Διονυσία Σταμούλη
▸ Από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα κατέληξε 20χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου Πατρών την Τρίτη 28/1, ενώ μόλις ενάμιση μήνα πριν έχασε τη μάχη για τη ζωή μια 16χρονη μαθήτρια στην πόλη από μηνιγγιτιδόκοκκο Β.
Με τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς και ήδη τον πρώτο μήνα του 2025 να έχουν καταγραφεί πανελλαδικά εννέα, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού 2,5 ετών που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, η πρόληψη για τη μηνιγγιτοδοκοκκική νόσο αποτελεί λαϊκή ανάγκη. Πώς, όμως, αυτό θα επιτευχθεί από τη στιγμή που το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β μέχρι πρότινος δεν περιλαμβανόταν στο εθνικό πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμών, ενώ τώρα παρέχεται δωρεάν μόνο σε παιδιά κάτω των 18 μηνών;
Όσο αυτονόητο είναι για τον λαό ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να παρέχονται δημόσια και δωρεάν, ειδικά για τόσο επικίνδυνα και θανατηφόρα μικρόβια, άλλο τόσο δεδομένη είναι για το αδηφάγο καπιταλιστικό σύστημα η μετατροπή της πρόληψης σε πεδίο κερδοφορίας για τις φαρμακοβιομηχανίες, με το συγκεκριμένο εμβόλιο να κοστίζει 200 ευρώ. Η εμπορευματοποίηση της δευτερογενούς πρόληψης, η οποία αποτελεί συνέχεια της διάλυσης της δημόσιας Υγείας, συνδέεται άρρηκτα με την υποβάθμιση της πρωτογενούς πρόληψης.
Οι συνθήκες διαβίωσης και συγκοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, που διαμορφώνει η διαλυμένη φοιτητική μέριμνα, ευνοούν τη μετάδοση και έξαρση των κρουσμάτων, με τους φοιτητές των εστιών να είναι στοιβαγμένοι σε μικροσκοπικά και αναξιοπρεπή δωμάτια τα οποία δεν είναι ευάερα και ευήλια, ενώ τα αστικά λεωφορεία είναι μονίμως ασφυκτικά γεμάτα, καθώς κοστίζει στην ιδιωτική εταιρεία των ΚΤΕΛ η πύκνωση των δρομολογίων. Η υγεία δεν είναι ταξικό προνόμιο, αλλά αδιαμφισβήτητο δικαίωμα και είναι αναγκαίος εδώ και τώρα ο δωρεάν εμβολιασμός όλων των φοιτητ(ρι)ών, οι ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης και μεταφοράς, αλλά και συνολικά η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν Υγείας και κοινωνικών αγαθών με λειτουργία προς όφελος του λαού.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 1-2 Φεβρουαρίου