούν τη συνύπαρξή τους σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, ώστε να φανεί πως δήθεν η στρατιωτική επέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι εξελίξεις, ωστόσο, διεθνώς και στην ευρύτερη περιοχή, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αυταπάτες. Γι’ αυτό και η χώρα βρίσκεται ξανά στο χείλος του εμφυλίου, ειδικά μετά το ένταλμα σύλληψης του ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος μάλιστα έσπευσε να ζητήσει τη βοήθεια της Μόσχας. Στο μεταξύ, η διεθνής «ειρηνευτική» δύναμη άρχισε να ενισχύεται σημαντικά, προετοιμαζόμενη για το χειρότερο σενάριο…
Έπεσε άλλη μια κυβέρνηση στην Πορτογαλία
Παρελθόν αποτελεί μία ακόμη κυβέρνηση της Πορτογαλίας, μετά την καταψήφιση από το κοινοβούλιο την περασμένη Τρίτη, με 142 υπέρ και 88 κατά, της πρότασης εμπιστοσύνης την οποία είχε υποβάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός – αν και γνώριζε εκ των προτέρων πως, πλην απροόπτου, θα την έχανε πανηγυρικά. Πλέον, το πιθανότερο (χωρίς να αποκλείεται και η απόπειρα συγκρότησης μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών) είναι η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, εντείνοντας την πολιτική κρίση που τη μαστίζει. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι πολλοί στην ΕΕ την έχουν χαρακτηρίσει «θαύμα» και «πρότυπο ανάκαμψης» μετά τα μνημόνια, επιβραβεύοντας μάλιστα τον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα, με τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν αποτελεί δε μυστικό ότι η κατάσταση ενισχύει τη θέση του ακροδεξιού Chega.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 15-16 Μαρτίου 2025