Αιμιλία Τσαγκαράτου
«Το να μην ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα δεν είναι πράξη ειρήνης, είναι αδυναμία». Η πρόσφατη αυτή δήλωση της Κέμι Μπάρντενοχ, ηγέτιδας των Συντηρητικών του Ηνωμένου Βασιλείου, όχι μόνο απηχεί την πολιτική της «οικονομίας του πολέμου» στις χώρες της Ευρώπης, αλλά φαίνεται να βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και την κυβέρνηση των Εργατικών, η οποία οριστικοποιεί μαζικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για να πληρώσει την αύξηση των αντίστοιχων στρατιωτικών.
Ο πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο ότι η χώρα του θα αυξήσει τα κονδύλια για τον στρατό στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2027. Καθώς δε σήμερα είναι ίσα με το 2,3% – η αύξηση θα σημαίνει επιπλέον 13,4 δισ. λίρες ετησίως. Η επιλογή αυτή αποτελεί ορόσημο για τη Βρετανία, με τον πρωθυπουργό της να επιδιώκει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με την κατανομή των βαρών των στρατιωτικών δαπανών στον Τραμπ, με αφορμή τη συνάντησή τους στις ΗΠΑ, την περασμένη Πέμπτη.
Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, κάλεσε πρόσφατα τα κράτη-μέλη να διαθέτουν «σημαντικά περισσότερα» από το 3% του ΑΕΠ τους για τον συγκεκριμένο σκοπό. Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, «μιλάμε για επιστροφή σε επίπεδα που δεν είχαμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο, που απαιτούν πραγματικές θυσίες. Αυτό υποδηλώνει ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν στα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου, περίπου στο 4%, όπως στη δεκαετία του 1980».
Με βάση τα παραπάνω, ορισμένες βρετανικές δημόσιες υπηρεσίες προετοιμάζονται για περικοπές στον προϋπολογισμό τους έως και 11%, με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία, την παιδεία και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Σύμφωνα όμως με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι να κάνει τους Βρετανούς να καταλάβουν γιατί χρειάζονται περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες: «Η ψυχοσύνθεση του έθνους είναι ότι δεν δεχόμαστε επίθεση, δεν επηρεαζόμαστε (…) Έτσι δεν θέλουν να πάρουμε χρήματα από τους δρόμους, τους σιδηροδρόμους, το ΕΣΥ, για να ενισχύσουμε την άμυνα», δήλωνε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.
Σύσσωμο το βρετανικό κατεστημένο, μέσω και των ΜΜΕ, προσπαθεί να «βοηθήσει» σε αυτή την κατεύθυνση. Ο πολιτικός συντάκτης της Sun, Χάρι Κόουλ, έγραψε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι ένα βρετανικό αντίγραφο του σχεδίου DOGE (Department of Government Efficiency, Υπουργείο Κυβερνητικής Αποδοτικότητας) του οποίου ηγείται ο Ίλον Μασκ, που δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε ένα μήνα και έχει ήδη περικόψει δισ. δολάρια δαπανών από 30 και πλέον κυβερνητικές υπηρεσίες».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 1-2 Μαρτίου 2025