Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»
▸Πολλά είναι τα ερωτήματα που θέτει η επιστολή καταγγελίας, η οποία έφτασε στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, για την παρουσία ή μη συγκεκριμένων στρατιωτικών στα ΚΑΑΥ Ασπροβάλτας.
Πιο αναλυτικά, η επιστολή θέτει ερώτημα στον διοικητή του Γ΄ Σώματος και στον αρχηγό ΓΕΣ σχετικά με τον εάν και τι μέτρα προστασίας πήρε η διοίκηση, όταν έγιναν αλλαγές σε πλάκες αμιάντου.
Στην επιστολή τονίζεται ότι μόνο ειδικό συνεργείο μπορεί να τις απομακρύνει. Ακολούθως, ερωτάται το ΓΕΣ αν ο στρατός έχει τέτοιο συνεργείο. Πού πετάχτηκαν οι πλάκες αμιάντου; Υπάρχει περίπτωση να μετακινήθηκαν από στρατιώτες; Θέσανε σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των φαντάρων; Αν ναι, θα διατάξει κάποιος ΕΔΕ γι’ αυτήν την πράξη; Αν ήταν τα παιδιά τους, θα έκαναν αυτό;
Από την πλευρά τους, και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο «Σπάρτακος» ζητούν από το ΓΕΣ να απαντήσει εάν επιβεβαιώνει ή όχι την καταγγελία. Απαιτούμε να γίνει έρευνα για τα όσα καταγγέλλονται και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες αν ισχύουν. Είναι γνωστό ότι ο αμίαντος συνδέεται με τον καρκίνο. Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι υπουργοί Άμυνας Δένδιας και Κεφαλογιάννης είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες στράτευσης στη νεολαία.
Παράλληλα, ακόμη μια επιστολή καταγγελίας, αυτή την φορά για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι στο Τάγμα Εθνοφυλακής (ΤΕ) Μεγίστης, έφτασε στην Επιτροπή. «Βρίσκομαι στο ΤΕ Μεγίστης. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με έναν χαμηλόβαθμο αξιωματικό, τον οποίο αναφέρουν στον διοικητή συνεχώς στελέχη και στρατιώτες, καθώς προκαλεί προβλήματα με την επιθετική συμπεριφορά του. Αναφέρθηκαν και στον ψυχολόγο της μονάδας από τους στρατιώτες και δεν έχει γίνει το παραμικρό για να λυθεί το ζήτημα», σημειώνει ο συνάδελφος.
Τι έχει να πει το ΓΕΣ και γι’ αυτήν την καταγγελία; Η στρατιωτική διοίκηση γνωρίζει τι συμβαίνει. Το ερώτημα είναι: θα αναλάβει την ευθύνη της ή θα συνεχίσει να παρακολουθεί αδιάφορα; Γιατί δεν παρεμβαίνει ο διοικητής;
Συνάδελφοι πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα. Να βγούμε παραπονούμενοι. Η μόνο λύση είναι η καταγγελία αυτής της κατάστασης, η μαζική και αποφασιστική διαμαρτυρία σε διοικητή, ταξίαρχο και μέραρχο. Απαιτούμε σεβασμό των δικαιωμάτων μας. Οι νέοι υποχρεώνονται σε στρατιωτική θητεία για να εκπαιδευτούν και όχι για να μετατραπούν σε σκλάβους, με τους στρατιωτικούς να παίζουν βρώμικα παιχνίδια στις πλάτες τους.
Καλούμε τους συνφάνταρους να συμμετέχουν στο κίνημα μέσα στον στρατό, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του φαντάρου πολίτη με στολή, άμεσα συνδεδεμένο με το συνολικό αντιπολεμικό κίνημα, για το μπλοκάρισμα της πολεμικής μηχανής και των πολεμικών εξοπλισμών.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 22-23 Φεβρουαρίου