▸Θεοπίστη Καπέτα
Νέα δικάσιμος και συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 31/10
Μετά από δύο συνεχόμενες διακοπές που επέβαλε η δικαστική έδρα στις 8 και 9 Οκτωβρίου, η δίκη των πέντε αγωνιστών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης και του κινήματος κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας ξεκίνησε τελικά στις 22 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε αγωνιστές (Θανάσης Αγαπητός, Μάκης Αναγνώστου, Ζήσης Κλεισιάρης, Γρηγόρης Σκουλάς και Ηλίας Σμήλιος), οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, κατηγορούνται επειδή συμμετείχαν στη διαδήλωση ενάντια στους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στην Θεσσαλονίκη, στις 7 Μαρτίου 2018.
Συγκεκριμένα οι κατηγορίες που τους προσάπτονται είναι απλή και διακεκριμένη διατάραξη κοινής ειρήνης, καθώς και σωματική βλάβη εναντίον αστυνομικών που περιφρουρούσαν το κτίριο, όπου βρίσκονταν το συμβολαιογραφείο που θα διενεργούσε τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.
Η δίκη ξεκίνησε τελικά στις 22 Οκτωβρίου με τους αστυνομικούς που παρίσταντο ως μάρτυρες κατηγορίας, να πέφτουν στη μια αντίφαση μετά την άλλη, με αποτέλεσμα να καταρριφθεί στην ουσία όλο το σαθρό κατηγορητήριο εις βάρος των πέντε αγωνιστών. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας, η δίκη διακόπηκε για την επόμενη ημέρα.
Στις 23 Οκτωβρίου, η διαδικασία συνεχίστηκε με τη κατάθεση των υπόλοιπων μαρτύρων κατηγορίας. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών, κατέθεσαν συνολικά 11 αστυνομικοί. Στη συνέχεια, ακολούθησε η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης, ωστόσο για ακόμη μια φορά η δίκη δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να διακοπεί εκ νέου για τις 31 Οκτωβρίου. Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης ήταν και ο Μόρφης Στεφούδης, ο οποίος μίλησε για τη βίαιη καταστολή και τα χημικά που δέχτηκε εκείνη την ημέρα από τους αστυνομικούς, παρόλο που και ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι οι οποίοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, σίγουρα δεν αποτελούσαν απειλή για τις πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις που είχαν κατακλείσει τον χώρο.
Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες των αστυνομικών να αντιστρέψουν τους ρόλους και να παρουσιάσουν τους θύτες ως θύματα, μέσα από τη διασταύρωση πολλών στοιχείων και μαζί με τις πολλές αντιφάσεις κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους, έγινε ορατό τελικά πως δεν δέχτηκαν καμία επίθεση από τους πέντε αγωνιστές εκείνη την ημέρα.
Να σημειωθεί ότι, παρά τις προσπάθειες της δικαστικής έδρας ήδη από την πρώτη ορισμένη ημέρα της δίκης στις 8 Οκτωβρίου, να περιορίσει το πλήθος αλληλέγγυων, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και τις τέσσερις ημέρες. Μάλιστα, στις 23 Οκτωβρίου, η πορεία που έγινε στο πλαίσιο του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κατέληξε έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης ως ένδειξη στήριξης στους πέντε αγωνιστές, μεταξύ των οποίων είναι και δύο δάσκαλοι.
Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης απευθύνει κάλεσμα σε νέα συγκέντρωση συμπαράστασης την Πέμπτη 31 Οκτώβρη στις 8.30 π.μ., στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης «για να απαιτήσουμε την αθώωση και πλήρη απαλλαγή από κάθε κατηγορία των πέντε αγωνιστών»
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (26.10.24)