Λίγοι από τους νεότερους γνωρίζουν τον μουσικοκριτικό και μουσικολόγο Γιώργο Λεωτσάκο που πέθανε την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 89 ετών και η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 17 Αυγούστου στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας. Και τούτο γιατί ο Γ. Λ. ήταν κάποτε μια από τις «βαριές πένες» της δημοσιογραφίας, αρχικά στην Καθημερινή και αργότερα στα Νέα και σε άλλες εφημερίδες. Βέβαια, είναι πολύ γνωστός σε όσους ασχολούνται με το χώρο της κλασικής μουσικής καθώς, πέρα από την αρθρογραφία του, έχει γράψει αξιόλογες σχετικές μελέτες.
Ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι ο ο Γ.Λ. ήταν ένας από τους πρώτους συνεργάτες του Πριν, όπως ο ίδιος γράφει στην αυτοβιογραφία του (Ισοβίτης στο ελληνικό κάτεργο, εκδ. Καστανιώτης, 2022), όπου αναφέρει και τον Γιώργο Δελαστίκ. Από περιοδικό, «το Πριν εξελίχθηκε σε μια άκρως ευπρόσωπη και ιδεολογικώς συνεπή εβδομαδιαία κυριακάτικη εφημερίδα, που πιστή στις αρχές της εκδίδεται ώς και σήμερα, καίτοι εξαιρετικά δυσεύρετη ακόμη και στα κεντρικά αθηναϊκά περίπτερα». Στο Πριν δημοσιεύτηκαν τουλάχιστον 4 μεγάλα κομμάτια του Γ.Λ. (τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1990). «Θα μπορούσα να έχω παραμείνει μόνιμος μουσικοκριτικός τους, αμισθί φυσικά», εξηγεί αν δεν του γινόταν πρόταση για επαγγελματική συνεργασία με την εφημερίδα Επικαιρότητα.
Ο Γ.Λ. έχει αφήσει σημαντικά έργα για την ελληνική έντεχνη μουσική, καθώς και αξιόλογες μεταφράσεις, όπως τη δίτομη Ιστορία της Μουσικής (εκδ. Υποδομή) του Εμίλ Βιγιερμόζ.
Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, «τιμώντας τη μνήμη και την κομβική προσφορά του Γιώργου Λεωτσάκου στη μουσική αυτοσυνειδησία μας», κήρυξε τριήμερο πένθος (16-18 Αυγούστου). Μια αναγνώριση διόλου εθιμοτυπική καθώς ο Γ.Λ συνέβαλε όσο κανείς άλλος στην έρευνα και την ανάδειξη του επτανησιακού μουσικού πολιτισμού.