Για την αντικαπιταλιστική ανατροπή
και την κομμουνιστική απελευθέρωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά διάλυσης-Θέμα ηγεσίας από Πολάκη

Σε κοινέςΚατηγορίες

Στα τέλη Ιουλίου τα περισσότερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά το περιστατικό με τη φραστική επίθεσή του Παύλου Πολάκη σε βάρος συνεργάτιδας του υπουργού Υγείας, έθεσαν -μέσες, άκρες-  το εξής τελεσίγραφο προς την ηγεσία του κόμματος: «Η τον διαγράφεις ή αποχωρούμε».

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε να επιλέξει μεταξύ δύο αδύνατων επιλογών είτε να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα, με κίνδυνο να περάσει η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ, είτε να κινδυνεύσει να χάσει τους εναπομείναντες οπαδούς του, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς τη στήριξη του Πολάκη δεν θα είχε καταφέρει να εκλεγεί.

Τελικά ο Κασσελάκης αποφάσισε μια μεσοβέζικη λύση με μισή διαγραφή του Παύλου Πολάκη μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα. Η απόφαση δημιούργησε ρήγμα στη βάση του κόμματος αλλά πρόσκαιρα λειτούργησε εκτονωτικά. Ωστόσο αυτή η ανάπαυλα όπως αποδείχτηκε ήταν πολύ πρόσκαιρη.

Τελικά η καταιγίδα ήρθε πολύ νωρίτερα από ότι όλοι περίμεναν.

Από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία της Πέμπτης  αποχώρησαν τα 8 άτομα που πρόσκεινται στην ομάδα των 87, την ώρα που ο Παύλος Πολάκης θέτει ζήτημα ηγεσίας.

Οι «8», δηλαδή Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου σε κείμενό τους λένε «Όχι» στην εισήγηση του προέδρου για τα ΜΜΕ του κόμματος και «όχι» και στην είσοδό του στη Βουλή μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Η ηγεσία έκανε λόγο για «μια ανακοίνωση και μια στάση λυπηρή και σίγουρα κατώτερη των περιστάσεων» και τους κάλεσε «αντί να αποχωρούν από συνεδριάσεις εκδίδοντας κείμενα που μας διαιρούν, να κοιτάξουν μέσα τους και να αναλογισθούν πού ανήκουν συναισθηματικά, πολιτικά και ηθικά» αλλιώς… «ας επιλέξουν υποψήφιο και ας θέσουν θέμα ηγεσίας ευθέως και δημόσια. Τώρα».

Πάει για αρχηγός ο Πολάκης;

Ωστόσο νωρίτερα ο Παύλος Πολάκης έθεσε για πρώτη φορά θέμα ηγεσίας, σημειώνοντας πως η ηγεσία πρέπει να αλλάξει κι ότι θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε δε πως «χρειάζεται πρόγραμμα και μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία», και σημείωσε πως «η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί».

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι «εγώ δεν σηκώνω το γάντι, όποιος θέλει να κάνει μομφή στην ΚΕ».

Μένει να δούμε αν ο Πολάκης θα επιδιώξει τη μετωπική σύγκρουση ή απλά επιδιώκει μια νέα συμφωνία-συμβιβασμό με τον Κασσελάκη.

Σε κάθε περίπτωση η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δομική και μοιάζει αθεράπευτη, ειδικά όσο δεν μπορεί να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση μη μπορώντας καν ασκήσει μαχητική αντιπολίτευση εντός κοινοβουλίου.

 

Σχετίζεται με Άρθρα

Πανεκπαιδευτική συγκέντρωση την Παρασκευή στο Σύνταγμα – 34 ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ καλούν σε αγώνα για δημόσιο σχολείο

Πανεκπαιδευτική συγκέντρωση την Παρασκευή στο Σύνταγμα – 34 ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ καλούν σε αγώνα για δημόσιο σχολείο

Μεγάλη πανεκπαιδευτική συγκέντρωση διοργανώνεται την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη, στις 6:30 μ.μ.,  με τη συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών σωματείων, συλλόγων γονέων και φοιτητών/νεολαίας. «Συνεχίζουμε αποφασιστικά την...

Συνεχίστε
Επόμενο

Ανάλυση: Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη: Άκης Σωτηρόπουλος, μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ με τις Παρεμβάσεις

Ανέγερση φυλακών στον Ασπρόπυργο μέσω ΣΔΙΤ

Πανάκριβα τα ενοίκια για τους φοιτητές

Διεθνή

Στην εποχή των πολέμων: Ηχηρό έλλειμμα διεθνιστικής, κομμουνιστικής προοπτικής

Στην εποχή των πολέμων: Ηχηρό έλλειμμα διεθνιστικής, κομμουνιστικής προοπτικής

Παναγιώτης Ξοπλίδης Αφιέρωμα: Ουκρανία δύο χρόνια μετά  ▸ Στην εποχή της έντασης ανταγωνισμών και πολέμων, η «γύμνια» των παραδοσιακών ρευμάτων ...

Δύο χρόνια μετά: Κρίση, ουκρανικό και αντιπολεμικό κίνημα

Δύο χρόνια μετά: Κρίση, ουκρανικό και αντιπολεμικό κίνημα

Δημήτρης Καλτσώνης Αφιέρωμα: Ουκρανία δύο χρόνια μετά  Σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εντείνονται αναπόφευκτα οι ανταγωνισμοί για την κυριαρχία, διανομή ...

Μετά την Ουκρανία: Η σύγκρουση που έρχεται στον Ειρηνικό Ωκεανό

Μετά την Ουκρανία: Η σύγκρουση που έρχεται στον Ειρηνικό Ωκεανό

Κώστας Δικαίος  Θα είναι το επόμενο μέτωπο μετά από Ουκρανία και Μέση Ανατολή; Αφιέρωμα: Ουκρανία δύο χρόνια μετά  Στην περιοχή ...

Ουκρανία 2 χρόνια μετά: Ο πόλεμος ως παγκόσμια τάση και η παρακαταθήκη  του Λένιν

Ουκρανία 2 χρόνια μετά: Ο πόλεμος ως παγκόσμια τάση και η παρακαταθήκη του Λένιν

Παναγιώτης Μαυροειδής Αφιέρωμα: Ουκρανία δύο χρόνια μετά  ▸ Οι πόλεμοι του κεφαλαίου στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των ...

Ουκρανία: δύο χρόνια μετά

Ουκρανία: δύο χρόνια μετά

Γιώργος Παυλόπουλος Οι πόλεμοι αποτελούν τη συνέχεια της πολιτικής με άλλα, πιο βίαια μέσα, καθώς έρχονται να δώσουν λύσεις εκεί ...

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist