Ματίνα Παπαχριστούδη
Πίσω από τις Κάμερες
Η επιβολή ασφυκτικού ελέγχου στα Μέσα ενημέρωσης μέσω των διαφημιστικών κονδυλίων του δημοσίου αναδεικνύεται στην πιο πετυχημένη κρατική επιχείρηση λογοκρισίας. Χωρίς κανέναν απολύτως φραγμό, μικρές ή μεγαλύτερες εταιρείες του δημόσιου τομέα, αλλά και υπουργεία ή Περιφέρειες, καθορίζουν το τι και κυρίως το πώς θα αντιμετωπίζονται οι αποφάσεις και οι ενέργειες των διοικήσεών τους από τα ΜΜΕ μέσω διάφορων «επικοινωνιακών» προγραμμάτων ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Γι’ αυτό η πληροφόρηση σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον, την υγεία ή την οικονομία δίνεται πλέον μέσω εταιρικών ανακοινώσεων που δημοσιεύονται ως ειδήσεις και ρεπορτάζ.
Μόλις πρόσφατα στη Βουλή ψηφίστηκε ο νόμος για τον «εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων», με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης. Και μόλις πριν λίγες ημέρες, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης έδωσε το πράσινο φως για το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης για τη διετία 2024-’26, συνολικού ύψους 9,92 εκατ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα που αφορά στις δράσεις του ΕΟΑΝ στην «ανοιχτή» πλέον αγορά των απορριμμάτων, την εποπτεία της οποίας έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η επιδότηση δε από κρατικά κονδύλια, ύψους 900 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027, για τη διαχείριση του προγράμματος των αποβλήτων δείχνει πως μεγάλες εταιρείες παίρνουν θέση για τη μοιρασιά των μεριδίων στην ανακύκλωση.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΕΟΑΝ, που θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση της αγοράς, το επικοινωνιακό πρόγραμμα προβολής των δράσεων και ενεργειών του κατανέμεται σε όλο το φάσμα της αγοράς μίντια. Για διαφημίσεις σε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και έντυπα Μέσα προβλέπεται ποσό 3,72 εκατ. ευρώ, ενώ για τις ψηφιακές πλατφόρμες και τα ψηφιακά δίκτυα 992.000 ευρώ. Για σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των δράσεων ενημέρωσης και προβολής, τη διενέργεια δημοσκοπήσεων και εκδηλώσεων καθώς και τη διαχείριση της ιστοσελίδας θα διατεθούν 3,884 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω ποσά είναι στη διάθεση της διοίκησης του οργανισμού για τη διαφημιστική αγορά και τα ΜΜΕ και είναι φανερό πως θα διοχετευθούν με συγκεκριμένα κριτήρια προβολής και πληροφόρησης για τις δράσεις του οργανισμού.
Ειδήσεις πίσω από την κάμερα
Στο στόχαστρο διεθνών δημοσιογραφικών οργανισμών βρίσκεται πάλι η κυβέρνηση για παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου. Πρόσφατη έκθεση του IPI (Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου), αναλύει 4 δείκτες, κάνοντας λόγο για «συστημικές απειλές» για τη δημοσιογραφία. Η ανεξαρτησία των δημόσιων Μέσων ΕΡΤ και ΑΠΕ, αλλά και του ΕΣΡ, η άσκηση πίεσης και επιρροής μέσω κρατικών διαφημιστικών κονδυλίων και η αδιαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιωτικών Μέσων αξιολογούνται αρνητικά.
Στο Συμβούλιο της Ευρώπης προωθήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου καταγγελία για τη βίαιη επίθεση και σύλληψη του δημοσιογράφου Γιώργου Ανδρούτσου στη διαδήλωση των εποχικών πυροσβεστών. Το σχετικό βίντεο, όπως και οι φωτογραφίες της επίθεσης που δέχθηκε, συνοδεύουν την καταγγελία και σημαντικό ρόλο στην αναμενόμενη παρέμβαση στην κυβέρνηση θα παίξει το γεγονός ότι ο Γ. Ανδρούτσος κατηγορείται για αντίσταση και επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις.
Η τρίτη παρέμβαση των ημερών έρχεται από την οργάνωση Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, που καταγγέλλουν τον Άρειο Πάγο ότι επιχειρεί να «θάψει» μια βασική έρευνα για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων δημοσιογράφων. Όπως αναφέρει η οργάνωση, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης εξέδωσε οριστική απόρριψη χωρίς καμία αιτιολόγηση στο αίτημα του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη, στόχου του Predator, να έχει πρόσβαση στον φάκελο της έρευνας για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (23.11.24)