Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Πώς αποκρυπτογραφούνται οι επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη
Αν στο «κεφάλι» της Χαριλάου Τρικούπη θεωρήσουμε ότι βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τη δεύτερη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές, στην «καρδιά» του βρίσκεται το εκσυγχρονιστικό – Σημιτικό ΠΑΣΟΚ. Το συμπέρασμα προκύπτει με σαφήνεια από τη νέα ηγετική δομή του κόμματος που ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας.
Τα ονόματα- κλειδιά για την πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο του κόμματος (κάτι σαν το παλιό Εκτελεστικό Γραφείο): Πρόκειται για την Άννα Διαμαντοπούλου που ανέλαβε υπεύθυνη στρατηγικού σχεδιασμού, τον Νίκο Χριστοδουλάκη και τη Μιλένα Αποστολάκη, η οποία διατηρεί και το κοινοβουλευτικό χαρτοφυλάκιο που αφορά τις τράπεζες, το ιδιωτικό χρέος και τις επενδύσεις. Δηλαδή τρεις πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη θα δώσουν το στίγμα του κόμματος όσον αφορά τα ζητήματα της οικονομίας.
Στο ίδιο όργανο θα βρεθούν οι συνυποψήφιοι του Νίκου Ανδρουλάκη για την προεδρία (Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος) και τέσσερα ακόμη «προεδρικά» στελέχη δίχως πολιτική επιδραστικότητα (Θ. Γκλαβίνας, Μ. Σαμαρά, Κ .Σολωμού, Γ. Βαρδακαστάνης), προκειμένου διασφαλίζεται η πλειοψηφία του αρχηγού. Αν υποθέσουμε βέβαια ότι θα χρειαστεί κάτι τέτοιο, μιας και το Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο δεν έχει οργανωτικό αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Με αυτά τα δεδομένα είναι εμφανές ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει εκ νέου «διαπιστευτήρια συνέχειας». Εγγυάται δηλαδή στα οικονομικά κέντρα την τροχιοδρόμηση μιας τυχόν δικής του διακυβέρνησης, στο μέλλον, στις ράγες των μεταμνημονιακών κυβερνήσεων των τελευταίων εννέα ετών.
Όσον αφορά τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να αποδεικνύει την ικανότητά του στους οργανωτικούς ελιγμούς. Εμφανίζεται να αξιοποιεί το σύνολο όσων αμφισβήτησαν το καλοκαίρι την προεδρία του και μάλιστα με σημαντικές θέσεις. Ενδεικτικά ο Μιχάλης Κατρίνης πήρε τον τομέα της Άμυνας ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου τον τομέα της μετανάστευσης. Σε κορυφαίους υποστηρικτές του Χάρη Δούκα, όπως η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, δόθηκαν η Δικαιοσύνη και το Περιβάλλον. Αντίστοιχα ο υποστηρικτής της Άννας Διαμαντοπούλου, Πάρης Κουκουλόπουλος, θα έχει τον τομέα Οικονομικών. Επίσης ο Παύλος Γερουλάνος γίνεται Α’ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Από την άλλη όμως, κανένα από αυτά τα «πόστα» δεν μπορεί να αμφισβητήσει την οργανωτική του κυριαρχία. Όπως αναφέραμε, το Πολιτικό Κέντρο δεν έχει αποφασιστικό ρόλο ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα «τρέχει» από δικό του στενό συνεργάτη, τον νέο γραμματέα Δημήτριο Μπιαγκή, κι ο Δημήτρης Μάντζος από την θέση του Β’ κοινοβουλευτικού εκπροσώπου θα διαθέτει εποπτεία. Ταυτόχρονα δύο από τους κορυφαίους ανταγωνιστές του Ν. Ανδρουλάκη (Α. Διαμαντοπούλου – Π. Γερουλάνος) θα εξαναγκαστούν λόγω θέσης να υπερασπίζονται δημόσια την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε περίπτωση που δεν το κάνουν άμεσα, θα εμφανιστούν ως υπονομευτές της ενότητας του κόμματος.
Έτσι μένει μόνον ο Χάρης Δούκας να λειτουργεί ως εναλλακτικός πόλος στη Χαριλάου Τρικούπη. Ένας ρόλος όμως εξαιρετικά περιορισμένος, αφού μετά τις δύο απανωτές νίκες του Νίκου Ανδρουλάκη πλέον η μόνη πιθανή αμφισβήτηση της ηγεσίας του μπορεί να έλθει σε τρία χρόνια και θα συναρτάται προφανώς με το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Παρ’ όλα αυτά ο δήμαρχος Αθήνας φαίνεται ότι επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από τον Νίκο Ανδρουλάκη αφού αντέδρασε μέσω διαρροών στην ανακοίνωση της νέας δομής του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας στη Χαριλάου Τρικούπη απουσία ενότητας και στιγματίζοντας τις αυξημένες αρμοδιότητες της Άννας Διαμαντοπούλου.
Όλα τα παραπάνω δε, ενόσω ζητήματα όπως αυτό των «αναζητήσεων» περί ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς για την ώρα δεν θίγονται…