Γιάννης Ελαφρός
Διορθωτικός σε σημεία ανασχηματισμός, παραμένει η άθλια πολιτική
«Το 41% δεν υπάρχει πια σήμερα», ομολόγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Άλφα την Τρίτη. Συμπληρώνοντας βέβαια πως αυτό «μπορεί να είναι και ανακουφιστικό» γιατί η κυβέρνησή του έχει τρία χρόνια μπροστά της για να διορθώσει την κατάσταση. Αν πάντως κρίνουμε από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε σχετική σύγχυση. Από την Κυριακή το βράδυ, αυτός και το επιτελείο του, προσπάθησαν να ρίξουν το βάρος της ήττας στους υπουργούς, παρότι ήταν ο Μητσοτάκης που έλεγε προεκλογικά πως σε κάθε ψηφοδέλτιο της ΝΔ γράφει το όνομά του… Ενώ μέχρι πρόσφατα μιλούσαν για κυβέρνηση των αρίστων, έλεγαν για υπουργούς που έχουν «καβαλήσει καλάμια» (Ντόρα Μπακογιάννη), ενώ διέδιδαν πως έρχεται ευρύς και δομικός ανασχηματισμός. Τελικά αυτό που είδαμε ήταν μια παρέμβαση με επιμέρους διορθωτικές κινήσεις, απόλυτα στοχευμένες: Ενίσχυση της παρουσίας της βόρειας Ελλάδας και της στρατιωτικής-αποτρεπτικής αντιμετώπισης των προσφύγων/μεταναστών (υπουργός Μετανάστευσης ο πρώην Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Κ. Γκιουλέκας υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης), αντικατάσταση του Κ. Σκρέκα (που του φορτώνουν την αποτυχία στην ακρίβεια) από τον Τ. Θεοδωρικάκο, δίδυμο από τη Θεσσαλία αναλαμβάνει το Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρας και Χ. Κέλλας (φεύγει ο Λ. Αυγενάκης, που είχε βρεθεί στο στόχαστρο των μπλόκων), ενώ υπήρξε ακόμα μία υπουργοποίηση από τη Θεσσαλία (Κ. Παπακώστα). Ακόμα, η Ν. Κεραμέως φεύγει από το Εσωτερικών (μετά και τα προβλήματα με την επιστολική ψήφο) αλλά πηγαίνει στο Εργασίας, αφήνοντας εκτός την Δ. Μιχαηλίδου. Την ίδια ώρα δόθηκαν τα εύσημα στα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «όπου έχουν δρομολογηθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις». Το τι είδους το βλέπουμε…
Ξεκίνησε ο νέος γύρος του ελληνικού Game of Thrones για να σταθεροποιηθεί το αστικό πολιτικό σύστημα
Εξάλλου αυτό θα είναι από δω και πέρα το βασικό μότο της ΝΔ. Μιλώντας στο Bloomberg ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως «έχουμε εκλεγεί για να εφαρμόσουμε ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στα εναπομείναντα τρία χρόνια της θητείας μας», παραβλέποντας πως αυτές οι «μεταρρυθμίσεις» τροφοδότησαν τη δυσαρέσκεια. «Θα κριθούμε με βάση τις επιδόσεις μας το 2027», συμπλήρωσε. Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει τη βαριά αποδοκιμασία των ευρωεκλογών ως μία ενδοοικογενειακή διάσταση εντός της δεξιάς πολυκατοικίας, ένα καυγαδάκι κυρίως για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που σε επόμενη φάση μπορεί να οδηγήσει σε νέο… σύμφωνο δεξιάς συμβίωσης, η πραγματικότητα είναι πως τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα έπαιξαν τον κρισιμότερο ρόλο. Εκεί όμως η κυβέρνηση κινείται πάνω σε συγκεκριμένες αντιλαϊκές ράγες της πολιτικής κεφαλαίου και ΕΕ, που επιτάσσουν χαμηλούς μισθούς και υψηλούς φόρους (λόγω Συμφώνου Σταθερότητας) άρα οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι επιφανειακές.
Ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ θέλουν να πάνε σε μια γραμμή επιθετικής υλοποίησης των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» που έχει ανάγκη το σύστημα, για να αποδείξουν ξανά τη χρησιμότητά τους και να διαμορφώσουν το έδαφος για επανεκλογή το 2027. Θέλουν να κρατήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, να κερδίσουν χρόνο με ορίζοντα τριετίας.
Βεβαίως, το μήνυμα των ευρωεκλογών έχει ήδη πάει και στα κέντρα του συστήματος, που ανησυχούν για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά και για το έλλειμμα εναλλακτικών λύσεων από την αστική αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να συζητιούνται και να εκδηλώνονται ήδη πρωτοβουλίες. Όλοι αυτοί κινούνται με στόχο τη σταθερότητα της κυρίαρχης πολιτικής, με όποιες αλλαγές χρειαστούν σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Το ερώτημα για το εργατικό κίνημα και την ανατρεπτική Αριστερά είναι εάν στη νέα πολιτική φάση που διαμορφώνεται θα εισβάλλουν με τις δικές τους σημαίες και στόχους ή θα παρακολουθούν το αστικό Game of Thrones.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στις 15.6.2024