Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»
▸Σοκ στον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια και τα στρατιωτικά επιτελεία, αλλά αντιθέτως χαρά και ελπίδα στο αντιπολεμικό κίνημα, προκαλούν τα στοιχεία για τις παραιτήσεις από τις στρατιωτικές σχολές και μονάδες.
Δεν συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από τότε που οι πρωτοετείς πέρασαν τις πύλες των στρατιωτικών σχολών και αποκαλύπτεται ότι ένας στους τέσσερις σπουδαστές κατά μέσο όρο, τόσο στις σχολές αξιωματικών όσο και υπαξιωματικών έχει ήδη παραιτηθεί!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία: Τριάντα πρωτοετείς σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), από σύνολο 138 εισακτέων (ποσοστό 21,7%), καθώς και οχτώ δευτεροετείς. Σαράντα πρωτοετείς της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), από σύνολο 95 εισακτέων (ποσοστό 42,1%). Είκοσι τέσσερις πρωτοετείς της Σχολής Ικάρων (ΣΙ), από σύνολο 129 εισακτέων (ποσοστό 18,6%). Τριάντα οχτώ πρωτοετείς της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), από σύνολο 131 εισακτέων (ποσοστό 29%). Σαράντα τρεις σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), από σύνολο 190 εισακτέων (ποσοστό 22,5%). Είκοσι έξι πρωτοετείς της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), από σύνολο 103 εισακτέων (ποσοστό 25,2%).
Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως αναφέρεται, ο ένας στους τέσσερις εισαχθέντες πρωτοετείς σπουδαστές τόσο στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) όσο και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) έχει παραιτηθεί ήδη. Επιπλέον, από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία, παραιτήθηκαν πέντε τελειόφοιτοι, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού της σχολής.
Αποδεικνύεται επομένως ότι όχι μόνο η νεολαία δεν κατατάσσεται στις στρατιωτικές σχολές αρνούμενη τον πόλεμο, την εκμετάλλευση και την καταπίεση, αλλά και μεγάλο τμήμα σπουδαστών, αργά ή γρήγορα, αποχωρούν όταν συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει καριέρα στον στρατό. Επίσης δεν ανέχονται την τεράστια βαρβαρότητα και βία των καψονιών που κυριαρχεί στις σχολές.
Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, το φαινόμενο των παραιτήσεων στους πρωτοετείς σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών δεν είναι νέο, όμως το ποσοστό τους τα τελευταία χρόνια δείχνει αυξητική τάση. Και σε συνδυασμό με τον μικρότερο αριθμό εισακτέων σε σχέση με περασμένες δεκαετίες, πριν από την κρίση, επιδεινώνει το πρόβλημα. Πόσο μάλλον όταν τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν από επιλαχόντες όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Η περιβόητη «Ατζέντα 2030» και η προσπάθεια του Νίκου Δένδια να εξαγοράσει τη νεολαία, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων την αύξηση της αποζημίωσης για τον εύελπι και τους σπουδαστές σε ΣΝΔ και ΣΙ, δεν φαίνεται να πείθει.
Το Δίκτυο «Σπάρτακος» θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθεί η αμφισβήτηση του στρατού και της υποχρεωτικής στράτευσης. Το αντιπολεμικό κίνημα πρέπει επιτέλους να ανασυγκροτηθεί, να υπερβεί το μονότονο αντιιμπεριαλιστικό του προσανατολισμό και να αμφισβητήσει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του ελληνικού κεφαλαίου που εξυπηρετούνται με την αναβάθμιση της πολεμικής του δράσης.