Χρίστος Κρανάκης
Ξεχειλίζει η οργή για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, ύστερα από κάλεσμα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων, ανάγκη και δυνατότητα κλιμάκωσης των κοινωνικών αντιδράσεων.
Συγκεντρώσεις ενάντια στη συγκάλυψη την Κυριακή 26/1 σε Σύνταγμα (12 μ.) και άλλες πόλεις
Τρομακτικά συναισθήματα «γεννήθηκαν» σε όσους κατάφεραν να ακούσουν τα ηχητικά μέσα από τα αιματοβαμμένα βαγόνια της Hellenic Train. Τα ντοκουμέντα αυτά δεν είναι πρόσφατα. Πλέον, όμως, δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε αμφισβήτησης για τη γνησιότητά τους και αποτελούν επίσημο τμήμα της έκθεσης του ειδικού πραγματογνώμονα πυρκαγιών και τεχνικού συμβούλου, τον οποίο όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων. Φυσικά, είναι εύλογοι οι προβληματισμοί για το εάν πρέπει αυτά να «παίζουν» δημόσια, χωρίς την πιθανή συγκατάθεση όλων των συγγενών των θυμάτων. Αυτό, όμως, που πλέον δεν χωράει συζήτηση είναι ότι αρκετοί θάνατοι στο έγκλημα των Τεμπών, οφείλονται σε πυρκαγιά η οποία προκλήθηκε από εύφλεκτο υλικό που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.
Το ζήτημα είναι τεράστιο! Το ενδεχόμενο στυγνής συγκάλυψης από πλευράς κράτους τείνει να γίνει αυταπόδεικτο γεγονός! Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε πως μία ενεργή δημοκρατική κοινωνία, η οποία σέβεται τον εαυτό της, οφείλει να θέσει μαζικά έως και αίτημα «ανατροπής της κυβέρνησης».
Η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου, μπορεί να είναι προς το παρόν υπόκωφη, αλλά έχει ήδη γιγαντωθεί στις καρδιές του. Ποιός, άλλωστε, μπορεί να ξεχάσει τις δηλώσεις Μητσοτάκη τον Μάρτιο του 2023, λίγες μόλις μέρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα: «Το γνωρίζουμε αυτό πια με βεβαιότητα. Γνωρίζουμε ακριβώς τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Δεν υπήρχε τίποτα εύφλεκτο. Η σύγκρουση ήταν τόσο βίαιη και τόσο σφοδρή που προκάλεσε {…} μια πρώτη ανάφλεξη και προφανώς στη συνέχεια υπήρχαν εύφλεκτα υλικά, λάδια, τα οποία πήραν φωτιά, όταν έγινε η σύγκρουση».
Ποιός άραγε μπορεί να ξεχάσει τη «βιαστική» (ή καλά προμελετημένη;) κίνηση μπαζώματος του χώρου σε συνδυασμό με την κατά οχτώ μήνες καθυστερημένη δειγματοληψία εδάφους από το Χημείο του Κράτους. Ποιός έχει σταματήσει να ψάχνει απαντήσεις (και από τον προτεινόμενο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα) για το πού έχουν «καθυστερήσει» οι δικογραφίες για τα Τέμπη; Ποιός είναι «εντάξει» με το γεγονός πως «σβήστηκε αυτόματα» το βίντεο από τον σταθμό φόρτωσης του εμπορικού τρένου στη Θεσσαλονίκη, ή από το ότι δημοσιοποιήθηκαν ψεύτικες ηχογραφήσεις του σταθμάρχη;
Οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που ενδεχομένως θα τροφοδοτήσουν τα νέα ηχητικά, μπορεί να είναι καθοριστικές. Το πολιτικό έγκλημα της «συγκάλυψης» δεν περνάει στα «ψιλά» για μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι η τραγωδία των Τεμπών κινητοποίησε μεγάλα πλήθη και ειδικά τη νεολαία, τόσο κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά το συμβάν, όσο και έναν χρόνο αργότερα –στην επέτειο–, όταν πραγματοποιήθηκε πολύ μαζική απεργία. Το ερώτημα που προκύπτει, όμως, είναι το πώς η κοινωνική ευαισθητοποίηση θα μετατραπεί σε μαζική, πολιτική δράση.
Η απροθυμία που δείχνει –σχεδόν σύσσωμη– η αντιπολίτευση ώστε η συγκάλυψη των Τεμπών να αναδειχθεί σε μαζικό πολιτικό γεγονός, «φρενάρει» τις κοινωνικές διαθέσεις. Αυτό άλλωστε έγινε και τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το εάν θα καταφέρει η θέληση του λαού να αποδώσει πραγματική δικαιοσύνη και να μπολιάσει ένα ευρύτερο κίνημα ή αν αυτή θα εγκλωβιστεί στην ανυπαρξία μίας μαζικής εναλλακτικής πολιτικής, είναι το βασικό στοίχημα των επόμενων ημερών. Το βάρος πέφτει καθοριστικά στο μαχόμενο εργατικό κίνημα και την αντικαπιταλιστική ανατρεπτική Αριστερά. Αμφότεροι σηκώνουν το «γάντι»…
Η «χυδαία δολοφονική πολιτική της ταξικής αναλγησίας και της ταξικής τρομοκρατίας {..} ανατρέπεται μόνο όταν ο ίδιος ο λαός παίρνει τις τύχες του στα δικά του χέρια και πλημμυρίζει τους δρόμους του αγώνα χωρίς αυταπάτες για σωτήρες και μεσσίες», τονίζει σε ανακοίνωσή του χωρίς περιστροφές το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή στο χώρο των υγειονομικών. Ομοίως, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε αγώνα για να «αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι», να πέσει «η κυβέρνηση της συγκάλυψης και της δολοφονίας» και ο λαός να κερδίσει «ασφαλείς, αποκλειστικά δημόσιες συγκοινωνίες, με λειτουργία σε όφελος του λαού».
Οι διαδηλώσεις που καλούνται σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, ύστερα από κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 2023» (πλατεία Συντάγματος στις 12 το μεσημέρι), μπορεί να αποτελέσουν την αρχή σε ένα ψηφιδωτό κλιμακούμενων κοινωνικών αντιδράσεων. Είναι πολύ σημαντικό οι αντιδράσεις αυτές να πλαισιωθούν από προκηρύξεις απεργιών/στάσεων εργασίας, καλέσματα σε γενικές συνελεύσεις σε σχολεία/σχολές και από νέες κινητοποιήσεις. Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος! Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς –σε όλα τα επίπεδα– καλούν προς αυτή την κατεύθυνση!
Διαδηλώσεις διαρκείας για τα «Τέμπη» της Σερβίας
Μαζικές διαδηλώσεις, κατειλημμένα πανεπιστήμια και οδοφράγματα. Αυτό είναι το σκηνικό που επικρατεί στη Σερβία, τρεις μήνες μετά την κατάρρευση τμήματος (προσφάτως ανακαινισμένου) στεγάστρου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου σκοτώθηκαν 15 πολίτες και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι δύο. Για την κατάρρευση του στεγάστρου έχουν ασκηθεί διώξεις σε 12 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Μεταφορών της Σερβίας Γκόραν Βέσιτς καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός. Στον αγώνα των φοιτητών και μαθητών, οι οποίοι και κράτησαν «ζωντανό» το κύμα διαμαρτυρίας με τις πρωτοβουλίες τους, έχουν προστεθεί σύλλογοι διδασκόντων και καθηγητές πανεπιστημίου. Ορισμένες ενώσεις εκπαιδευτικών θέλουν να «λήξουν» τις απεργίες, αφότου έλαβαν αύξηση μισθού από τον πρωθυπουργό Βούτσεβιτς, δεν είναι λίγοι όμως οι εκπαιδευτικοί που ακόμα αρνούνται να μπουν στις αίθουσες. Προς υποστήριξη της αγωνιζόμενης κοινωνίας, ταξί προσφέρουν δωρεάν διαδρομές και αγρότες περιφρουρούν τους διαδηλωτές με τα τρακτέρ τους. Η αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων από πλευράς κυβέρνησης, όσο πάει και «σκληραίνει». Οι διαμαρτυρίες όμως συνεχίζονται, ενώ συνεχίζουν να «παραμονεύουν» ακροδεξιές και φιλο-ΕΕ δυνάμεις.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 25-26 Ιανουαρίου