▸Τον τίτλο του μυθιστορήματος του Τζόναθαν Κόου «Η λέσχη των τιποτένιων» θυμίζει η διήμερη διεθνής διάσκεψη «για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη» που ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη 18 Ιουνίου με συνδιοργάνωση από το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ». Στη διάσκεψη αναμένεται να παρελάσουν δεκάδες συνταξιούχοι επίτροποι, τραπεζικοί, λομπίστες, διπλωμάτες, εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων, λομπίστες κλπ. Συγκεκριμένα το διήμερο στην Αθήνα αναμενόταν να στείλουν μήνυμα ή να βρεθούν πέρα των Τσίπρα-Ζάεφ, ένας νυν πρωθυπουργός (Βούτσεβιτς, Σερβία) και πέντε πρώην Πρόεδροι και πρωθυπουργοί, τέσσερις Ευρωπαίοι Επίτροποι και δύο υψηλοί αξιωματούχοι, αρχηγοί και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών, «προοδευτικών κομμάτων» (σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Αριστερά), όπως επίσης και μία αναπληρώτρια πρωθυπουργός, ένας νυν ΥΠΕΞ, τρεις πρώην ΥΠΕΞ, ένας πρώην υπουργός Περιβάλλοντος κι ένας πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα συμμετοχών είναι ο διαβόητος Τζέφρι Πάιατ που θεωρείται ο αρχιτέκτονας του πραξικοπήματος του Euromaidan στο Κίεβο το 2014, που οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο και στη συνέχεια στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών στη σημερινή δεύτερη μέρα αναμέντεαι να παρουσιαστεί ως «πρότυπο για την επίλυση διαφορών» και την ειρήνη. Ο εξωραϊσμός αυτός συσκοτίζει τα σκοτεινά σημεία της συμφωνίας και τον άθλιο τρόπο με τον οποίο επιβλήθηκε στη γειτονική χώρα με ασφυκτικές πιέσεις και εξαγορά μεταξύ άλλων βουλευτών και με πραγματικό στόχο την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ στην προοπτική ενίσχυσης της ΝΑ του πτέρυγας και αποδυνάμωσης της επιρροής της Ρωσίας.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τη Ρωσία, λέγοντας πως «όταν έχουμε πρόβλημα, η Ρωσία είναι πολύ καλός συμπαραστάτης της Ελλάδας, όταν το λύνουμε είναι εχθρική», συμπληρώνοντας πως «και για αυτό δεν της άρεσε και η Συμφωνία των Πρεσπών» -προσπερνώντας τη ΝΑΤΟϊκή της διάσταση.
Στην πράξη αντί να ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, η συμφωνία έξι χρόνια μετά οδήγησε σε αναζωπύρωση των εθνικιστικών εξάρσεων και στην εκλογή ακροδεξιάς σοβινιστικής κυβέρνησης στη Β. Μακεδονία.
Αν δεν είναι αυτός το No1 του προοδευτικού χώρου , τότε ποιος είναι ;
pic.twitter.com/CTJ04XZYpK— La Casa De Papel (@Casa_de_pape) June 17, 2024
Το «ημέρωμα» του Τσίπρα
Με τις πρωτοβουλίες αυτές ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται στα διεθνή ΜΜΕ ως ο «πάλαι ποτέ ριζοσπάστης πολιτικός» που μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε μετριοπαθή μεταρρυθμιστή και πλέον επιθυμεί να αποτελέσει «γέφυρα» διαλόγου ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες, τους Ευρωπαίους πράσινους και την Αριστερά. Οι περισσότεροι από τους διεθνείς προσκεκλημένους -πλην του Μαθιου Νίμιτς- ωστόσο ήταν ωσεί παρόντες καθώς η παρουσία τους ήταν μόνο εικονική.
Το παρών έδωσε για τριάντα λεπτά ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος αποχώρησε λίγο πριν από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για να παραχωρήσει συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ενώ το παρών έδωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχασε της ευκαιρία και υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είχε αποκαλέσει ειρωνικά Ολαντρέου τον Φρανσουά Ολάντ σε επίσκεψη του στη Γαλλία.