Ματίνα Παπαχριστούδη
Η σοβαρή κρίση στο συγκρότημα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με το λουκέτο στην καθημερινή Αυγή και τα σχέδια -παρά τις διαψεύσεις- για συρρίκνωση του καθημερινού ενημερωτικού προγράμματος Στο Κόκκινο φέρνει στο προσκήνιο την προβληματική σχέση που έχουν τα πολιτικά κόμματα με τα μέσα ενημέρωσης. Μια σχέση που τα ίδια υποστηρίζουν πως βασίζεται σε οικονομικά παρά σε πολιτικά και ιδεολογικά δεδομένα.
Η αιτιολογία που προβάλλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τις παραπάνω εξελίξεις είναι το κόστος λειτουργίας που έχουν τα συγκεκριμένα Μέσα. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε και το ΚΚΕ πριν 12 χρόνια όταν έβαλε το δικό του «λουκέτο» στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του 902 Αριστερά, πουλώντας τις άδειες σε επιχειρηματίες που είχαν άριστες σχέσεις με τα πολιτικά κόμματα κυβερνητικής εξουσίας. Είναι, όμως, το κόστος η πραγματική αιτία;
Από την πρώτη κρίση που ξέσπασε στα μίντια του ΣΥΡΙΖΑ, με την απώλεια της κυβερνητικής εξουσίας το 2019, ως τη δεύτερη το 2022, δεν παρουσιάστηκε ποτέ ένα ειλικρινές πολιτικό σχέδιο βιωσιμότητας για τα Μέσα του. Οι κρίσεις σχετίζονταν με τα πρόσωπα που βρίσκονταν στην ηγεσία και τις διαρκείς πολιτικές μετατοπίσεις ή μεταλλάξεις του κόμματος και αναδείκνυαν πάντα ως «εχθρό» τους εργαζόμενους δημοσιογράφους.
Η σοβαρή συζήτηση για το ρόλο και την ανάγκη ύπαρξης και παρέμβασης ενός διαφορετικού, αριστερού ΜΜΕ απέναντι στην ολοκληρωτική ενσωμάτωση του συστήματος πληροφόρησης και ενημέρωσης στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, δεν άνοιξε ποτέ. Ούτε από το ΚΚΕ τότε, πολύ περισσότερο από το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Αντιθέτως, στην Κουμουνδούρου δίνουν μάχη ακόμη και με «βρόμικα» όπλα για να μην τεθούν τέτοια ερωτήματα.
Κι όμως, ιδιαίτερα σήμερα που η κοινωνία, ο κόσμος της εργασίας, οι αριστερές ιδέες, ακόμη και οι δημοκρατικές απόψεις που δεν κινούνται εκτός αστικού συστήματος, δεν βρίσκουν δίοδο επικοινωνίας και προβολής, η υποστήριξη έκδοσης εφημερίδων και λειτουργίας ραδιοφώνων είναι περισσότερο από αναγκαία. Γιατί, καθώς είναι συνδεδεμένα με «πηγές» στην κοινωνία, έχουν σημαντικό ρόλο αφενός στην «πολιτική εκπαίδευση», τον πολιτικό και ιδεολογικό διάλογο και ως «ελεγκτικός μηχανισμός» απέναντι στην εξουσία και, αφετέρου, στην αξιόπιστη, έγκυρη πληροφόρηση ως πλοηγός στο θορυβώδες πληροφοριακό σύστημα διαδικτυακής υπερφόρτισης.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στην Αυγή και Στο Κόκκινο, ενέργεια που χαρακτηρίστηκε στις γενικές συνελεύσεις των δυο Μέσων ως «εκβιασμός» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και της διοίκησης ώστε να αποδεχθούν ως τετελεσμένο γεγονός τη συρρίκνωση και το λουκέτο. Οι εργαζόμενοι της Αυγής, πάντως, παρέδωσαν στον Κουμουνδούρου σχέδιο «βιωσιμότητας» για την εφημερίδα, σε αντίθεση με τη διοίκηση που, παρά τις δεσμεύσεις της, δεν εμφάνισε κάτι ανάλογο.
Η ανυπαρξία σχεδίου καταδεικνύεται και από τα σχέδια για συρρίκνωση του ενημερωτικού προγράμματος του ραδιοσταθμού Στο Κόκκινο, με την κατάργηση όλων των εκπομπών μετά τις τρεις το μεσημέρι. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως μένουν χωρίς αντικείμενο πολλοί δημοσιογράφοι, ενώ ήδη υπάρχει πρόταση της διοίκησης να «απολυθούν εθελουσίως». Θυμίζουμε, πάντως, πως ο αρχικός σχεδιασμός της ηγεσίας Κασσελάκη για το ραδιόφωνο ήταν να τεθεί προς πώληση…
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τις θεσμικές παρεμβάσεις φίμωσης και ελέγχου σε οποιαδήποτε δημοσιογραφική φωνή δεν είναι «στρατευμένη». Η πρόσφατη ψήφιση διάταξης για καθολική απαγόρευση μετάδοσης – ακόμη και με γραπτές σημειώσεις – σε δίκες έχει στόχο τα Παρατηρητήρια, όπως αυτό της Χρυσής Αυγής ή της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, που έπαιξαν ρόλο στην αδιαμεσολάβητη πληροφόρηση και είχαν επιρροή στην ενημέρωση και από τα συστημικά ΜΜΕ. .
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (13.7.24)