Γιώργος Κρεασίδης
▸Νέα δίκη αγωνιστών του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς θα διεξαχθεί την Τρίτη 8/10 στη Θεσσαλονίκη, λίγες μέρες μετά την αθώωση στο εφετείο σε ανάλογη υπόθεση των Ηλία Σμήλιου και Ζήση Κλεισιάρη.
Αυτή τη φορά δικάζονται ξανά τα μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης (ΣΥΣΘ) Ηλίας Σμήλιος, δάσκαλος, γραμματέας του Ζ΄ Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, και Ζήσης Κλεισιάρης, δικηγόρος, πρώην μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου. Αλλά και οι Θανάσης Αγαπητός, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Σκουλάς, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων «Συσπείρωση» και Μάκης Αναγνώστου, μέλος του Σωματείου της ΒΙΟΜΕ.
Κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση ενάντια στους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στη Θεσσαλονίκη στις 7 Μαρτίου 2018 και τη γενικότερη δράση τους στο κίνημα που υπερασπίστηκε το σπίτι και την περιουσία φτωχών λαϊκών οικογενειών από τα αρπακτικά των τραπεζών και των funds.
Πρόκειται για τη συλλογική δράση ενός κινήματος που υπερασπίστηκε τα αναγκαία για τη ζωή, όπως η στέγη, η τροφή, το ρεύμα, το νερό. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΣΘ, «η παραπομπή τους σε δίκη και οι κατασκευασμένες κατηγορίες αποτελούν πρόκληση για τα δημοκρατικά δικαιώματα και είναι καθαρά πολιτικές διώξεις που ασκούνται σε μια περίοδο όξυνσης της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής στα πλαίσια μιας οργανωμένης προσπάθειας εκφοβισμού της κοινωνικής πλειοψηφίας και αποδυνάμωσης των όποιων αντιστάσεων στις απάνθρωπες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων».
Η υπόθεση δεν αφορά το παρελθόν. Σήμερα που η ακρίβεια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η κυβερνητική πολιτική εντείνει την κοινωνική κρίση, τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Όπως επισημαίνει ο ΣΥΣΘ, μόνο στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να εκπλειστηριαστούν στους επόμενους τρεις μήνες 462 σπίτια, ενώ σε όλη τη χώρα θα γίνουν 15.000 πλειστηριασμοί, απειλώντας με βίαιες εξώσεις φτωχό κόσμο.
Αυτήν ακριβώς την πολιτική η κυβέρνηση προσπαθεί να την επιβάλει με τον εκφοβισμό, τις δίκες, την άκρατη αστυνομική βία. Αυτό συνέβη και στην κινητοποίηση για την οποία δικάζονται οι πέντε αγωνιστές, τον Μάρτιο του 2018, όταν μεγάλη αστυνομική δύναμη και διμοιρίες των ΜΑΤ χτυπούσαν αλύπητα, τραυμάτισαν και ψέκαζαν επί ώρες με χημικά τους διαδηλωτές που ζητούσαν να μην προχωρήσει η συμβολαιογράφος στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό της μικρής περιουσίας λαϊκών οικογενειών.
Η βιομηχανία των διώξεων επιχειρεί να τρομοκρατήσει όποιον αντιστέκεται, ενώ στοχοποιεί τους αγωνιστές. Στόχο έχει να περάσει το μήνυμα ότι κάθε αντίσταση είναι μάταιη. Το κίνημα αλληλεγγύης, με δεκάδες ψηφίσματα σωματείων και συλλογικών φορέων αλλά και εκατοντάδες υπογραφές συμπαράστασης, δείχνει ότι οι διωκόμενοι δεν είναι μόνοι, όπως θα φανεί και την Τρίτη στη συγκέντρωση στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, στις 9 π.μ., με αίτημα την αθώωση και την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη καμπάνια οικονομικής στήριξης από σωματεία και συλλογικότητες για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων, ενώ συλλογή ενίσχυσης γίνεται και μέσω πλατφόρμας crowdfunding.
Εξάλλου ο αγώνας για το δικαίωμα στη στέγη θα συνεχιστεί, καθώς το στεγαστικό πρόβλημα παίρνει νέες διαστάσεις αφού στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας έρχεται να προστεθεί η απογείωση των ενοικίων, που τσακίζει το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων.