Δημήτρης Σταμούλης
▸Στους άξονες που είχε προαναγγείλει, με κυβερνητικό non paper, ότι θα αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη φετινή ΔΕΘ, ήταν και αυτό των συλλογικών συμβάσεων όπου γινόταν λόγος για «ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού».
Ωστόσο η εμπειρία από πολλούς χώρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και εν τέλει η… αγνόηση του θέματος από τον πρωθυπουργό, ενισχύουν την ανάγκη τα ίδια τα σωματεία να φέρουν το ζήτημα στο προσκήνιο και να διεκδικήσουν νέες συλλογικές συμβάσεις (ΣΣΕ).
Στο πλαίσιο αυτό, ελπιδοφόρα ήταν η συνάντηση σωματείων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με αφορμή τη συλλήβδην απόρριψη από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, συλλογικών συμβάσεων και ρυθμίσεων, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των σωματείων με τις διοικήσεις ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα και είχαν εγκριθεί από τους αρμόδιους εποπτεύοντες υπουργούς.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν έξι σύλλογοι εργαζομένων (ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΕΜΣΤ, ΟΑΚΑ, Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) και μια ομοσπονδία (ΠΟΣΠΕΡΤ) καθώς και συνδικαλιστικές κινήσεις από δύο χώρους – κλάδους εργασίας (Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία ΜΟΔ και ΕΑΣ – ΟΣΥ).
Όπως αναφέρουν σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, έγινε διεξοδική συζήτηση για το ζήτημα της συνεχούς απαξίωσης των σωματείων στους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της κατάργησης στην ουσία των ΣΣΕ, αλλά και της διαρκής επιδείνωσης της ζωής των εργαζόμενων, εξαιτίας του εξωφρενικού κόστους διαβίωσης.
Συμφώνησαν, επίσης, ότι εδώ και δεκαετίες οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία αντεργατική πολιτική, η οποία γίνεται όλο και πιο επιθετική, όπως αποδεικνύεται και από το πρόσφατο γεγονός της αυθαίρετης ακύρωσης από τον υφυπουργό Πετραλιά των συλλογικών συμφωνιών. Επίσης, κοινή υπήρξε η διαπίστωση της εντατικοποίησης και ελαστικοποίησης της εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Μιλώντας στο Πριν ο Παναγιώτης Κάτσαρης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, τόνισε ότι κάποια σωματεία έτρεφαν αυταπάτες ότι «ο υπουργός θα “καθαρίσει”» και εν τέλει αποδείχτηκε ότι κανένας υπουργός, ούτε η παρούσα κυβέρνηση, θέλουν να κάνουν το παραμικρό για να βελτιωθούν οι μισθολογικές και εργασιακές συνθήκες των εργαζόμενων. «Σωματεία που είχαν ΣΣΕ και έληξαν και που κατάφεραν να αποσπάσουν συμφωνία από τη διοίκηση ή και τον υπουργό όπου υπάγονται, εν τέλει είδαν τη συμφωνία τους να… κόβεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ)», το οποίο λειτουργεί ως «ανεξάρτητος»… κόφτης για τις εργατικές διεκδικήσεις. Έτσι π.χ. σωματεία που είχαν μέσω ΣΣΕ διατακτικές σίτισης (κουπόνια) ύψους 50 ή 80 ευρώ τον μήνα, τελικά τις έχασαν.
Η σύσκεψη κατέληξε σε ορισμένες κοινές θέσεις, όπως ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά και πρέπει να καταβληθεί κάθε αναγκαία προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού από τα σωματεία. Ως πρώτο βήμα, τα σωματεία προσανατολίζονται να καλέσουν ανοιχτή σύσκεψη των μελών τους και εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να ανοίξουν θέματα όπως αυτό των ΣΣΕ και των μισθολογικών αυξήσεων και την κήρυξη προειδοποιητικής στάσης εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών και άλλες μορφές διεκδίκησης. Το επόμενο ραντεβού των σωματείων είναι στις 25 Σεπτεμβρίου.