Στα τέλη Ιουλίου τα περισσότερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά το περιστατικό με τη φραστική επίθεσή του Παύλου Πολάκη σε βάρος συνεργάτιδας του υπουργού Υγείας, έθεσαν -μέσες, άκρες- το εξής τελεσίγραφο προς την ηγεσία του κόμματος: «Η τον διαγράφεις ή αποχωρούμε».
Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε να επιλέξει μεταξύ δύο αδύνατων επιλογών είτε να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα, με κίνδυνο να περάσει η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ, είτε να κινδυνεύσει να χάσει τους εναπομείναντες οπαδούς του, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς τη στήριξη του Πολάκη δεν θα είχε καταφέρει να εκλεγεί.
Τελικά ο Κασσελάκης αποφάσισε μια μεσοβέζικη λύση με μισή διαγραφή του Παύλου Πολάκη μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα. Η απόφαση δημιούργησε ρήγμα στη βάση του κόμματος αλλά πρόσκαιρα λειτούργησε εκτονωτικά. Ωστόσο αυτή η ανάπαυλα όπως αποδείχτηκε ήταν πολύ πρόσκαιρη.
Τελικά η καταιγίδα ήρθε πολύ νωρίτερα από ότι όλοι περίμεναν.
Από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία της Πέμπτης αποχώρησαν τα 8 άτομα που πρόσκεινται στην ομάδα των 87, την ώρα που ο Παύλος Πολάκης θέτει ζήτημα ηγεσίας.
Οι «8», δηλαδή Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου σε κείμενό τους λένε «Όχι» στην εισήγηση του προέδρου για τα ΜΜΕ του κόμματος και «όχι» και στην είσοδό του στη Βουλή μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Η ηγεσία έκανε λόγο για «μια ανακοίνωση και μια στάση λυπηρή και σίγουρα κατώτερη των περιστάσεων» και τους κάλεσε «αντί να αποχωρούν από συνεδριάσεις εκδίδοντας κείμενα που μας διαιρούν, να κοιτάξουν μέσα τους και να αναλογισθούν πού ανήκουν συναισθηματικά, πολιτικά και ηθικά» αλλιώς… «ας επιλέξουν υποψήφιο και ας θέσουν θέμα ηγεσίας ευθέως και δημόσια. Τώρα».
Πάει για αρχηγός ο Πολάκης;
Ωστόσο νωρίτερα ο Παύλος Πολάκης έθεσε για πρώτη φορά θέμα ηγεσίας, σημειώνοντας πως η ηγεσία πρέπει να αλλάξει κι ότι θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε δε πως «χρειάζεται πρόγραμμα και μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία», και σημείωσε πως «η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί».
Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι «εγώ δεν σηκώνω το γάντι, όποιος θέλει να κάνει μομφή στην ΚΕ».
Μένει να δούμε αν ο Πολάκης θα επιδιώξει τη μετωπική σύγκρουση ή απλά επιδιώκει μια νέα συμφωνία-συμβιβασμό με τον Κασσελάκη.
Σε κάθε περίπτωση η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δομική και μοιάζει αθεράπευτη, ειδικά όσο δεν μπορεί να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση μη μπορώντας καν ασκήσει μαχητική αντιπολίτευση εντός κοινοβουλίου.