Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Τα ευρω-τυράκια και το μαστίγιο της σταθερότητας
Με στόχο να έχει το «3» μπροστά στο εκλογικό της ποσοστό κατέρχεται στις εκλογές της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία. Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει πως σε μια διετία με πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις το κριτήριο για την ευρω-κάλπη είναι το ποσοστό των περασμένων ευρωεκλογών όπου η ΝΔ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 33,1%.
Κεντρικό στοιχείο της προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας είναι το να παρουσιάζει την ΕΕ ως έναν πρόθυμο χρηματοδότη των δημόσιων δομών της χώρας, προβάλλοντας βέβαια και το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ικανός διαπραγματευτής ώστε να «φέρνει» τους μεγαλύτερους δυνατούς πόρους. Προσπερνώντας σε ένα βαθμό πώς τα κονδύλια αυτά «πάνε πακέτο» με τις πολιτικές περιστολής του κοινωνικού κράτους, απελευθέρωσης αγορών και διείσδυσης της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς. Ιδίως της υγείας της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης για τις οποίες η ΝΔ έχει διαμορφώσει και το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο (ιδιωτικά πανεπιστήμια, παράδοση ΕΣΥ σε ιδιώτες, ιδιωτικοποίηση επικουρικών ταμείων). Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί με σχετική άνεση αυτή την τακτική γνωρίζοντας ότι στην αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά δεν υφίσταται καν ψήγμα αμφισβήτησης της «ευρωπαϊκής πορείας της χώρας».
Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του Κ. Μητσοτάκη που περιγράφοντας τον Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε ομιλία του στην Κέρκυρα υποστήριξε ότι είναι «750 δισεκατομμύρια συνολικά πρόσθετοι χρηματοδοτικοί πόροι για την στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Καταφέραμε ως Ελλάδα να εξασφαλίσουμε το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ποσοστό από αυτή την χρηματοδότηση και φέραμε 36 δισεκατομμύρια ευρώ». Επισήμανε ότι με αυτό χρηματοδοτούνται «εκατοντάδες έργα και δράσεις που δρομολογούνται σε όλη τη χώρα» τονίζοντας πως «εάν δεν είχαμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη όταν σχεδιάστηκε αυτό το καινούριο χρηματοδοτικό εργαλείο, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε σήμερα αυτά τα αποτελέσματα». Ανάλογο «promotion» έκανε και για το ΕΣΠΑ μιλώντας για «ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, ιδιαίτερα σημαντικό για τις Περιφέρειες, το γνωρίζουν πολύ καλά οι Περιφερειάρχες, το οποίο ως προς τους πόρους οι οποίοι διατίθενται στις Περιφέρειες είναι αυξημένο κατά 30%. Διότι χρειάζεται η συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων και κεντρικού κράτους για να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα, ελλείψεις στις υποδομές».
Το δεύτερο στοιχείο της προεκλογικής τακτικής της είναι η ανάσχεση των απωλειών «προς τα δεξιά της». Το πρόβλημα εντοπίζεται στην Βόρεια Ελλάδα όπου η Ελληνική Λύση και η Νίκη φαίνεται να «στριμώχνουν» την Νέα Δημοκρατία με κεντρικά θέματα την εξωτερική πολιτική (Συμφωνία των Πρεσπών) και άλλα θέματα την ακροδεξιάς ατζέντας (γάμος ομόφυλων). Αντίστοιχα προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει ΝΔ και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου κυρίως για ζητήματα που σχετίζονται με το μεταναστευτικό. Καθόλου τυχαίο άλλωστε δεν είναι πως η Βόρεια Ελλάδα έχει ανατεθεί σε επιτελείο κορυφαίων στελεχών ενώ στο Αιγαίο έχει αναλάβει ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης.
Τέλος η ΝΔ ασκεί διαφορετικού τύπου τακτική απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη περίπτωση «αφήνει λάσκα» την προεδρία Κασσελάκη και την μεταξέλιξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση θεωρώντας ότι θα έχει ποσοστά ανάλογα με των εθνικών εκλογών στην καλύτερη περίπτωση. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ ασκεί πιέσεις στις «δεσμεύσεις» του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη σε πολιτικές που σχετίζονται με τη προϋπάρχουσα δεξιά στροφή της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και απόψεις που υφίστανται στο εσωτερικό του κόμματος.