Δημήτρης Τζιαντζής
Η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα και δεν αλλάζει στρατηγική επιμένοντας σε ευχολόγια και επικοινωνιακές τακτικές.
Η ακρίβεια εξαπλώνεται από τα τρόφιμα και τα μεταφορικά ναύλα έως την ενέργεια και τα καύσιμα αλλά… πού θα πάει κάποια στιγμή θα…φυσήξει περισσότερο και θα μειωθούν από μόνες τους οι υπέρογκες τιμές! Αυτή παραμένει πρακτικά η πολιτική της «νέας» κυβέρνησης που στις πρώτες ανακοινώσεις μετά τον ανασχηματισμό «Σκρέκα» αποδεικνύει ότι στο μέτωπο της ακρίβειας, απλά ανακατεύει την τράπουλα στα υπουργεία συνεχίζοντας να παρατηρεί αμέτοχη τις τιμές να ανεβαίνουν χωρίς φρένο.
Σε κοινή δήλωσή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης επιβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξει κανένα ουσιαστικό πρόσθετο μέτρο κατά της ακρίβειας, ανακοινώνοντας ως τυράκια απλά την παράταση ορισμένων υφιστάμενων «έκτακτων» ημίμετρων (π.χ. του πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ take away και delivery αλλά και στα ταξί) που απέτυχαν να συγκρατήσουν τις τιμές ακόμα και σε αυτές τις κατηγορίες. Αντίθετα επανέρχεται ο ΦΠΑ 24% στον σερβιριζόμενο καφέ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτρέπουν καμία μείωση του ΦΠΑ και περιορίστηκε σε ευχολόγια εσωτερικής κατανάλωσης για τη δήθεν αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και της ανάγκης… πανευρωπαϊκής δράσης. Μάλιστα επανέφερε και το ζήτημα της τραγελαφικής παρέμβασης-επιστολής του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία, όπως τόνισε, «επιμένει» παρά το γεγονός ότι στην Κομισιόν μάλλον τον έχουν αφήσει στο «διαβάστηκε»! Με την ίδια λογική ενώ οι τιμές στα ράφια συνεχίζουν να ανεβαίνουν, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε «ενδείξεις αποκλιμάκωσης» που απλά δεν φτάνουν στον καταναλωτή γιατί «αργεί λίγο να προσαρμοστεί η αγορά» !
Ο Σκρέκας έφυγε αλλά οι τιμές-φωτιά μένουν
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος με τη σειρά του περιορίστηκε και αυτός σε συνταγές επικοινωνιακής διαχείρισης κάνοντας λόγο για ένα «newdeal» με την «υγιή επιχειρηματικότητα» ζητώντας να «βάλουν πλάτη» εκτός από τους πολίτες και οι βιομηχανίες τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ (που εξακολουθούν να σημειώνουν υπερκέρδη). Όσον αφορά τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, που έφτασαν σύμφωνα με καταναλωτικές ενώσεις σε ορισμένα τιμολόγια έως και 70% (ανάλογα σε τι χρώμα ή εταιρεία πόνταρες), αυτό σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη οφείλεται στην… εποχικότητα που «θα συνοδεύει από εδώ και πέρα το ηλεκτρικό σύστημα» και πως τα καλοκαίρια πρέπει να το συνηθίσουμε ότι θα πληρώνουμε περισσότερο! Ο νεοφιλελεύθερος υπουργός σημείωσε ακόμα ότι παρέμβαση της κυβέρνησης θα συμβεί μόνο εφόσον οι αυξήσεις γίνουν… μόνιμες!
Σε αυτό το πλαίσιο και τα «μπάνια του λαού» γίνονται όλο και πιο ακριβό σπορ και οι συνολικές αυξήσεις σε αρκετούς περιορισμούς φτάνουν έως και το 40% (!) σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ομοσπονδίας Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας.
Οι κινήσεις της κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών και την απώλεια σχεδόν ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων μέσα σε έναν χρόνο. Ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρέη των νοικοκυριών διαρκώς αυξάνονται και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαθλιώνονται λόγω του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, της στεγαστικής κρίσης και των χρεών στις τράπεζες η κυβέρνηση επιμένει ότι όλα θα λυθούν με τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις! Αυτή την κατεύθυνση έδειξε άλλωστε με παρέμβασή του και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.
Ο επίσημος εκπρόσωπος του τραπεζικού συστήματος ζήτησε από την κυβέρνηση να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω υποβαθμίζοντας το θέμα της ακρίβειας ως κυρίως εισαγόμενης και ισχυριζόμενος ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και το εισόδημα των Ελλήνων». Σύμφωνα με τον αμετακίνητο διοικητή της ΤτΕ λοιπόν δεν φταίει η ελεύθερη αγορά αλλά οι «στρεβλώσεις» και η λύση είναι «να ανοίξουμε (και άλλο) τις πύλες του ανταγωνισμού»! Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι εκτός συζήτησης «όποια έννοια φορολόγησης των κερδών των τραπεζών» και πως «καμία χώρα –πλην Ιταλίας– δεν φορολόγησε τις τράπεζες». Με άλλα λόγια τα κέρδη παραμένουν στο απυρόβλητο, ενώ οι ζωές των ανθρώπων συνθλίβονται.