Αιμιλία Τσαγκαράτου
Η είδηση έρχεται από τη μακρινή Ιαπωνία, είναι ενδεικτική όμως των πολεμικών σχεδίων που προετοιμάζονται στην Άπω Ανατολή και στον Ειρηνικό – σε ένα ακόμη πεδίο γεωπολιτικών και οικονομικών συγκρούσεων. Στα τέλη Δεκεμβρίου, το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Σίγκερου Ισίμπα – ανέλαβε από τον Σεπτέμβρη ενώ μέχρι τότε ήταν υπουργός Άμυνας – ενέκρινε νέο στρατιωτικό προϋπολογισμό-ρεκόρ για το 2025. Πρόκειται για το 13ο συνεχόμενο έτος που η Ιαπωνία αυξάνει τις σχετικές δαπάνες, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επαναστρατιωτικοποίησής της.
Το υπουργικό συμβούλιο, συγκεκριμένα, έδωσε το πράσινο φως στον προϋπολογισμό των 8,7 τρισ. γιεν (55,3 δισ. δολαρίων) στις 27 Δεκεμβρίου – μια αύξηση της τάξης του 9,43% σε σχέση με τον περσινό – ο οποίος απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου έως τον Μάρτιο. Είχε προηγηθεί, στις 26 Δεκέμβρη, η σύνταξη από τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ιαπωνίας των αποκαλούμενων «Κατευθυντήριων Γραμμών για την Εκτεταμένη Αποτροπή», όπου οι δύο χώρες «συζήτησαν πώς να βελτιωθούν ο συντονισμός των πολιτικών και η ευθυγράμμιση των αμυντικών δυνατοτήτων για την αποτροπή και, εάν χρειαστεί, την απάντηση στην επιθετικότητα κατά της Συμμαχίας και στην περιοχή».
Σημειώνεται πως το τρέχον έτος είναι το τρίτο του πενταετούς σχεδίου στρατιωτικής ενίσχυσης της Ιαπωνίας, συνολικού ύψους 43 τρισ. γιεν (273 δισ. δολαρίων), που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 στο πλαίσιο της αναθεωρημένης «στρατηγικής εθνικής ασφάλειας» της Ιαπωνίας. Το Τόκιο διπλασιάζει τις στρατιωτικές δαπάνες σε περίπου 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα στόχο του ΝΑΤΟ (που θα αυξηθεί περαιτέρω άμεσα). Με αυτό τον τρόπο, η Ιαπωνία γίνεται η τρίτη χώρα στον κόσμο όσον αφορά στα κονδύλια που αφορούν σε στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να περιληφθεί στη συμμαχία AUKUS, που περιλαμβάνει Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Αν και δεν είναι πλήρες μέλος, η Ιαπωνία συνεργάζεται στο πλαίσιο της βαθμίδας 2 της AUKUS, η οποία περιλαμβάνει την ανταλλαγή προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας. Το Τόκιο αποκτά, έτσι, επιθετικά όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στην Κίνα, τη Ρωσία ή τη Βόρεια Κορέα.
Το βάρος για αυτές τις στρατιωτικές δαπάνες-ρεκόρ πέφτει στην ιαπωνική εργατική τάξη και τους φτωχούς, καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται. Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,3% για το 2024 και θα αναπτυχθεί μόνο κατά 1,1% φέτος. Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται σχεδόν κάθε μήνα τα τελευταία δυόμισι χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης κατά 0,4% τον Οκτώβριο.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 11-12 Ιανουαρίου