Σοφία Κυριακίδη, Γράμμα από Ισπανία
Σε αυτές τις Ευρωεκλογές, οι Ισπανοί έδωσαν την πρωτιά με 34.2% στο Λαϊκό Κόμμα (μοιάζει αρκετά με τη ΝΔ, έχοντας στις τάξεις του από νεοφιλελεύθερους τεχνοκράτες μέχρι ακροδεξιούς νοσταλγούς του δικτάτορα Φράνκο). Το ΡΡ παρουσίασε άνοδο (της τάξης του 14%) σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, κάτι το οποίο το ίδιο ερμήνευσε ως «δημοψήφισμα» ενάντια στην κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Πέδρο Σάντσεθ (που ήρθε δεύτερος με 30.2%) και του κεντροαριστερού Sumar, η οποία έχει και τη στήριξη μικρότερων κομμάτων της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας.
Τη συντηρητική στροφή έρχεται να συμπληρώσει και η έντονη άνοδος της Ακροδεξιάς, με το VOX να συγκεντρώνει το 9.6% των ψήφων και να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, έναντι 6.2% και πέμπτη θέση το 2019. Στην ακροδεξιά παλέτα προστίθεται και ο νεοσύστατος εκλογικός σχηματισμός «Το Πάρτι Τελείωσε» του Άλβισε Πέρεθ, ο οποίος συγκέντρωσε 4.6% των ψήφων. Πρόκειται για έναν σχετικά νέο πολιτικό, που «έχτισε» το εκλογικό του ακροατήριο κυρίως μέσω του Instagram, απευθυνόμενος σε ένα «απολίτικο» τμήμα της ισπανικής νεολαίας. Είχε ανοιχτά alt-right λόγο που επικεντρωνόταν κυρίως σε μία αντισυστημική φρασεολογία, κόντρα στη διαφθορά γενικότερα, με βασικούς στόχους πολιτικούς της σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς. Ο ίδιος δηλώνει θαυμαστής του, επίσης, ακροδεξιού «τεχνοαναρχοκαπιταλιστή» προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, αλλά και του Αργεντίνου Χαβιέρ Μιλέι.
Μεγάλος ηττημένος είναι η ισπανική Αριστερα σε όλες τις εκφάνσεις της. Το Sumar (με πυλώνα το ΚΚ) της Γιολάντα Ντίαθ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 4.7%, με τους Podemos να ακολουθούν με μόλις 3.3%. Τα δύο κόμματα δεν κατάφεραν να φτάσουν το 10.1% που είχαν αθροιστικά στις ευρωεκλογές του 2019.