Ματίνα Παπαχριστούδη
Μόλις την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκε από το Kontra Channel μια ακόμη δημοσιογράφος, η υπεύθυνη του διεθνούς δελτίου. Το Kontra ολοκληρώνει έτσι την αναμόρφωση των ειδήσεων του, η οποία άρχισε με την απομάκρυνση του δημοσιογράφου Πάνου Χαρίτου από την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου. Μέσα σε δυο μήνες παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν συνολικά πέντε εργαζόμενοι που «δεν ταίριαζαν» με το νέο προφίλ που προωθεί η ιδιοκτησία. Η νέα απόλυση σφραγίζει την πλήρη μετάλλαξη του καναλιού, στο οποίο πλέον θέματα όπως το έγκλημα στα Τέμπη και η επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο έχουν υποβιβαστεί ή εξαφανιστεί εντελώς. Ποιό, όμως, είναι αυτό το νέο προφίλ και ποιά ακριβώς η ιδιοκτησία;
Το Kontra, έως πρόσφατα, ανήκε στα συμφέροντα του Ανδρέα Γ. Κουρή, ο οποίος μετέχει με 50% στην εφημερίδα Real News του Νίκου Χατζηνικολάου, εκδίδει την Kontra News, έχει συμμετοχή στο αθλητικό site Φίλαθλος και ελέγχει τον Love Radio. Πριν ενάμιση μήνα, ολοκληρώθηκε η απόσχιση του Kontra από την εταιρεία Kontra Media AE και η μεταφορά του, μαζί με κτίρια, τηλεοπτικά σήματα, άδεια λειτουργίας και ψηφιακής μετάδοσης στη νέα μονοπρόσωπη ΑΕ Kontra Υπηρεσίες TV marketing με μετοχικό κεφάλαιο 48.657,5 ευρώ, διαιρούμενο σε 10.000 μετοχές και μοναδικό διαχειριστή τη Ντίνα Κουρή. Την απόσχιση πιστοποίησε ο Γιώργος Τσιρογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Το Kontra Channel, στο μεταξύ, εμφανίζει χρέη ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 2,7 εκατ. προς τις τράπεζες.
Η προφανής σύνδεση στα δυο παραπάνω γεγονότα σχετίζεται με την πιθανότητα πώλησης του σε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία. Σημειώνουμε πως πριν δυο χρόνια συζητούσαν την εξαγορά του Kontra το εφοπλιστικό δίδυμο Μπάκου-Καϋμενάκη. Αυτό το διάστημα, επίσης, προς πώληση είναι και το Open του Ιβάν Σαββίδη. Παρά τα όσα γράφονται για υψηλές οικονομικές αξιώσεις του, δική μας εκτίμηση είναι ότι η μεταβίβαση του εξαρτάται από τις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που φημολογείται ότι πριμοδοτεί τον πρόεδρο της ΑΕΚ, Μάριο Ηλιόπουλο, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει πρόσβαση στην τηλεόραση. Εξαρτάται όμως και από τις προθέσεις του Σαββίδη, ο οποίος εκπροσωπεί ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Τελειώνει η άνθηση των ελληνικών σειρών μυθοπλασίας. Το λουκέτο στο ΕΚΟΜΕ που στήριξε με εκατ. ευρώ τα 3 προηγούμενα χρόνια την τηλεοπτική παραγωγή, έχει ως αποτέλεσμα το φρένο των ιδιοκτητών στο κόστος παραγωγής. Πολλές από τις μεγάλες παραγωγές είναι απλήρωτες, καθώς καθυστερούν και οι ενισχύσεις από το νέο φορέα ΕΚΚΟΜΕΔ, ενώ για τη νέα σεζόν εκτιμάται ότι θα πέσει «μαχαίρι» στον αριθμό των σειρών και τις αμοιβές των συντελεστών.
Στάση αναμονής τηρούν οι εργαζόμενοι σε Αυγή και Στο Κόκκινο μετά την επιστροφή στη λειτουργία των δυο Μέσων. Εκτός από την πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων έχουν λάβει τη διαβεβαίωση πως θα γίνει πληρωμή ενός ακόμη μήνα. Παράλληλα, παραμένουν ανοιχτά τα σενάρια πώλησης σε επιχειρηματίες. Γι’ αυτό δεν προκάλεσε έκπληξη η πρόταση του εκδότη της OneVoice, Νίκου Μανεσιώτη, για εξαγορά της εφημερίδας έναντι 2 εκατ..
Καμία έκπληξη δεν προκαλεί ούτε η νέα παράταση από την κυβέρνηση στην «προσωρινή νομιμότητα» των περιφερειακών τηλεοπτικών καναλιών και το νέο πάγωμα της ψηφιακής εκπομπής σήματος σε υψηλή ευκρίνεια. Η αδειοδότηση των καναλιών της περιφέρειας θα αφεθεί, ως συνήθως, για κάποια προεκλογική περίοδο. Όσο για την ψηφιακή εκπομπή HDTV τα μεγάλα κανάλια δεν θέλουν να αναλάβουν το κόστος ώστε να «χωρούν» περισσότερα και με καλύτερο σήμα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 14-15 Δεκεμβρίου
Απάντηση στον Κώστα Βαξεβάνη