Γιώργος Μουρμούρης
▸ «Αν θέλεις μια εικόνα του μέλλοντος φαντάσου μια μπότα να πατάει το πρόσωπο ενός ανθρώπου για πάντα», έγραφε ο Τζορτζ Όργουελ στο 1984.
Το όραμα ενός τέτοιου μέλλοντος φαίνεται πως συμμερίζονται, μεταξύ άλλων, και οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ, που την προηγούμενη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου επιστράτευσαν αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, της ΔΡΑΣΗ, των ΜΑΤ και της Ασφάλειας για να διασφαλίσουν ότι η φιέστα της «βραδιάς του ερευνητή» θα πραγματοποιηθεί με τους ερευνητές φιμωμένους.
Παρά το εμφανές ήδη από νωρίς το απόγευμα της ημέρας εκείνης κλίμα τρομοκρατίας, το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) προχώρησε σε παρέμβαση στην κεντρική εκδήλωση στον χώρο του ΕΜΠ με τη στήριξη φοιτητών, κατοίκων του κέντρου της Αθήνας και συλλογικοτήτων. «Στόχος», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «ήταν η ανάδειξη των πραγματικών συνθηκών εργασίας στον χώρο της έρευνας, της συνεχιζόμενης επισφάλειας και κακοπληρωμένης εργασίας, αλλά και η δήλωση της αντίθεσης στη συνεργασία του ιδρύματος με φορείς που συμμετέχουν σε εγκλήματα κατά του Παλαιστινιακού λαού, όπως ο χορηγός της εκδήλωσης Motor Oil».
Στην παρέμβαση του ΣΕΡΕΤΕ η αντίδραση του πρύτανη «ήταν άμεση και επιθετική». «Αρχικά, ωρυόμενος μπροστά στους επίσημους καλεσμένους πως “το ίδρυμα δεν είναι δικό τους, είναι δικό μας και αυτοί είναι μη συμβατά μοσχεύματα”, ρητορική που παραπέμπει ευθέως σε ακροδεξιές και χουντικές αναφορές. Κατόπιν καλώντας την αστυνομία, η οποία επιτέθηκε τραυματίζοντας μέλη του ΣΕΡΕΤΕ και συλλαμβάνοντας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου». Η κατασταλτική επιχείρηση εντός του ιστορικού κτηρίου του ΕΜΠ κατέληξε σε τουλάχιστον 22 προσαγωγές και 11 συλλήψεις, ενώ από την επίθεση της αστυνομίας σημειώθηκαν τραυματισμοί. Μήνυση σε βάρος συλληφθέντων, που παραπέμφθηκαν σε δίκη με οκτώ κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα, υπέβαλε ο ίδιος ο πρύτανης.
Μια πρώτη απάντηση στον αυταρχισμό των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ δόθηκε το πρωί της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου, με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το ΣΕΡΕΤΕ στο κτήριο της πρυτανείας του ιδρύματος. Δεκάδες διαδηλωτές (ερευνητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στο Πολυτεχνείο και αλληλέγγυοι) απαίτησαν μεταξύ άλλων την απόσυρση της μήνυσης του πρύτανη του ΕΜΠ κατά των εργαζομένων και των φοιτητών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατά τη «βραδιά του ερευνητή», καθώς και την άμεση παραίτηση του πρύτανη Ι. Χατζηγεωργίου.
Σε κάθε περίπτωση, το μένος με το οποίο αντέδρασε η διοίκηση του ΕΜΠ κατά την παρέμβαση των ερευνητών στο πλαίσιο της «βραδιάς τους» είναι ενδεικτική του κλίματος που επιδιώκεται να παγιωθεί εντός των ελληνικών ΑΕΙ. Στόχος, όπως σημειώνει το ΣΕΡΕΤΕ, είναι να παραδοθούν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στους επιχειρηματικούς ομίλους «καθαρά από κάθε αγωνιστική αντίσταση, προκειμένου να επιβάλουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς». Και να ξεχαστεί ότι «πίσω από τα αφηγήματα περί αριστείας κρύβονται άθλιες εργασιακές σχέσεις, απειλές, παρενοχλήσεις και αστυνομική καταστολή, με τη συνενοχή των πρυτανικών αρχών και την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης» –όπως επιβεβαιώνουν τα συγχαρητήρια του Άδωνι Γεωργιάδη στον πρύτανη του ΕΜΠ.